השיטפונות בקווינסלנד (2010–2011)
השיטפונות בקווינסלנד היו סדרה של שיטפונות שפקדו את מדינת קווינסלנד באוסטרליה, החל מדצמבר 2010. בשל השיטפונות פונו אלפי אנשים מבתיהם בערים ובעיירות, כולל מעיר הבירה בריסביין. יותר מ-70 ערים ולמעלה מ-200,000 בני אדם נפגעו כתוצאה מהשיטפונות. הערכה ראשונית של הנזקים עמדה על למעלה ממיליארד דולר אוסטרלי, והערכת הנזק לתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) עומדת על כ-30 מיליארד דולר אוסטרלי. שלושה רבעים משטחה של קווינסלנד הוכרז כאזור אסון: ב-26 בינואר 2011 נמסר כי בשיטפונות נספו 35 אנשים וכי 9 אנשים נעדרים.[1]
רקע
השיטפונות היו תוצאה של משקעים כבדים שנגרמו על ידי סופת הציקלון טאשה (Tasha). הציקלון התחולל ב-24 בדצמבר 2010, ונוצר כ-370 ק"מ מצפון מזרח לעיר קיירנס (Cairns), בחוף המזרחי של קווינסלנד. לאחר היווצרות הציקלון החלה הסופה לנוע לכיוון החוף, תוך היווצרות רוחות במהירות 75 קמ"ש, וירידה של הלחץ הברומטרי באזור הציקלון ל-993 מיליבר. לאחר כמה השעות פגע הציקלון באזור החוף והביא עמו גשמים כבדים, שנמשכו כמה ימים גם לאחר התפוגגות הסופה.
הציקלון התרחש בעת שמעל קווינסלנד היה אפיק רום שיצר אזור של לחץ נמוך, כתוצאה מתופעת לה ניניה, שהיא כשלעצמה תופעת לוואי של תופעת אל ניניו. תופעת לה ניניה גורמת למזג אוויר רווי משקעים מעל מזרח אוסטרליה, ובשנה זו הייתה כמות המשקעים הגדולה ביותר מאז 1973. תקופת הגשמים הייתה ארוכה יותר וכבדה ביותר, במיוחד מעל אגני ההיקוות של נהרות קווינסלנד. דצמבר 2010 היה החודש עם כמות המשקעים הרבה ביותר שנרשמה אי פעם; שיאי משקעים נרשמו ב-107 מקומות שונים לאורך החודש. ממוצע המשקעים במדינה היה 209.45 מ"מ גשם, הרבה יותר מן הממוצע הקודם שנרשם שעמד על 200.1 מ"מ, ב-1975. ב-2010 נרשם גם האביב הלח ביותר מאז שנת 1900, ובכלל הייתה זו השנה השלישית ברמת המשקעים ביבשת אוסטרליה.
כבר בראשית דצמבר נרשמו שיטפונות בודדות בחלקים שונים של המדינה. ב-24 בדצמבר עבר מעל המדינה אפיק רום מונסוני שהגיע מים האלמוגים, והביא לגשם שוטף ברצועה רחבה של המדינה.
נזקים
1. בריזביין (Brisbane)
2. דלבי (Dalby)
3. אמרלד (Emerald)
4. רוקהאמפטון (Rockhampton)
5. טוּוּמבה (Toowoomba)
6. בונדברג (Bundaberg)
ב-30 בדצמבר כבר היו מוצפים חלקים גדולים של קווינסלנד, בשטח השווה בגודלו לשטחן של גרמניה וצרפת יחד. כ-300 כבישים נסגרו, בהם תשעה כבישים מהירים. מסילות הברזל של מכרות הפחם נסגרו גם הן, ודווח על הצפת מכרות רבים.
הגשמים הרבים גרמו להצפתם של כמה מהנהרות הגדולים באזור, עם יובליהם. עם נהרות אלה את נמנו: פיצרוי (Fitzroy) ויובלו, נוגואה (Nogoa), בורנט (Burnett), קונדמיין (Condamine), באלון (Balonne), מארי (Mary), לוקייר (Lockyer), בריסביין וברמר. הנהרות הללו עלו על גדותיהם, ונרשמו בהם שיאי גובה חדשים. עליית המים בנהרות הביאו לשיטפונות בערים ועיירות הסמוכים להם, לניתוק כבישים, לפגיעה בתעבורה שהביאה עד כדי צמצום משמעותי במסחר גם בנמלי הים שבפתחי הנהרות, להצפת אלפי בתים וכתוצאה מכך לפינוי אלפי תושבים מבתיהם.
