התנועה הלאומית (פולין)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
התנועה הלאומית
Ruch Narodowy
מנהיגים

יו"ר רוברט ויניקי

סגן יו"ר קשישטוף בוסאק
אידאולוגיות

לאומנות

שמרנות חברתית

אירוסקפטיות
מיקום במפה הפוליטית ימין
ruchnarodowy.net

התנועה הלאומיתפולנית: Ruch Narodowy,‏ RN) היא מפלגה פוליטית בפולין המונהגת על ידי רוברט ויניצקי.

היא נוסדה ב-2012 כארגון, וב-2014 היא נרשמה כמפלגה פוליטית. היא מהווה חלק מהקונפדרציה לחירות ועצמאות, וכיום יש לה 5 חברים בסיים[1]. מפלגה זו נחשבת למפלגת ימין קיצוני, והיא בעלת עמדות שמרניות חברתית ומיליטריסטיות.

ישיבות הקונגרס הלאומי

הקונגרס הראשון של התנועה הלאומית התקיים ב-8 ביוני 2013 בורשה. אורח הכבוד בקונגרס היה רפאל זימקייביץ'. נציגי הקבוצות השותפים ליצירת התנועה חתמו על ההצהרה של תנועה לאומית אידיאולוגית.

הקונגרס השני של התנועה הלאומית התקיים ב-3 במאי 2014 בורשה. אורחי כבוד של הקונגרס היו לשק זברובסקי, סטניסלב מיכלקביץ' ומרטון גיונגיוסי ממפלגת יוביק ההונגרית[2] כמו כן, רשימת האורחים כללה את בעלי בריתה הבינלאומיים האחרים של המפלגה: רוברטו פיורה מ"כוח חדש", ומנהיגי "הדמוקרטיה הספרדית הלאומית".

בקונגרס סוכם על הדרישות הבאות:

  • מיזוג מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי לאחד
  • ביטול מערכת הביטוח הלאומי בתשלום לכולם
  • "תכנית פרישה של אזרח" (מתן קצבה קבועה, ללא תלות בהשתכרות מוקדמת ובשעות עבודה)
  • סכום פטור ממס המוענק לכל ילד במשפחה
  • הפחתת מס הכנסה המוטל על עסקים זעירים, קטנים ובינוניים
  • השבת מס מחזור במקום מס ההכנסה
  • הקמת חוב חוקתי המגביל את כספי הציבור
  • שקיפות מלאה של הכספים הציבוריים (כולל חוזים ומשכורות במגזר הציבורי)
  • מודרניזציה של הכוחות המזוינים הפולניים
  • הכנסת יחידת הגנה טריטוריאלית אוניברסלית ומגדל שמירה בכל רובע
  • להרחיב את הגישה לנשק
  • להבטיח שהחוקה מבטיחה בעלות לאומית על קרקע פולנית
  • הוקעה של חוזה ליסבון והחלפתו ב"אמנת ריבונות"
  • סיום הסכמי האנרגיה-אקלים והסכם הפיסקלי האירופי
  • קידום ההיסטוריה הפולנית בעולם (כולל המאבק במונח "מחנות ריכוז פולניים")
  • מאבק ציבורי במה שנקרא "אידאולוגיה מגדרית"
  • חתירה לעצמאות אנרגטית (תמיכה בהפקת גז מפצלי ותחנות כוח גרעיניות)

אידאולוגיה

התנועה הלאומית נחשבת למפלגת ימין רדיקלית. היא מתוארת כמפלגה לאומנית ושמרנית . בעלת נטיות מיליטריסטיות . וסנטימנט אירוסקפטי קשה

מצע

כפי שהוחלט בהצהרת האידיאולוגיה של ינואר 2013, המועצה של התנועה הלאומית ציינה את שלושת עקרונותיה העיקריים: זהות (אומה, משפחה, עם), ריבונות (מדינה, תרבות, כלכלה) וחופש הביטוי (הדיבור, ניהול, אנשים); זיהוי המודעות והמחויבות של הדור הצעיר של הפולנים ככוחה של התנועה הלאומית והתחייבות לפעול על השינוי של המולדת, הדגשת רעיון האומה, המובן כקהילה תרבותית שנוצרה על ידי דורות. תומכי התנועה הלאומית נאבקים למען ריבונות המדינה, לתיקון הפוליטיקה והכלכלה של המדינה והגנה על חירות אזרחיה, כמו גם מימושם בתחום התרבות והפוליטיקה של ערכים מסורתיים. מטרת התנועה היא שינוי חברתי מהותי -מה שנקרא: "הפלת הרפובליקה של השולחן העגול". המפלגה הכריזה על עצמה בתור תנועה חברתית שהיא רשת של יוזמות קהילתיות לריבונות מדינית וזהות לאומית.

