המשבר הביטחוני בריו דה ז'ניירו (2010)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המשבר הביטחוני בריו דה ז'ניירו
חיילים ברזילאים בפאבלה, 28 בנובמבר 2010
חיילים ברזילאים בפאבלה, 28 בנובמבר 2010
מלחמה: המאבק בפשע המאורגן
תאריכי הסכסוך 21 בנובמבר 201028 בנובמבר 2010 (8 ימים)
מקום ברזילברזיל ריו דה ז'ניירו, ברזיל
תוצאה השתלטות כוחות ממשל פדרליים על שכונת וילה קרוזיירו וקומפלקסו דה אלמאו
שינויים בטריטוריות שתי פאבלות בריו דה ז'ניירו עברו לשליטת הממשלה
הצדדים הלוחמים
כוחות

21,000 שוטרים וחיילים
12 רכבי משטרה משוריינים
300-500 נחתים ברזילאים.

400-600 אנשי כנופיות

אבדות

3 חיילי המשטרה הצבאית נפצעו וצנחן אחד.

200 חברי כנופיות נעצרו, 39 נהרגו בחילופי ירי עם כוחות הביטחון.

המשבר הביטחוני שפרץ בריו דה ז'ניירו בסוף שנת 2010 היה מן החמורים בתולדות ברזיל, והוא התפרץ בפאבלות של מטרופולין ריו דה ז'ניירו שנשלטו על ידי כנופיות עוינות.

המשבר התחיל במתקפות מתוכננות על מטרות אזרחיות שאירעו בשבוע של ה-21 וה-28 בנובמבר 2010, תריסר רכבים הובערו על ידי הכנופיות ששלטו בשכונות העוני של ברזיל וניהלו כמעט בחופשיות את סחר הסמים בהן, כאשר הבערת הרכבים וההתפרעויות נבעו כתגובה למדיניות הממשלתית החדשה של השתלטות על שכונות העוני באמצעות יחידות משטרה ייעודיות (Unidade de Polícia Pacificadora), שניסו להפריד את שליטת הכנופיות והמיליציות הפרטיות ואת אחיזתן בשכונות העוני של ברזיל, כשאותן יחידות היוו כוח משמר ממשלתי.

בתגובה להתפרעויות הללו, כוחות משטרה מקומיים, בסיוע צבאי, יצאו למבצעים כנגד שתיים מכנופיות הסמים הגדולות בריו דה ז'ניירו, שהתמקמו בשכונת וילה קורזיירו ובקומפלקסו דה אלמאו ("המתחם הגרמני"). למרות שמרבית אנשי הכנופיות נמלטו לבסוף, המבצע הוכתר בהצלחה מאחר שהוחרמו כלי נשק רבים, כסף רב ותושבים רבים שוחררו מעול השליטה של הכנופיות ששלטו בשתי השכונות האמורות. מיד עם ההשתלטות על השכונות שככו הבערות כלי הרכב.

רקע

פעולות אלימות של סוחרי הסמים, שהתבטאו בהבערת כלי רכב, אוטובוסים ומשאיות באמצע הרחובות (למעלה מ-181 רכבים הובערו), התפתחו לסכסוכים אלימים בין הכנופיות לכוחות המשטרה בכמה אזורים. בשל התפתחות המשבר - המשטרה הצבאית בסיוע של ה-BOPE, צבא ברזיל, והצי הברזילאי יחד עם חיל הנחתים הברזילאי, ערכו מבצע משותף להשתלטות מהירה על השכונות וחיסול כנופיות הסמים השולטות בהן. המבצע הגדול שנערך בקומפלקסו דה אלמאו הסתיים בבוקר ה-28 בנובמבר 2010, כאשר כוחות הצבא השתלטו לבסוף על השכונה בשעה 10:00 בבוקר שעון מקומי.

עם סיום האלימות בפאבלות, נהרגו למעלה מ-40 איש (רובם פושעים), ולמעלה מ-200 חברי כנופיות נעצרו. ימים לאחר סיום המבצע כוחות הצבא והמשטרה המשיכו לשלוט בקומפלקסו דה אלמאו עד לשכוך הסערה.

קו זמן של אירועי המשבר הביטחוני

21 בנובמבר

בשעות אחר הצהריים, שישה פושעים חמושים בכבדות שרפו שתי מכוניות על "הקו האדום", אחד הכבישים החשובים ביותר של ריו דה ז'ניירו. מאז התקפות דומות החלו להתרחש ברחבי העיר וקבוצה של עבריינים פתחו באש על רכב של חיל האוויר הברזילאי.