העיירה הראשונה שפונתה הייתה ת'יאודור (Theodore). ב-29 בדצמבר פינה צבא אוסטרליה באמצעות מסוקים למעלה מ-1,000 איש למרכז פינוי בעיירה מַוּרָה (Moura) הסמוכה. זו הייתה הפעם הראשונה בתולדות קווינסלנד שעיירה שלמה פונתה מיושביה. הפינוי תואר על ידי ממלא מקום מפקד שירותי החירום בקווינסלנד כ"חסר תקדים". העיירה נותרה מוצפת ומנותקת במשך למעלה משבועיים.
העיר טוּוּמבה (Toowoomba), מן הערים החשובות בקווינסלנד, הוצפה בשיטפון פתאומי לאחר גשמים כבדים: בתוך 36 שעות, ב-9 וב-10 בינואר ירדו בה יותר מ-160 מילימטרים גשם. בשלושת השבועות שקדמו להצפה היו בטוומבה רק שלושה ימים בהם לא ירד גשם; האדמה הגיעה לרוויית יתר, וכאשר הגיעו הגשמים הכבדים ב-10 בינואר לא חלחלו המים אלא זרמו במורד הגאיות והכבישים שבעיר. מרכז העסקים של העיר בנוי במפגש בין שני ערוצי נחלים. ערוצים אלה לא היו יכולים לעמוד בכמות גדולה כל כך של משקעים. גדותיהם נפרצו ונוצר קיר של מים ששטף את העיר וגרם לנזקים כבדים. שטפי מים כבדים מעין אלה תוארו גם בעיירות הסמוכות. היו מי שתיארו את עוצמתם של השיטפונות כ"צונאמי יבשתי", וגובה המים הגיע לפי מקורות שונים לשבעה עד שמונה מטרים. תשעה בני אדם נהרגו בשיטפונות אלו ואחרים נעדרים ויש חשש כבד לחייהם. גופתו של אחד מההרוגים נמצאה במרחק 80 קילומטרים במורד הנהר, והרשויות חוששות שחלק מן הגופות לא יימצאו לעולם.
גם בריסביין, עיר הבירה של קווינסלנד והעיר השלישית בגודלה באוסטרליה, נפגעה בשיטפונות. כ-20,000 בתים בעיר הוצפו כאשר נהר בריסביין עלה על גדותיו ב-11 בינואר. כמה מפרברי העיר היו מנותקים למשך כמה ימים עד שצבא אוסטרליה הצליח להעביר אליהם מזון ואספקה. באיפסוויץ', כ-30 ק"מ ממערב לבריסביין, הוצפו כ-3,000 בתים.
אבדות בנפש
נכון ל-26 בינואר 2011 דווח על 35 הרוגים, 15 מהם מאזור טוומבה. 9 נוספים מוגדרים נעדרים. אחד המקרים שהתפרסמו היה זה של נער בן 13 בשם ג'ורדן רייס, שביקש שיצילו את אחיו בן ה-10 לפניו, ומיד לאחר מכן נסחף בשיטפון.
תגובות
מדינות ברחבי העולם הציעו סיוע, בהן ניו זילנד השכנה, ארצות הברית, ועוד. אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת, הביעה את תנחומיה ותרמה למען השיקום. ברחבי אוסטרליה נרשמו עשרות אלפי מתנדבים שהגיעו לסייע במאמצי החילוץ, הפינוי והסיוע לניצולים ולמפונים. ממשלת אוסטרליה הקימה כוח משימה אזרחי כדי לנהל את השיקום, וצבא אוסטרליה הקים כוח משימה צבאי מיוחד לטיפול באסון. אספקה הוזרמה לקווינסלנד בדרכי הים, בגלל הנזק הכבד למערכות התעבורה היבשתיות.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Lisa Martin, Time for Queensland to heal after the floods - Queensland Premier Anna Bligh, הראלד סאן, 26 בינואר 2011
31955678השיטפונות בקווינסלנד (2010–2011)