המצפה הבלשני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
המצפה הבלשני
Linguasphere Observatory
סמליל האגודה
תקופת הפעילות 1983–הווה (כ־41 שנים)

המצפה הבלשני היא מכון מחקר לשונית בין-לאומית. היא הוקמה בקוויבק, קנדה בשנת 1983 ובהמשך הוקמה ונרשמה בנורמנדי, צרפת כעמותה ללא כוונת רווח תחת נשיאות הכבוד של ליאופולד סדאר סנגור, משורר בשפה הצרפתית והנשיא הראשון של המכון. המנהל המייסד של המכון הוא דייוויד דאלבי, שהיה מנהל המכון האפריקאי הבינלאומי, ופרופסור אמריטוס באוניברסיטת לונדון. מזכיר המחקר הראשון של הרשת היה פיליפ בלאנשט, משורר בשפה הפרובנסאלית המדובר במחוז פרובאנס בצרפת המשמש כיום בתור פרופסור לסוציולינגוויסטיקה באוניברסיטת רן. מאז שנת 2010 סגן מנהל ומנהל המכון הוא פייריק לה פובר, ויושב ראש מועצת המחקר שלה הוא רולאן ברטון, פרופסור אמריטוס באוניברסיטת פריז השמינית. מרכז המחקר של המכון נמצא כיום באיחוד האירופי, בקרמארתנשייר, ווויילס בממלכה המאוחדת ופריז, צרפת.

בעיסוקה פתח המכון תוכנית חדשנית של סיווג פילולוגי, שמקודדת את כל השפות החיות והמתועדות במסגרת התייחסות גלובלית או "לינגואסקאלה"המשתמשת במבנה עשרוני כדי לתעד קטגוריות גנטיות וגאוגרפיות של יחסים בין השפות השונות (המכונים: פילוזונים וגאונזונים).

החל משנת 2001 ועד 2005 המכון מעורב באופן פעיל בשיתוף פעולה עם מכון התקנים הבריטי בתכנון ופיתוח קוד בן ארבע אותיות המכסה באופן פוטנציאלי את כל מגוון השפות המוקלטות בעולם. אולם המכון לא היה קשור או אחראי לתקן הסופי ISO 639-6 שהיה תוצאה חלקית של שיתוף פעולה זה ואשר אושר ופורסם על ידי ISO בשנת 2009. מדיניות המכון היא כי עבודה עצמאית בנושא קידוד שפות צריכה להיות משלימה ותומכת בתקנים הבינלאומיים ISO 639.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0