המצע האזרחי (פולין)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המצע האזרחי
אידאולוגיות ליברליזם
פרו-אירופית
שוק חופשי
מיקום במפה הפוליטית מרכז-ימין
סמל המפלגה
סמל המפלגה

מפלגת "המצע האזרחי"פולנית: Platforma Obywatelska) היא מפלגת מרכז-ימין בפולין, שעמדותיה משתייכות לזרם השמרנות הליברלית.

המפלגה הוקמה ב-1 ביולי 2001 והייתה למפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר. ב-2007 הפכה למפלגת השלטון וב-2011 זכתה בכ-39% מהקולות והייתה למפלגה הגדולה בפרלמנט והראשונה בעידן הפוסט-קומוניסטי שזוכה פעמיים ברציפות בבחירות לפרלמנט[1]. ב-2015 הפסידה המפלגה למפלגת חוק וצדק השמרנית, וחזרה למעמד של מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר.

המפלגה הוקמה כאשר התפצלה מתנועת הבחירות "סולידאריות", תחת הנהגתו של אנדז'יי אולצ'ובסקי ומאצ'יי פלאז'ינסקי, עם דונלד טוסק מתנועת איחוד החירות. בבחירות הפרלמנטריות ב-2001 המפלגה הפכה למפלגת האופוזיציה הגדולה יותר, מאחורי מפלגת איחוד השמאל הדמוקרטי (Sojusz Lewicy Demokratycznej, SLD) שהייתה מפלגת השלטון בעלת מצע שמאלני. בבחירות 2005, המפלגה המשיכה לשמור על מקומה בתור המפלגה השנייה בגודלה, אבל הפעם מאחורי מפלגת חוק ומשפט (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) בראשות האחים קאצ'ינסקי. בשנת 2007, מפלגת המצע האזרחי עקפה את מפלגת חוק ומשפט והפכה למפלגת השלטון - היא פעלה להקמת ממשלת קואליציה עם מפלגת העם הפולני. לאחר האסון בסמולנסק, מונה ברוניסלב קומורובסקי לנשיא הראשון מטעם המפלגה.

מפלגת המצע האזרחי היא חברה במפלגת העם האירופי (EPP) והמרכז הדמוקרטי הבינלאומי.

היסטוריה

מפלגת המצע האזרחי נוסדה בשנת 2001 כשהתפצלה ממפלגה אחרת. מייסדיה היו אנדז'יי אולצ'ובסקי, מאצ'יי פלאז'ינסקי, ודונלד טוסק שכונו לעיתים על ידי התקשורת הפולנית כ"שלושת הטנורים". אולצ'ובסקי ופלאז'ינסקי עזבו את המפלגה בשנים 2001–2005.

בבחירות הכלליות ב-2001 המפלגה צברה 12.6% מהקולות ו-58 צירים בסיים, מה שהפך אותה למפלגה הגדולה ביותר באופוזיציה לממשלה בראשות איחוד השמאל הדמוקרטי.

בשנת 2005 המפלגה הובילה בכל סקרי דעת הקהל עם 26% עד 30% של תמיכה ציבורית. עם זאת, בבחירות ב-2005, היא סיימה עם אחוז תמיכה 24.1% והגיעה למקום השני אחרי מפלגת חוק ומשפט עם 27%.

הקואליציה בראשות מפלגת חוק ומשפט התפרקה בשנת 2007 בשל שערוריית שחיתות של אנדז'יי לפר ותומאש ליפייץ ומחלוקות פנימיות בקרב מנהיגות המפלגה ואירועים אלה הביאו לקיום בחירות חדשות. ב-21 באוקטובר 2007 המפלגה זכתה ב-41.51% מהקולות וב-209 מתוך 460 המושבים (כיום 201) בסיים ו-60 מתוך 100 המושבים (כיום 56) בסנאט של פולין. המצע האזרחי הפכה למפלגה הגדולה ביותר בשני בתי הפרלמנט, ולאחר מכן הקימה קואליציה עם מפלגת העם הפולני.

בבחירות לנשיאות פולין בשנת 2010, בעקבות ההתרסקות מטוס חיל האוויר הפולני בסמולנסק, רוסיה, בו נהרגו נשיא פולין לך קצ'ינסקי, דונלד טוסק החליט שלא להגיש את מועמדותו לתפקיד, ורבים חזו כי אחיו של הנשיא ירוסלב קצ'ינסקי עשוי לנצח בבחירות. בהפתעה רבה - זכה מועמד מפלגת המצע האזרחי - ברוניסלב קומורובסקי - בבחירות לנשיאות פולין.

בבחירות הפרלמנטריות באוקטובר 2011, המפלגה חיזקה את כוחה והייתה שוב למפלגה הגדולה ביותר בפולין - והפכה למפלגה הראשונה בתולדות פולין הדמוקרטית שזכתה בפעם השנייה ברציפות בבחירות לפרלמנט.

אידאולוגיה

המפלגה משלבת עמדות שמרניות וליברליות בנושאי כלכלה עם עמדות שמרניות בנושאים חברתיים ומוסריים, כולל התנגדות להפלות, נישואי תועבה, התרה בחוק של סמים קלים, המתת חסד, מחקר בתאי גזע עובריים, ובאופן חלקי מתנגדת גם להפריה חוץ גופית. מצד שני, המפלגה תומכת במודרניזציה ובקידומה של המדינה, פעולולת למען צדק חברתי, סובלנות חברתית, כלכלת שוק, ומדיניות סביבתית. המפלגה גם פועלת להוצאתם בחוק של משחקי ההימורים.

הצעות הליבה מתוך מצע המפלגה כללו גם הפרטה של ​​המגזר הציבורי, בחירה ישירה של ראשי ערים ומושלים אזוריים, מערכת בחירה ישירה במקום ייצוג יחסי, רפורמה בשוק העבודה, פיתוח מדיניות מוניטארית עצמאית על ידי הבנק הלאומי של פולין, הורדת המס ב-15%, ועוד. המפלגה גם פועלת להפרטת מפעלים ממלכתיים.

מנהיגות המפלגה

יושבי ראש המפלגה

נציגי המפלגה בעמדות המפתח במדינה

  • דונלד טוסק - ראש הממשלה (מאז 2007)
  • גז'גוז' סכטינה - מרשל הסיים; יו"ר הסיים - היה ממלא מקום נשיא פולין
  • חנה גרונקיוויץ'-ואלס - ראש עיריית ורשה, בירת פולין
  • בוגדן זדרוייבסקי - שר התרבות הלאומית למורשת
  • סזארי גראברז'יק - שר התשתיות
  • סלאבומיר נובאק - מזכיר המדינה בלשכת נשיא פולין
  • רדוסלאב סיקורסקי - שר החוץ הפולני
  • ברוניסלב קומורובסקי - נשיא פולין (נבחר ב-2010)

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ סוכנויות הידיעות, פולין: ראש הממשלה טוסק זכה בבחירות, 9 באוקטובר 2011, אתר ynet
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25371009המצע האזרחי (פולין)