ביל דוידסון
לידה |
5 בדצמבר 1922 דטרויט, מישיגן |
---|---|
פטירה |
13 במרץ 2009 (בגיל 86) בלומפילד הילס, מישיגן |
מדינה | ארצות הברית |
פעילות בולטת |
מנכ"ל של תעשיות גארדיין בעלים של הדטרויט פיסטונס בעלים של טמפה ביי לייטנינג |
השכלה |
תואר ראשון מאוניברסיטת מישיגן תואר במשפטים מאוניברסיטת ויין סטייט (אנ') |
עיסוק | איש עסקים |
ויליאם מורס "ביל" דוידסון, (באנגלית: William Morse "Bill" Davidson; 5 בדצמבר 1922 – 13 במרץ 2009) היה איש עסקים אמריקאי. שימש כנשיא, כיושב ראש וכמנכ"ל של תעשיות גארדיין (אנ'), אחת היצרניות הגדולות בעולם של זכוכית לבנייה ולתעשיית הרכב. נוסף על כך, היה הבעלים של כמה קבוצות ספורט מקצועיות בצפון אמריקה וחבר בהיכל התהילה של הכדורסל האמריקאי.
דוידסון שימש כיושב ראש של חברת הבידור והספורט פאלאס ספורטס אנד אנטרטיינמנט. היה הבעלים העיקרי של קבוצת דטרויט פיסטונס מה-NBA ושל קבוצת דטרויט שוק מה-WNBA, אחד הבעלים של קבוצת דטרויט פיורי מה-AFL (ליגת הפוטבול באולמות סגורים), ובעלים לשעבר של קבוצת טמפה ביי לייטנינג מה-NHL (ליגת ההוקי קרח הלאומית) ושל קבוצת דטרויט וייפרס מה-IHL (ליגת הוקי קרח בינלאומית).
חיים וקריירה
דוידסון, יליד דטרויט, נולד למשפחה יהודית ב-5 בדצמבר 1922. סיים את בית הספר התיכון בשנת 1940, והחל ללמוד באותה השנה באוניברסיטת מישיגן. דוידסון השתייך לנבחרת האתלטיקה הקלה של האוניברסיטה, וסיים את לימודיו בבית הספר למנהל עסקים. לאחר מכן הצטרף לצי האמריקאי ושיחק בקבוצת הפוטבול הצבאית בתקופת מלחמת העולם השנייה.
בשנת 1949, אחרי מלחמת העולם השנייה, השלים דוידסון תואר במשפטים מבית הספר למשפטים באוניברסיטת ויין סטייט. אחרי 3 שנים שבהן עסק במשפטים, הציל חברה סיטונאית של תרופות וציוד רפואי מפשיטת רגל.
דוידסון קיבל לידיו את חברת הזכוכית של משפחתו, גארדיין גלאס, בשנת 1957. באותה שנה הכריזה החברה על פשיטת רגל. חברה זו הייתה הבסיס לחברת גארדיין אינדסטריז שהקים דוידסון, אחת מספקיות הזכוכית הגדולות בעולם. דוידסון עודד נטילת סיכונים, הסתייג מהססנות והצטייר כאגרסיבי. התנהלותה של גארדיין הייתה שנויה לעיתים במחלוקת; החברה נתבעה לפחות שש פעמים בין 1965 ל-1988, ונדרשה לשלם לחברה המתחרה ג'ונס מנוויל 38 מיליון דולר עקב גנבת טכנולוגיה לייצור פיברגלאס. החברה היא אחת מענקיות ייצור הזכוכית בעולם, ובבעלותה מפעלים באסיה, באירופה, באפריקה ובדרום אמריקה, נוסף על נכסים רבים בצפון אמריקה.
אומדן הון
כלל נכסיו של דוידסון הגיעו לשווי מוערך של כ-3.5 מיליארד דולר, ומגזין פורבס דירג אותו במקום ה-68 ברשימת האנשים העשירים ביותר בארצות הברית.
נדבנות
דוידסון היה ידוע בנדבנותו, ותרם סכומי כסף גדולים לארגונים מגוונים. הוא היה אחד המייסדים של קרן פיסטונס/פאלאס, שתרמה מעל 20 מיליון דולר בכסף ובסחורות מאז שנת 1989. בשנת 1995 ייסדה הקרן, בשיתוף פעולה עם עיריית דטרויט, תוכנית לשיפוץ מגוון מתקני ספורט לילדים: פארקים, מגרשי כדורסל ובייסבול, מסלולי ריצה וגני משחקים.
