התפתחות הסוציאליזם מאוטופיה למדע

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
התפתחות הסוציאליזם מאוטופיה למדע
Die Entwicklung des Sozialismus von der Utopie zur Wissenschaft
המהדורה הצרפתית הראשונה
המהדורה הצרפתית הראשונה
מידע כללי
מאת פרידריך אנגלס
שפת המקור גרמנית
סוגה מסה
נושא מטריאליזם היסטורי, דיאלקטיקה, סוציאליזם אוטופי
הוצאה
תאריך הוצאה 1880 בצרפתית
1883 בגרמנית

סוציאליזם אוטופי וסוציאליזם מדעיצרפתית: Socialisme utopique et socialisme scientifique) או התפתחות הסוציאליזם מאוטופיה למדעגרמנית: Die Entwicklung des Sozialismus von der Utopie zur Wissenschaft) הוא חיבור קצר מאת פרידריך אנגלס שפורסם לראשונה בשנת 1880 בצרפתית בתרגומו של פול לפארג, חתנו של קרל מרקס. ספר זה הוא עיבוד לספרו הארוך של אנגלס אנטי-דירינג משנת 1878, והוא נוצר במטרה להנגיש את רעיונות המרקסיזם עבור קהל קוראים ממעמד הפועלים.[1]

תקציר

פרידריך אנגלס ב-1891 (נצבע מחדש)

הספר מסביר את ההבדלים בין "סוציאליזם אוטופי" לבין "סוציאליזם מדעי", קרי המרקסיזם. הסוציאליזם האוטופי מאופיין כאידיאלסטי, בכך שהוא משקף את דעותיהם האישיות של המחברים וטוען שניתן להתאים את החברה על סמך דעות אלו. לעומתו, הסוציאליזם המדעי נסמך על ניתוח של המציאות. לטענת אנגלס, המטריאליזם ההיסטורי מאפשר ניתוח שיטתי ומדעי של המציאות מסיק כי הווריאציה המדעית של הסוציאליזם באה באופן טבעי בעקבות הקפיטליזם.

פרק ראשון

הפרק הראשון מוקדש לסוציאליסטים ה"אוטופיים" של סוף המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19, שהטרימו את הסוציאליזם ה"מדעי" של המרקסיזם. אנגלס מספק היסטוריה קצרה של המחשבה הסוציאליסטית מהעת החדשה ואילך, ומתחקה אחר התנועות הרציונליסטיות, הדמוקרטיות והקומוניסטיות של התקופה. לאחר מכן אנגלס דן באידאולוגים הראשונים של מעמד הפועלים שנוצר בבריטניה ובצרפת, "שלושת האוטופים הגדולים": קלוד-אנרי דה סן-סימון, שארל פורייה, ורוברט אוון.

אנגלס מנתח בקצרה כל אחת מהתיאוריות, ומדגים את הפגמים והמגבלות הקטלניות של "המערכות החברתיות" האידיאליות שלהם, אך גם ממקם אותן בהקשר ההיסטורי שלהן, של מאבק מעמדי, בין הבורגנות לפרולטריון שרק החל להבשיל רק בעת ההיא. מסיבה זו, הוא טוען שהסוציאליזם האוטופי נותר גס. ביטוי לכך מצוי בהימנעות של האוטופיסטים בדיון במעמד הפועלים, לטובת דיון ב"פועלים" או ב"עם" בכללם. עם זאת, אנגלס אינו מזלזל בתרומה האינטלקטואלית והפוליטית של הוגים אלו, ומוקיר להם כמי שאפשרו את פיתוח המרקסיזם.

פרק שני

בפרק השני, הוא מסכם עיקרי הדיאלקטיקה, ולאחר מכן מתאר גילגוליה מהפילוסופיה היוונית ועד לגאורג וילהלם פרידריך הגל.

