הפארק הלאומי טטרה (סלובקיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפארק הלאומי טטרה, סלובקיה
Tatranský národný park
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
הרי הטטרה המערביים בחורף
מידע כללי
סוג פארק לאומי
אגם Štrbské pleso, כשברקע הרי הטטרה הגבוהים.

הפארק הלאומי טטרה, סלובקיה (בסלובקית: Tatranský národný park; ובר"ת TANAP ) הוא אחד מתשעת הפארקים הלאומיים בסלובקיה. הפארק נמצא בצפון מרכז סלובקיה בהרי הטטרה. חשיבותו של הפארק בהגנה על מגוון מגוון החי והצומח באזור, הכוללים מינים אנדמיים רבים, כולל צפיר האלפים של הרי הטטרה.

הרי הטטרה יוצרים גבול טבעי בין סלובקיה מדרום לפולין מצפון ושתי המדינות שיתפו פעולה מאז ראשית המאה ה-20 במאמצים להגן על ערכי הנוף והטבע באזור. פולין הקימה את הפארק הלאומי טטרה בתחומה, מאוחר יותר ייעדה אונסק"ו את השטח המשולב של שני הפארקים כשמורה ביוספרית חוצה גבולות במסגרת Natura 2000.

גאוגרפיה

הפארק הלאומי טטרה מגן על האזורים בתחום סלובקיה של רכסי הרי הטטרה הגבוהים באזור הרי הטטרה המזרחיים (Východné Tatry), ואזורי הרי הטטרה המערביים (Západné Tatry).[1] החלק המערבי של הפארק הלאומי טטרה ממוקם באזור ז'ילינה והחלק המזרחי באזור פרשוב .

הפארק הלאומי משתרע על שטח של 738 קמ"ר, ואזור החיץ סביב הפארק משתרע על שטח של 307 קמ"ר; סך הכל 1045 קמ"ר.[2] בפארק 600 ק"מ של שבילי הליכה[3] ו- 16 שבילי אופניים מסומנים ומתוחזקים.

הרים

הרי הטטרה המערביים מחולקים לשישה אזורים: Osobitá, Roháče, Sivý vrch (מילולית: ההר האפור), Liptovské Tatry (Liptov Tatras), Liptovské Kopy, Červené vrchy (מילולית: הרי אדום). הרי הטטרה המזרחיים מחולקים לאזור הרי הטטרה הגבוהה (Vysoké Tatry) ו-Belianske Tatry.

הפסגה הגבוהה ביותר בסלובקיה, Gerlachovský štít, בגובה 2,655 מטר, נמצאת בשטח הפארק. זוהי גם הפסגה הגבוהה ביותר בהרי הטטרה ובקרפטים . Bystrá הוא ההר הגבוה ביותר בהרי הטטרה המערביים, בגובה 2,248 מטר, והר Havran (מילולית: עורב) הוא הנקודה הגבוהה ביותר באזור Belianske של הרי הטטרה, בגובה 2,152 מטר.

אגמים ונחלים

בשטח הפארק למעלה ממאה אגמים הרריים, הגדול והעמוק שבהם הוא Veľké Hincovo pleso, שטחו 0.2 קמ"ר ועומקו 58 מטר. השטח סביב היישוב Štrbské Pleso הוא קו רכס המחלק את שטח הפארק לשני אגני ניקוז. מזרחה לאזור זה הנחלים הם מוצא נהר פופרד הנשפך לים הבלטי ואילו מערבה לאזור הנחלים מהווים את מוצא נהר ואה הנשפך לים השחור.

מערות

בפארק כ-300 מערות, אולם רק אחת מהן פתוחה לציבור: מערת בליאנסקה (Belianska jaskyňa).

היסטוריה

פארק טטרה בסלובקיה נוסד ב-1 בינואר 1949 והוא הפארק הלאומי הראשון בסלובקיה. בשנת 1987 נוסף לשטח הפארק חלק משטח הרי טטרה המערביים. בשנת 1992 הפך הפארק לחלק מתוכנית אונסק"ו "אדם וביוספרה", יחד עם הפארק הלאומי טטרה בפולין.[4] מאז שנת 2004 הפארק הוא חלק משטחי Natura 2000 באירופה.

הערות שוליים

  1. ^ "Inorganic nature". Tatras National Park. n.d. אורכב מ-המקור ב-21 בפברואר 2007. נבדק ב-14 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "A Man and nature". Tatras National Park. n.d. אורכב מ-המקור ב-21 בפברואר 2007. נבדק ב-14 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Príroda TANAPu [Nature of TANAP]" (בסלובקית). Štátne lesy TANAPu. n.d. אורכב מ-המקור ב-9 ביוני 2007. נבדק ב-14 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ Ecological Sciences for Sustainable Development

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הפארק הלאומי טטרה בוויקישיתוף

ראו גם

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31786957הפארק הלאומי טטרה (סלובקיה)