בשנת 1992, נוסד מכון ויליאם דוידסון בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת מישיגן, שבו למד דוידסון כסטודנט. תרומה בשווי 30 מיליון דולר הוענקה למוסד כדי לסייע בתוכנית מיוחדת לפיתוח כלכלות שוק ברחבי העולם. בסך הכל העניק דוידסון לבית הספר מעל 55 מיליון דולרים.
בשנת 1997, כיבד ארגון מועצת מישיגן את דוידסון על תרומותיו הנדיבות בתוך המדינה ומחוצה לה. בכתבה שפורסמה בניו-יורק טיימס באותה שנה, צוין דוידסון כאחד התורמים הנדיבים ביותר בארצות הברית.
דוידסון העניק לתזמורת הסימפונית של דטרויט סדרת תרומות של 2 מיליון דולרים, שאפשרה לה לערוך מסעות הופעות בארצות הברית ובעולם. כדי לסייע במיגור מחלת הסרטן, תרם מיליון דולר למכוני מחקר במישיגן העוסקים במניעה ובגילוי מוקדם של סרטן השד וסוגי סרטן בילדים.
לאחר מלחמת יום כיפור, ארגנה ראש הממשלה גולדה מאיר את טיסתם של דוידסון ושל הנדבן ד"ר לויד ג' פול לישראל. השניים קיבלו את פרס ראש הממשלה על תרומות יוצאות דופן לישראל. בשנת 1999, תרם דוידסון 20 מיליון דולר להקמת מכון דוידסון לחינוך מדעי במכון ויצמן למדע ברחובות, ישראל. תרומה זו הייתה התרומה הפרטית הגדולה ביותר שניתנה עד אז למכון ויצמן. בהמשך תרם דוידסון למכון ויצמן עוד 15 מיליון דולר. כמו כן תרם 15 מיליון דולר למרכז ללימודי יהדות בניו-יורק שנקרא על שמו. תרם למימון חפירות ופיתוח באזור הגן הארכאולוגי ירושלים הסמוך לכותל הדרומי, וכאות הוקרה נקרא על שמו מוזיאון מרכז דוידסון שבמתחם. דוידסון אף הקים את המרכז האקדמי הראשון המוקדש כולו לניהול בינלאומי של חברות טכנולוגיות בטכניון, ותרם לקרן וקסנר, המעניקה מענקי מחקר לסטודנטים במדעי היהדות. במרץ 2007, תרם דוידסון 75 מיליון דולר לבית החולים הדסה עין כרם בירושלים.
חיים אישיים
דוידסון התחתן ארבע פעמים, והיו לו שני ילדים.
בשנת 1995 נשא את אשתו הרביעית, קארן ויידמן, שהתגיירה לקראת נישואיהם. לקארן 3 בנות מנישואים קודמים. אחת מבנותיה היא השחקנית אליזבת ריזר.
עיטורי כבוד
דוידסון קיבל תואר מפקד במסדר כתר האלון (אנ') וכן תואר קצין בכיר (Grand Officer) במסדר הכבוד של דוכסות לוקסמבורג (אנ').
מותו
דוידסון נפטר ב-13 במרץ 2009, בביתו בבלומפילד הילס, מישיגן, בגיל 86. בריאותו הידרדרה בשנים שלפני מותו, והוא נעזר בכיסא גלגלים כאשר הגיע, לעיתים רחוקות, למשחקי הבית של קבוצת הפיסטונס. לווייתו התקיימה בקהילת שערי צדק שבסאות'פילד, והוא נטמן בבית הקברות קלובר היל פארק שבבירמינגהאם.
קארן, אלמנתו של דוידסון, מילאה את מקומו כבעלים של קבוצת הפיסטונס, ומכרה בשנת 2011 את חברת פאלאס ספורטס אנד אנטרטיינמנט, ובכללה גם את קבוצת הפיסטונס, על פי דיווחים - במחיר של 325 מיליון דולר.
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:Find a Grave
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
31994813ביל דוידסון