המתקפה על מטה הביטחון הלאומי הסורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המתקפה על מטה הביטחון הלאומי הסורי (2012)
חלק ממלחמת האזרחים בסוריה
תאריך 18 ביולי 2012
מקום צפון-מערב דמשק, סוריה
מטרה נשיא סוריה בשאר אל-אסד ובכירי משטרו
קואורדינטות 33°31′16.09″N 36°16′58.15″E / 33.5211361°N 36.2828194°E / 33.5211361; 36.2828194
מבצע האופוזיציה הסורית

המתקפה על מטה הביטחון הלאומי הסורי אירע בראשית מלחמת האזרחים הסורית, בו פיגוע תופת במטה הראשי של הלשכה לביטחון לאומי, בצפון-מערב דמשק, בו נהרגו שר ההגנה הסורי וסגנו[1][2]. התקשורת הממשלתית דיווחה שהיה זה פיגוע התאבדות, בעוד האופוזיציה טענה שהפצצה הופעלה מרחוק.

הפיגוע

הפיצוץ אירע במהלך ישיבה בהשתתפות שרים ומספר ראשי סוכנויות ביטחוניות. בפיגוע נהרגו שר ההגנה, דאוד ראג'חה; סגן שר ההגנה וגיסו של הנשיא אסד, אסף שווכאת; העוזר לסגן הנשיא, חסן עלי טורקמאני[3]; וראש הלשכה לביטחון לאומי, הישאם אל-איח'תיאר, שנפצע אנושות בפיצוץ[4] ומת מפצעיו יומיים לאחר מכן[5]. חאפז מח'לוף, האחראי על גזרת דמשק במינהל הביטחון הכללי, נפצע. היו דיווחים סותרים באשר לגורלו של שר הפנים מוחמד איברהים א-שעאר[6][7]. עוזר מזכיר מפלגת הבעת' נפצע גם הוא בפיגוע.

קורבנות

הרוגים

פצועים

זהות המְבַצֵּעַ

על פי דיווחים, הפיצוץ בוצע על ידי אחד משומרי הראש במפגש, בתור פיגוע התאבדות. האופוזיציה טענה שמורד החדיר מראש פצצה למבנה, אשר הופעלה בשלט רחוק[9]. דיווח אחר טען, שהפצצה הוחבאה בתיק המסמכים של שר הפנים, ששיתף פעולה עם איראן שרצתה שאסד יחליף מספר בכירים במשטר.

צבא האסלאם והצבא הסורי החופשי טענו שניהם לאחריות על הפיצוץ[10]. לואי אל-מוקדאד, מהצבא הסורי החופשי, טען שההתקפה בוצעה על ידי קבוצה של אנשי הצבא הסורי החופשי, בתיאום עם נהגים ושומרי ראש שעובדים צמוד לבכירים ביותר במשטר של אסד. הוא ציין בנוסף, שהפיצוץ נגרם משני מטענים של 25 פאונד (11 ק"ג) חומר נפץ כל אחד, וממטען קטן יותר של חומר נפץ פלסטי C-4, שהונח בחדר מספר ימים לפני הפגישה על ידי אחד מאנשיו של אל-איח'תיאר מהלשכה לביטחון לאומי[11].

על פי מאמר של ה-Daily Beast מ-2016[12], קצין בכיר לשעבר בצבא סוריה טוען שאסד הוא האחראי לפיצוץ. הקצין טוען, שההרוגים בפיצוץ היו חברים מתונים במשטר שאיראן רצתה להחליף. גם באסאם ברבנדי, דיפלומט סורי לשעבר, מאשים את איראן. באותו מאמר צוטטו גם מקורות במודיעין הסורי, שאמרו שאסד האמין שהקצינים שנהרגו תכננו הפיכה נגדו, ושנחסמה כל גישה לחקירת הפיצוץ. רוברט פורד, שגריר ארצות הברית בסוריה בזמן הפיצוץ, סיכם את הבלבול במילים "אני לא חושב שאנו יודעים איך זה קרה".

תגובות

אף על פי שלא היו הצהרות מפיו של אסד עצמו ביום הפיצוץ, התקשורת הממשלתית בסוריה דיווחה עוד ביום הפיצוץ על מינויו של רמטכ"ל צבא סוריה, פהד ג'אסם אל-פריג' לשר ההגנה החדש[13]. התקשורת הממשלתית דיווחה גם שההתקפה בוצעה על ידי מחבלים זרים. הצבא פרסם הצהרה שבה נאמר שסוריה "נחושה להתעמת עם כל צורות הטרור ולגדוע כל זרוע שפוגעת בביטחון הלאומי"[14].

יום לאחר הפיצוץ, הטלוויזיה הממשלתית שידרה תמונות של הנשיא אסד בארמון המלכותי, כדי להפסיק את הספקולציות שהניעה שתיקתו לאחר האירוע. התמונות ששודרו הראו את הנשיא אסד מקבל את שר ההגנה החדש פהד ג'אסם אל-פריג' לאחר טקס השבעה[15][16]. לפי העיתון הארץ, כוונת שידורים אלו הייתה לשלוח מסר שאסד חי, בריא ועדיין מחזיק בשלטון[17]. בשידור נאמר שאסד מאחל 'בהצלחה' לשר ההגנה החדש, אך לא צוין איפה התרחש טקס ההשבעה. בצעד חריג, לא שודרו גם שום תמונות או וידאו מהטקס.

מדינות שגינו את הפעולה היו בין היתר: איראן[18], לבנון[19], רוסיה[20], דרום אפריקה[21], בריטניה[22] וונצואלה[23].

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35887907המתקפה על מטה הביטחון הלאומי הסורי