וארניה
וארניה (ברוסית: варенье) הוא לפתן העשוי מפירות שלמים האופייניים לרוסיה ולאוקראינה.
אטימולוגיה
"וארניה" היא מילה סלאבית עתיקה המשמשת בשפות הסלאביות מזרחיות ומציעה התייחסות לכל סוג של שימורי הפירות המתוקים. למילה שורשים אטימולוגיים נפוצים עם מילים המציינות בישול, רתיחה, חליטה או תבשיל (ברוסית: варить).
מאפיינים והכנה
הווארניה הידועים ביותר עשויים מדובדבנים חמוצים, תותים, פטל, משמשים, תפוחים ופירות אחרים. ניתן להכין וארניה גם באמצעות כמה ירקות, אגוזים, אצטרובלים ועלי כותרת של ורדים. ניתן להשתמש בווארניה לליווי סוגים רבים של קינוחים פופולריים במזרח אירופה, כולל פנקייקים, סקונס ועוגות כמו בליני, סירניקי, פירוז'ק ופירוגי. לעיתים משתמשים בווארניה כדי להמתיק את התה.
הכנת הווארניה כוללת בישול (בסירופ סוכר חם) של הפירות כך שטעמם יתפשט בסוכר. יש לעקוב אחר תהליך זה בזהירות: אם מזונות הוורניה מבושלים זמן רב מדי, הפירות יישברו ויאבדו יותר מדי מהמרקם שלהם. בסופו של התהליך, סירופ הסוכר, בהיותו שקוף, יהפוך לצבע המאכלים המשמשים להכנה.[1][2] [3] חלק מפירות בעלי הקליפה הקשה דורשים בישול במשך שעות רבות (למשל חבושים), בעוד שאחרים מתאימים להכנת מה שנקרא "וארניה של חמש דקות" (варенье-пятиминутка), שבו פירות נאים מושרים בסוכר יבש במשך מספר שעות. התערובת המתקבלת מחוממת לאחר מכן במשך כחמש דקות. בניגוד לריבה, הווארניה עשוי מפירות שאינם למריחה ושלא מוסיפים להם חומר עיבוי. לפעמים וארניה מכיל ממתיקים אחרים כגון דבש או מולסה, אשר ניתן להוסיף או שיכולים לשמש כתחליף לסירופ סוכר.[1][2]
גרסאות
וארניה נא
בהכנת וארניה נא (сырое варенье) המרכיבים אינם מחוממים. מכינים אותו על ידי גרירת פירות יער גולמיים אכילים או פירות אחרים, ואז מערבבים אותם עם סוכר.
וארניה יבש
אופייני לתקופת האימפריה הרוסית, שוארניה יבש (сухое варенье) הוא קונפי פרי שהתקבל על ידי מיצוי הפירות מסירופ וארניה וייבושם. המאכל היה מסורתי בקייב (כיום בירת אוקראינה).[1] [4] [5]
גלריה
-
וארניה של אפרסקים
-
וארניה של אצטרובלים
-
וארניה של פטל שחור
-
ואניה של דובדבנים
ביבליוגרפיה
- T-Bone Whacks and Caviar Snacks: Cooking with Two Texans in Siberia and the Russian Far East (באנגלית). University of North Texas. 2018. p. 104.
קישורים חיצוניים
- "Summer Preserves for the Long Winter" (באנגלית).
- "Fruit Varenye (Preserves)" (באנגלית).
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона (ברוסית). 1890–1907. pp. "Варенье".
- ^ 2.0 2.1 Кулинарный словарь от А до Я (ברוסית). Центрполиграф. 2000. pp. "варенье".
- ^ "Preserve the summer with fruity varenye" (באנגלית).
- ^ Большая энциклопедия кулинарного искусства (ברוסית). Центрполиграф. 2008. pp. " Варенье сухое (Киевское)".
- ^ The Art of Russian Cuisine (באנגלית). Macmillan. 1983. p. 458.
38519025וארניה