ויק מוניז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ויק מוניז
Vik Muniz
מוניז בפורום הכלכלי העולמי ב-2013
מוניז בפורום הכלכלי העולמי ב-2013
לידה 20 בדצמבר 1961 (גיל: 63)
סאו פאולו
תחום יצירה אמנות חזותית
זרם באמנות אדריכלות הבארוק, אמנות עכשווית
פרסים והוקרה מסדר ההצטיינות בתרבות של ברזיל

ויק מוניזפורטוגזית: Vik Muniz נולד בסאו פאולו ב-1961). הוא אמן ברזילאי העוסק בעיקר בצילום. בתחילת דרכו עסק בפיסול, אולם מצא עניין גובר והולך בצילום עבודותיו, ולאחר מכן התמקד בצילום. מוניז יוצר בעיקר סדרות, ומשתמש בחומרים יומיומיים ומפתיעים ביצירותיו כגון: יהלומים, סוכר, חוטים, סירופ שוקולד, אבק וזבל. עבודותיו של מוניז מציגות תעוזה ואירוניה ומרבות להתייחס לתרבות הפופ ולתולדות האמנות. עבודתו זוכה להצלחה מסחרית וכן להערכת הביקורת.
בצעירותו עסק מוניז בעיצוב לוחות מודעות בברזיל, והחל את הקריירה האמנותית שלו עם הגיעו לניו יורק ב-1983. בניו יורק פגש מוניז את סנדי ציקס והם החליטו לתכנן את תערוכת היחיד הראשונה של מוניז. תערוכת היחיד הראשונה שלו הייתה ב-1988 ובה הציג עבודות פיסול. לאחר מכן החל להתנסות בצילום וציור, עד שלבסוף שילב בין השניים בסדרה "ילדי סוכר". בסדרה זו, צילם מוניז משפחות של עובדים במטעי הסוכר באי הקריבי סנט קיטס. לאחר מכן צייר בעזרת סוכר את דיוקנותיהם, וצילם את הציורים. את הצילומים הציג במוזאון לאמנות מודרנית בניו יורק ב-1997.

בשנת 2011 יצא לאקרנים סרט התעודה "האמנות בזבל" (Waste Land) של לוסי ווקר. הסרט עוקב במשך שלוש שנים אחר עבודתו של מוניז באחת מהמזבלות הגדולות בעולם, Jardim Gramacho, בפאתי ריו דה ז'ניירו. הסרט מתעד את החיפוש אחר פריטי אשפה ששימשו אותו ליצירת דיוקנאות של אותם האנשים שמוצאים במזבלה מקור פרנסה. הסרט היה מועמד לפרס האוסקר עבור הסרט תיעודי הטוב ביותר בטקס פרסי האקדמיה ה-83[1][2].

בשנת 2014 הוצגה התערוכה: "ויק מוניס: תמונות מכל דבר" במוזיאון תל אביב. בתערוכה שסקרה 25 שנות יצירה של מוניז ניתן היה לראות את השימוש שלו בחומרים מיוחדים: סוכר, שוקולד, קטשופ, יהלומים, אבק ופסולת[3].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ויק מוניז בוויקישיתוף

מקורות מידע

  1. זבל איכותי: האמן ויק מוניס מתארח בישראל, באתר ynet, 27 במרץ 2014
  2. Waste Land, Waste Land (באנגלית)
  3. ויק מוניס: תמונות מכל דבר, באתר מוזיאון תל אביב
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ויק מוניז40088377Q1288454