פרק שלישי

אנגלס מתחיל פרק זה בהסבר שהבנת המציאות המטריאלית היא המפתח להבנת החברה, ושלא האידאות אלא המציאות הכלכלית היא הגורם בחשבון אחרון הגורם המכריע בהבנת החברה. בכך הוא מתאר את הבסיס של המטריאליזם ההיסטורי.

לאחר מכן אנגלס מזהה כיצד נוצר הקפיטליזם מהפאודליזם, ומתאר את התבססות הבורגנות המודרנית. הוא מסביר כיצד פותחו אמצעי הייצור, וכיצד התפתחה חלוקת העבודה. הוא מתאר קפיצה פתאומית מייצור סחורות לשם צריכת יחיד, למפעל המאורגן שייצר סחורות למכירה בשוק. לפני כן, סחורה הייתה שייכת רק לאדם שיצר אותן, שכן בדרך כלל רק אדם אחד היה אחראי לייצור. הקשר הברור בין בעלות היוצר למוצר שלו הפך בלתי אפשרי כשסחורה כלשהי הופכת לתוצר של עובדים רבים. ולכן רכוש פרטי מהווה ניצול של מי שעבד, אך דבר לא בבעלותם.

אנגלס מדגיש כי חייב להיות קץ לקפיטליזם כך שהחברה תוגדר מחדש כמו בספירלה שחוזרת לנקודות קודמות, רק ברמה גבוהה יותר.

רקע כללי

בשנת 1867 קרל מרקס פרסם את הכרך הראשון של הקפיטל. הכרך הארוך והכבד של מרקס היה קשה מאוד לקריאה עבור הקורא הממוצע. ולכן אנגלס הציע למרקס, במכתב מ-16 בספטמבר 1868, שיכתוב בדחיפות גרסה פופולרית קצרה של הקפיטל לקהל מעמד הפועלים.[2] והזהיר: ”אם זה לא ייכתב, יבוא משה [הס] או מישהו אחר ויעשה את זה ויקלקל”.[3] מרקס הסכים עם הערכתו של אנגלס, והציע שיכתוב בעצמו עלון הסבר פופולרי קטן.[4] אנגלס המשיך והכין סיכום קצר של הנקודות המרכזיות של הקפיטל, אך החוברת מעולם לא פורסמה.[2] אף על פי כן, ההכרח לפופולריזציה לכתבי מרקס נותרה בעינה, ולכן החליט אנגלס לבסוף על פרסום העבודה הקצרה סוציאליזם: אוטופי ומדעי יותר מעשור לאחר מכן.[2]

במקום יצירה חדשה לגמרי, התפתחות הסוציאליזם מאוטופיה למדע נערך מתוך חיבור גדול יותר שנכתבה ב-1876, הידועה בכינויה אנטי-דירינג.[5] שלושה פרקים נבחרו וסודרו על ידי אנגלס ותורגמו לצרפתית על ידי פול לפארג, ב-1880 בשם Socialisme utopique et Socialisme scientifique (סוציאליזם אוטופי וסוציאליזם מדעי).[5]

קבלה וביקורת

החיבור תורגם מצרפתית למספר שפות אחרות, כולל מהדורות פולנית וספרדית.[5] החוברת פורסמה לבסוף בגרמנית המקורית בשנת 1883.[5] המהדורה הגרמנית סיפקה את המקור לתרגומים נוספים לאיטלקית, רוסית, דנית, הולנדית ורומנית,[5] וכן גם למהדורות העבריות מהשנים 1928 ו-1954.