בהיעדר תלות היררכית וארגונית, התנועה תונחה על ידי הסמלים המשותפים, ודרישות ציבור הבוחרים. אחד הסמלים הוא דמותו של הימין הלאומני, שהתגבש במאבק לעצמאות פולין. עבור רוב פעילי התנועה סמלים כאלה הם גם חיילי צבא המחתרת של הכוחות המזוינים הלאומיים (NSZ), שלחמו במהלך מלחמת העולם השנייה ולאחר המלחמה נגד הכיבוש הגרמני והסובייטי . הכוחות המזוינים הלאומיים, שנוסדו על ידי החלק הצבאי של המחנה הלאומי של ארגון המחתרת ב-1942, הכריזו גם הם על ציות כדי להיכנע לצבא. בינה לבין חיילי הצבא הלאומי , מועצת הפיקוח רואה את הדמיון ההיסטורי שלה והצורך להמשיך לפעול. תאריכים חשובים בסיסיים לתנועה הם היום המנציח את הקמת הכוחות המזוינים הלאומיים המיוחסים ב-22 בספטמבר, יום השנה לגזר דין המוות של סרן ויטולד פילצקי ו-1 במרץ - יום הזיכרון הלאומי של "חיילים ארורים" (מהחג הרשמי של 2011) ויום העצמאות ב-11 בנובמבר. התנועה הלאומית מנסה גם להנציח את יום השנה להטלת החוק הצבאי ואת מרד העובדים בפוזנן ב-1956 .

התנועה הלאומית, קואליציה של קבוצות עצמאיות, מציגה עמדה שמרנית בנושאים חברתיים. על פי התוכנית, הוחלט בקונגרס השני של התנועה ב-2014 שהמפלגה היא בעלת ברית של התנועה המסורתית של הכנסייה הקתולית ותשאף לשמור על ערכים נוצריים מסורתיים.

התנועה מתייחסת גם למסורת ולמורשת של רומא העתיקה. התקדמות הציוויליזציה, שהיתה אמורה להתרחש בפולין הודות לכספי האיחוד האירופי, מטופלת כפיצוי חלקי על ההפסדים שספגה פולין בקשר לפתיחה החד-צדדית של השוק בתקופת טרום ההצטרפות, בעוד שמגזר הבנקאות הפולני תלוי על הון זר.

כלכלה

את מתווה התוכנית הכלכלית הציג קשישטוף בוסק במהלך הקונגרס השני של התנועה. לפי התנועה הלאומית, ניתן לשלב מגוון רחב של חירויות כלכליות עם גישה קונסטרוקטיבית למדינה, הניתנות על בסיס עקרונות החסכנות והסובסידריות. הקמת המכון לאסטרטגיה לאומית, תפגיש מומחים ותעבוד על תוכנית מודרנית לתנועה הלאומית.

התנועה מתנגדת לאימוץ האירו בפולין.

מדיניות חוץ

התנועה הלאומית היא מפלגה אירוסקפטית .

בהצהרה משותפת עם יוביק ההונגרית על המצב באוקראינה, הם הצביעו על רצון להעמיק את שיתוף הפעולה בין שתי הקבוצות. הם הכריזו על החלפת רשימות המועמדים הפולנית-הונגרית לבחירה לפרלמנט האירופי ב-2014 (מה שבסופו של דבר לא קרה). לאומנים הונגרים ופולנים מאמינים שממשלות לאומיות מקדישות אינטרסים לאומיים לטובת האירופדרליזם . במקרה הספציפי הזה, שתי התנועות הלאומיות קראו יחד לרשויות הלאומיות של מדינותיהן למאמצים פוליטיים ודיפלומטיים להגן על זכויות המיעוטים הלאומיים באוקראינה עקב המצב במזרח, כולל קידום הסמלים והדמויות הקשורות לארגון הלאומנים האוקראינים ודיכוי אתני שבהקשר היסטורי חוגג את האלימות נגד המיעוטים הלאומיים בארצות אלו.

התנועה הלאומית רצתה בתחילה לשפר את היחסים עם רוסיה, ראתה בה מעצמת-על וטענה שאינה מהווה איום על פולין בשום רמה, וכן תמכה בשיקום היחסים המסחריים עם מדינה זו. היא גם סברה כי נוכחותם של כוחות בעלות הברית של נאט"ו וכוחות ארה"ב היא "היפוך מתמיכת בעלות הברית, שמחזקת את התלות והאמינות של פולין ביכולות ההגנה שלה". במקום זאת, היא הציעה לעבוד עם רוסיה וסין כתרופה נגד השפעת ארצות הברית וגרמניה, וכינתה זאת "מדיניות מרובת וקטורים".

עם זאת, בעקבות הערות רוסיות ביקורתיות בנוגע להתנהלות הפולנית במהלך מלחמת העולם השנייה, עמדתה של התנועה הלאומית הפכה שלילית יותר כלפי רוסיה. המפלגה התנערה מהעמדה הפרו-רוסית של בעל בריתה הפוליטי יאנוש קורווין-מיקה וגינתה את הסיפוח הרוסי של קרים . המפלגה טענה שרוסיה מתואמת עם ישראל, שהביעה ביקורת דומה על ההתנהלות הפולנית במהלך מלחמת העולם השנייה. לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2022, קרא בוסק לאסור על רוסיה את מהSWIFT ולהפסיק לאשר ויזות לאזרחים רוסים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא התנועה הלאומית בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34075612התנועה הלאומית (פולין)