ווטסונס ביי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף וטסונס ביי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ווטסונס ביי
Watsons Bay
הפִתחה (The Gap), במבט דרומה.
הפִתחה (The Gap), במבט דרומה.
מדינה אוסטרליהאוסטרליה אוסטרליה
מדינה ניו סאות' ויילסניו סאות' ויילס ניו סאות' ויילס
פרוור הפרוורים המזרחיים
עיר אם סידני
אוכלוסייה
 ‑ בפרוור 691 (2006)
קואורדינטות 33°50′42″S 151°17′06″E / 33.845°S 151.285°E / -33.845; 151.285
אזור זמן UTC +10

ווטסונס בייאנגלית: Watsons Bay[1]) הוא פרוור בסידני, המנוהל על ידי מועצת וולהרה (Municipality of Woollahra).

גאוגרפיה

ווטסונס ביי ממוקם 11 ק"מ צפון מזרחית למרכז העסקים הראשי של סידני, על קצהו של חצי האי "סאות' הד" (הראש הדרומי). הפרוור היחיד הגובל בו הוא וקלוז מדרום. ווטסונס ביי הוא אחד מהפרוורים הבודדים המוקפים ים משלושה כיוונים: ממזרח הוא גובל בים טסמן ובצפון ובמערב במפרץ ג'קסון. הפרוור נקרא על שם אחד מהמפרצונים שמצויים לחופו המערבי.

היסטוריה

ווטסונס ביי נקרא על שם רוברט ווטסון, שהגיע עם אוניית ה"מ סיריוס לחופי אוסטרליה. ווטסון החל כמשגיח על ספינות עגונות בנמל קמפ, שמצוי בשטחי הפרוור. מאז הגעתו הספיק ווטסון להיות המפקח של מגדלור מקוורי ומנהל נמל סידני. אדוארד לאנג היה המתיישב הראשון שקיבל נחלה במקום, על סף 20,000 אקרים, בשנת 1793.

בשנת 1857 הספינה דאנבר החמיצה את הכניסה למפרץ ג'קסון, הצפונית לווטסונס ביי, ובטעות ניסתה להיכנס לפתחה (The Gap), מפרצון בעל צוק תלול ושרטונים רבים. הספינה נטרפה ו-121 נוסעיה אבדו בים.

כיום צוק הפתחה הוא אתר ידוע לשמצה להתאבדויות, וכ-50 איש כל שנה משליכים את עצמם אל מי האוקיינוס[2][3]. בין המתאבדים המפורסמים נמנית מגישת החדשות של ערוץ 10 שרמיין דרייגון. המקום גם מושך גורמי פשע שונים - כך למשל נזרקה מהצוק למותה הפרסומאית קרוליין ביירן, במה שהפך לאחת מפרשיות הרצח המפורסמות בשנות התשעים באוסטרליה.

בווטסונס ביי הוקמה סוללת הגנה בשנת 1892, שעיקרה ביצורים ותותחים. מטרת הסוללה הייתה להגן על העיר סידני מפני ארטילריה המגיעה מהים. הסוללה נבנתה בסמוך למגדלור הבולט שעל קצה חצי-האי. התותחים הראשונים עם הביצור היו מוזנים באבק שרפה בדומה לרובי מוסקט, ואלו הוחלפו בשנת 1890 בתותחים המוזנים בפגזי 5 אינץ' (BL 5 inch gun). בתקופת מלחמת העולם השנייה הוקמה במקום תחנת אי-מיגנוט, שסייעה להפחית את השדה המגנטי של ספינות מלחמה ולהסיר איום מוקשים ממוגנטים. במהלך מלחמת העולם השנייה הותקנה לרוחב מפרץ ג'קסון רשת נגד צוללות, שתחנת המתיחה שלה הייתה בווטסונס ביי. במהלך המתקפה על מפרץ סידני ב-31 במאי 1942, אחת מהצוללות היפניות נלכדה ברשת[4], ומלחיה נאלצו לפוצץ את עצמם ואת הצוללת כדי לא ליפול בשבי האוסטרלים.

תרבות

מגדלור ווטסונס ביי

בווטסונס ביי מספר חופי רחצה פופולריים, בין השאר במפרצון קמפ (Camp Cove) וחוף ליידי ביי, שהוא חוף מוכרז לרחצה ללא בגדים. במפרץ הגדול של הפרוור, מפרץ ווטסון, עוגנת מעבורת המגיעה למרבית תחנות הביניים לאורך קו החוף של סידני, עד לסירקולר קי.

סביב הפתחה הוקם פארק, המשמש את הנופשים במקום ומהווה נקודת תצפית לעבר ים טסמן והאוקיינוס השקט.

בפרוור הוקמו כנסייה קתולית ("גבירתנו כוכב הימים") וכנסייה אנגליקנית על שם פטרוס ה"קדוש".

המגדלור הבולט בקצהו הצפוני של הפרוור, צבוע באדום ולבן, מהווה נקודת משיכה לתיירים בזכות הנופים הנשקפים ממנו לעבר נורת' הד, צוקי מנלי והמפרץ.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ווטסונס ביי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ראו תעתיק Watson ->ווטסון בכללי ויקיפדיה
  2. ^ John Kidman,‏ Green light for Gap safety Cameras to alert police, באתר עיתון The Sydney Morning Herald,‏ 30 במרץ 2008
  3. ^ הכירו: "המלאך" האוסטרלי שהציל 160 מתאבדים, באתר ynet,‏ 15 ביוני 2010
  4. ^ סטיבנס, דייוויד (2005). A Critical Vulnerability, עמוד 193


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ווטסונס ביי24966376