אנגלס הוסיף הקדמה למהדורה האנגלית הראשונה שפורסמה ב-1892 וכתב בגאווה: ”איני מודע לחיבור סוציאליסטי אחר, אפילו לא המניפסט הקומוניסטי שלנו משנת 1848 או הקפיטל של מרקס, שיהא מתורגם פעמים רבות כל־כך”.[6]

מהדורה אמריקאית ראשונה של היצירה פורסמה על ידי מפלגת העבודה הסוציאליסטית של אמריקה (SLP) בשנת 1895 כחלק מ"ספריית העם" שלה, בתרגום חדש של דניאל דה ליאון בשם Development of Socialism from Utopia to Science, על פי הכתורת הגרמנית.[7]

בחלוף השנים החיבור הפך לאחד החיבורים היסודיים של התנועה הסוציאליסטית, ונמכר בעשרות אלפי עותקים. ישעיהו ברלין כתב בביוגרפיה של אודות מרקס (קרל מרקס, חייו וסביבתו) בביקורתיות נגד מסקנותיו של אנגלס בחיבור אנטי-דירינג אך שיבח את כתיבתו בהתפתחות הסוציאליזם מאוטופיה למדע:

שונים מאוד הם הפרקים שנדפסו מאוחר יותר כעלון תחת הכותרת ההתפתחות מסוציאליזם אוטופי לסוציאליזם מדעי. הוא כתוב בנימה הטובה ביותר של אנגלס, ונותן דין וחשבון על צמיחת המרקסיזם ממקורותיו באידיאליזם הגרמני, בתיאוריה הפוליטית הצרפתית ובמדעי הכלכלה האנגלית. זו עדיין ההערכה האוטוביוגרפית הקצרה הטובה ביותר של המרקסיזם בידי אחד מיוצריו, שכמעט לא התעלו עליה אפילו יצירותיו של הסופר המבריק והרב-צדדי ביותר מכל הסופרים המאוחרים על המרקסיזם, הפובליציסט הרוסי פלחנוב.

המקור באנגלית
Very different are the chapters later reprinted as a pamphlet under the title The Evolution from Utopian to Scientific Socialism. That is written in Engels's best vein, and gives an account of the growth of Marxism from its origins in German idealism, French political theory and English economic science. It is still the best brief autobiographical appreciation of Marxism by one of its creators, hardly surpassed even in the works of the most brilliant and many-sided of all later writers on Marxism, the Russian publicist Plekhanov.
. Berlin, I. (1963). Karl Marx, his life and environment. Oxford: Oxford University Press. p. 251-252

ראו גם

לקריאות נוספות

  • פרידריך אנגלס, התפתחות הסוציאליזם מאוטופיה למדע, תרגום: מנחם נדל, ירושלים: הוצאת ספרים ע"ש בורוכוב, 1928.
  • פרידריך אנגלס, התפתחות הסוציאליזם מאוטופיה למדע, תרגום: חיים שלום בן-אברם, תל אביב: הקיבוץ המאוחד, תשי"ד 1954.

קישורים חיצוניים

  • הטקסט המלא באתר בארכיון האינטרנט של המרקסיסטי (באנגלית)

הערות שוליים

  1. ^ Socialist Appeal, Socialism: Utopian and Scientific - a reading guide, Socialist Appeal, ‏2019-04-03 (באנגלית בריטית)
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 W.O. Henderson, The Life of Friedrich Engels. In Two Volumes. London: Frank Cass, 1976; vol. 2, pg. 406.
  3. ^ "Engels in Manchester to Marx in London, 16 Sept. 1868," in Karl Marx and Frederick Engels, Marx-Engels Collected Works: Volume 43: Marx and Engels, 1868-1870. New York: International Publishers, 1988; p. 100.
  4. ^ "Marx in London to Engels in Manchester, 16 Sept. 1868," Marx-Engels Collected Works: Vol. 43, p. 102.
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 Frederick Engels, "Introduction," Socialism: Utopian and Scientific. Chicago: Charles H. Kerr Publishing Co., 1908; p. 11.
  6. ^ Engels, "Introduction," p. 12.
  7. ^ "Development of Socialism from Utopia to Science," D. de Leon, trans. New York: National Executive Committee of the Socialist Labor Party, 1900. OCLC no. 942875791.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37431556התפתחות הסוציאליזם מאוטופיה למדע