העברה (פסיכולוגיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף העברה נגדית)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

העברה[1] היא תופעה בפסיכולוגיה המאופיינת בהפניה בלתי-מודעת של רגשות מאדם אחד לאדם אחר. לרוב, משתמשים במושג זה בתוך קשר טיפולי כהעתקת יחס רגשי מודחק שחש המטופל כלפי אדם משמעותי בעברו - אל המטפל.

ברוב שיטות הטיפול בנות זמננו, רגשות ההעברה העולים אצל המטפל נחקרים במהלך טיפול נפשי על ידיו כדי לבדוק אותם כצוהר אל תוך הרגשות של המטופל.

קיימות מספר הגדרות לתופעת ההעברה:

  1. הישנות בהווה, באופן בלתי הולם, של קשר משמעותי מילדותו של האדם.[2]
  2. הפניה של רגשות ורצונות, בעיקר בלתי מודעים, שנשמרו מן הילדות, כלפי אובייקט חדש.[3]
  3. חוויה משותפת של רגשות ורצונות. רגשות עזים של תשוקה, כאב, צער ותחושות שונות נוספות, יכולות לחלחל באחר ולעורר אצלו רגשות דומים. רגשות על-אישיים (Transpersonal) מתעוררים בנו בלי לדעת אצל מי התעורר הרגש לראשונה.{{הערה|סטיבן א. מיטשל (2009), התייחסותיות: מהיקשרות לאינטרסובייקטיביות, תל אביב: תולעת ספרים{{

העברה תוארה לראשונה על ידי זיגמונד פרויד, שהכיר בחשיבות התופעה להבנה טובה יותר של נפש המטופל.

העברה נגדית

העברה נגדית היא תגובה של המטפל להעברה אותה עושה המטופל כלפיו, או הזדהות המטפל עם הרגשות של המטופל שאינו מודע להם. בתחילה פרויד ראה בהעברה נגדית מכשול שגורם למטפל לאבד את האובייקטיביות שלו, אך מאוחר יותר הכיר בה ככלי טיפולי חשוב. כיום כל השיטות מתייחסות להעברה הנגדית ככלי משמעותי בהבנת המטופל ובתהליך הטיפול.[4] למעשה, פרויד הכיר בכך שאנליזה מערבת תקשורת בין הלא מודע של המטופל ללא מודע של מטפל ושתקשורת זו של מסרים בלתי מודעים היא חלק בלתי נפרד מהתהליך האנליטי. ראייה זו סללה את הדרך להתבוננות בהעברה נגדית כתהליך שיכול לסייע באופן משמעותי לתהליך הטיפולי .

העברה בין-דורית

ערך מורחב – העברה בין-דורית

העברה בין-דורית היא תופעה המתארת דפוסי הורות המשתחזרים מדור לדור. אדם שחווה התנהגות מסוימת או סגנון יחסים כלשהו עם הוריו, נוטה במסגרת יחסיו עם ילדיו לשחזר את אותה התנהגות. אותם דפוסים וזיכרונות שנשמרו אצל האדם בבית הוריו, עולים כאשר הוא מתמודד עם אתגר חינוכי. כאשר ההורה לא מודע אליהם, סביר שהוא ישחזר את הדפוסים של הוריו.

העברת יתר

התקשרות ומשיכה רגשית למטפל, היא תופעה שכיחה ומשמעותית. למרות הבעייתיות הגלומה בה, רוב המטפלים רואים בה דבר חיובי, בתנאי כמובן שהיא מתקיימת תוך שמירה על גבולות הטיפול, באחריות המטפל[5]. בתחילת התהליך הטיפולי ולאחר ההיכרות עם המטפל, המטופל עשוי להעריך ולהעריץ את המטפל, לפי ההערכה האידיאלית שלו, מכיוון שהוא מקשיב ומסייע לו, מבטא כלפיו סובלנות ואהדה, ומקדיש אליו את מלוא תשומת לבו במשך זמן הפגישות ביניהם. בשל כך, המטופל עלול גם לטעות וליחס לרגשות אלו משקל רב מידי שאינו במקומו, ואשר אינו תואם למציאות. זהו מצב שלילי, המצריך את המטפל להסביר למטופל את טיב מערכת היחסים ואת רמת הקשר ביניהם, לאשורה.

בדומה לכך, עשויה לחול העברה כזאת הפוכה, שהמטפל עשוי לחוש חיבה שאינה במקומה, כלפי המטופל. הדבר עלול לקרות בגלל סיבות שונות התואמות את האידיאל של המטפל. למשל עקב תכונות טובות במטופל. באחריות המטפל להיות מודע להעברה זו, ולשמור עליה בגבולות הטיפול. מטפל שלא מודע להעברה הפוכה חזקה מדי שמתבטאת בהתנהגותו, ולא מצליח לעצור את עצמו מעבר לגבולות הטיפול, מפר בכך באופן חמור את כללי האתיקה המקצועית, מסכן את המטופל ופוגע מאוד בטיפול. במקרים מסוימים, הדבר עלול להוות עבירה על החוק.

העברה זו נתגלתה על ידי זיגמונד פרויד, בהתייחסו לרגשותיה של אנה או כלפי מטפלה.

העברה בטיפול באמנויות

בתחומי טיפול באמנויות מתגלמת ההעברה גם באמצעות היצירה עצמה. רגשות המטופל כלפי המטפל יכולים להיות מובעים באמצעות מוזיקה. בדומה, יכול המטופל לצייר את המטפל או דימוי שמייצג אותו. באופן זה הבעת הרגשות שמאפיינת את ההעברה מקבלת צורה נוספת, ובטיפול באמנות אף מקבלת ביטוי פלסטי שנותר גם לאחר שהמפגש מסתיים.

בטיפול באמנויות מקובלת השיטה בה המטפל בוחן את ההעברה הנגדית באמצעות האמנות, על ידי ביטוי אמנותי של המטופל, של הקשר הטיפול או של היבט מסוים בקשר ובחינתו באופן שמסייע למטפל לגלות תובנות נוספות אודות המטופל.[6]

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ העברה במילון פסיכולוגיה (תש"ב), באתר האקדמיה ללשון העברית
  2. ^ Leonard H. Kapelovitz, M.D., To Love and To Work/A Demonstration and Discussion of Psychotherapy, p. 66 (1987).
  3. ^ Webster's New Collegiate Dictionary (8th ed. 1976).
  4. ^ העברה נגדית בפסיכותריפה עם ילדים ונוער, נעמה בר-שדה, מתוך האתר לפסיכולוגיה עברית.
  5. ^ הבעייתיות הגלומה בכך, היא אחת הסיבות להמלצת הרבנים להימנע מטיפולי בעלי מקצוע שאינם שומרי מצוות. ראה למשל [טיפול נפשי לציבור שומר המצוות]
  6. ^ Joy Schaverien, The Revealing Image, 1992).
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

העברה (פסיכולוגיה)37125039Q334231