22 בנובמבר

ביתן משטרה נורה ברחוב דום הלדר קמארה. בנוסף להתקפות על המכוניות, מעשי שוד המוניים התרחשו ברחובות מסוימים. הממשל רמז על כך ש"סיעה פלילית קטנה" אחראית לפיגועים, והסיורים הוגדלו. שלושה בני אדם נהרגו.

23 בנובמבר

פעולה בקנה מידה גדול של המשטרה הצבאית של ריו, שפלשה ​ל​מספר שכונות העוני של העיר בחיפוש אחר האחראים על סדרת הפיגועים. מקורות אחדים הצביעו על כך שההתקפות ניזומו על ידי ברוני סמים הכלואים בכלא הפדרלי בעל האבטחה המרבית בקטנדווס שבפרנה. שלושה בני אדם נהרגו וחמישה נעצרו.

24 בנובמבר

ההתקפות על מטרות אזרחיות ועל כוחות המשטרה התגברו. הממשלה גייסה את כל כוחות המשטרה העומדים לרשותה, כולל כאלה המוצבים בתפקידים משרדיים. שמונה עבריינים שנעצרו בעיר כאחראים על השתתפות במשבר הועברו לכלא בקטנדווס. עשרה חשודים נהרגו ולפחות 30 נעצרו. השלטון המקומי ביקש סיוע מחיל הנחתים הברזילאי על מנת לבצע מתקפה נגד גופי הפשע.

25 בנובמבר

כוח המשימות המיוחדות של ריו (BOPE) פלש לאחד האזורים המסוכנים ביותר של העיר בקרוזירו וילה בעזרת כלי רכב משוריינים וכוחות נחתים. עשרות פושעים נואשים ברחו למרכז הפשע הסמוך, קומפלקסו דו אלמאו. פרטי הפעולה, כולל הימלטות פושעים, שודרו על ידי תחנות הטלוויזיה המקומיות לכל העולם.

26 בנובמבר

ממשלת ברזיל שלחה מאות חיילים מן הצבא ואנשי המשטרה הפדרלית כדי לחזק את הביטחון בעיר ולהקים מצור סביב קומפלקסו דה אלמאו. עד כה יותר ממאה כלי רכב נהרסו, וכ-40 בני אדם נהרגו מאז תחילת המשבר. הנשיא דה סילבה הצהיר כי הממשלה הפדרלית תומכת באופן מלא בממשלת ריו כדי לסיים את המצב בהקדם האפשרי. בני זוג ועורכי דין של כמה מנהיגי פשע כלואים נעצרו בחשד להעברת הוראות המנהיגים מן הכלא לקבוצותיהם להתחיל את ההתקפות.

27 בנובמבר

כוח משימה משותף המורכב מאנשי המשטרה המקומית, הצבא וכוחות הנחתים נתן אולטימטום לפושעים המסתגרים בקומפלקסו דה אלמאו להיכנע, ובד בבד הורה לתושבי האזור לפנות את השטח הבנוי לקראת הפלישה הממשמשת ובאה. גל ההתקפות על מטרות אזרחיות התחיל לדעוך.

28 בנובמבר

קומפלקסו דה אלמאו נכבש על ידי המשטרה עם התנגדות מועטה, אבל רק פושעים מעטים מאלו שהיו אמורים להסתתר במקום נעצרו. החקירה העלתה כי בשלב זה רוב הפושעים הצליחו לברוח דרך בסיסים יציבים בסביבות המתחם או באמצעות רשת של תעלות מים בלתי חוקיות שנבנו בפאבלות.

לאחר המשבר

מיד עם ההשתלטות הצבאית על וילה קרוזיירו וקומפלקסו דה אלמאו, הופסקו הבערות כלי הרכב והמשבר הגיע לסופו, המשטרה חשפה 40 טונות של מריחואנה, 250 ק"ג של קוקאין, תריסר כלי נשק, מאות כלי רכב גנובים. על פי הסכם בין ממשלת מדינת ריו דה ז'ניירו לממשל הפדרלי - כוחות הצבא המשטרה ימשיכו לשלוט בעיר עד שיוקם כוח משטרה שתפקידו לאכוף את החוק והסדר בשכונות העוני.

על בסיס האירועים צולם סרט אלמאו.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0