המכלול:תקופת הרצה/ארכיון
זה הוא דף ארכיון של דפי מדיניות תבניות ועוד של תקופת ההרצה של המכלול.
דף זה הוא דף השער לבעיות ולפתרונות העולים במהלך תקופת ההרצה של המכלול.
מהי תקופת ההרצה של המכלול?
החזון
החזון של המכלול הוא אנציקלופדיה חרדית פעילה ואיכותית, הנערכת על ידי חבר עורכים חרדי, בהתאם לאספקלריה תורנית, ועשירה בערכי קודש וחול איכותיים.
כאנציקלופדיה חרדית, לא מוקם המכלול יש מאין, אלא מתבסס בתחילת דרכו על התוכן החופשי בוויקיפדיה. משכך ומסיבות נוספות, דרוש פרק זמן משמעותי מרגע הקמת המכלול ועד להיותו בשל לשימוש ציבור הקוראים ואף להשתתפות רחבה של עורכים.
הדרך לביצוע
על מנת להגיע לשלב הבשלות, דרושים למכלול ארבעה שלבים מהותיים:
- הקמת תשתית טכנית איכותית.
- גיבוש מדיניות האספקלריה התורנית, המתווה את דרכה של המכלול כאנציקלופדיה חרדית, ונותנת מענה לאינספור דילמות העולות תוך כדי עריכת האנציקלופדיה החרדית.
- ייבוא כמות מספקת של ערכים מוויקיפדיה והתאמתם לאספקלריה התורנית, על מנת שלמכלול יהיה בסיס רחב של ידע שייתן מענה וסיפוק לשומרי התורה שוחרי הידע.
- פיתוח דפי התוכן שאינם במרחב הערכים, והתאמתם למכלול. כולל: העמוד הראשי, פורטלים, דפי תאריכים, מבנה טכני יהודי ועוד. תחום זה דורש שינויים מהותיים והוא בבחינת פנים חדשות באו לכאן.
1. הקמת התשתית
שלב זה בוצע ברובו, וממשיך להשתפר כל העת.
2. גיבוש מדיניות האספקלריה התורנית
- - -
3. ייבוא והתאמה של כמות בסיסית של ערכים מוויקיפדיה
היעד שהוגדר על ידי מייסדי המיזם, הוא 50,000 ערכים. מספר ערכים זה אמור לספק את הגרעין המרכזי של מרחב ערכים עם תוכן איכותי ורצוי, דרכו יהיה ניתן להרחיב את מספר ערכי המכלול ותוכנם.
העבודה מתקדמת במרץ על ידי חבר העורכים, ולעת עתה כבר ישנם במכלול 349,911 ערכים. רובם מותאמים למהדרין, וחלק קטן מהן עדיין בשלבי עבודה.
4. פיתוח דפי התוכן מחוץ למרחב הערכים
- - -
הבעיות והפתרונות של תקופת ההרצה
חבר העורכים המשתתף בקידום המכלול עד להבשלתו להעלאה פומבית, נוטל על עצמו משימה כבידת משקל. ראשית, מדובר במשימה בסדר גודל אדיר על ידי כמות קטנה, יחסית, של עורכים. שנית, כבכל מיזם חדש, ההתחלה אתגרית מזמינה התמודדויות בלתי צפויות.
הבעיה
הבעיה העיקרית העומדת לפתחם של חבר העורכים מבחינה מעשית, היא העבודה על השלב השני והשלב השלישי הנזכרים לעיל - במקביל. לכאורה, למען הסדר הטוב היה ראוי ראשית להשלים את פיתוח התשתית, שנית, להשלים את גיבוש מדיניות האספקלריה התורנית, ורק לאחר מכן לפתוח בייבוא בהתאמת ערכים. אולם, אם לגבי הקמת התשתית ניתן היה ליישם זאת ברמה מספקת, לגבי גיבוש מדיניות האספקלריה אין הדבר מעשי מכמה סיבות, ובעיקר מהסיבות הבאות:
- ייבוא הערכים מוויקיפדיה, ברירת התוכן וזריקת הקליפה, הן משימות מאתגרות ובלתי צפויות - לא ניתן לגבש מדיניות שלימה להתמודדות עם הבעיות העולות אלא תוך כדי העבודה, המחקר וההיחשפות לכלל הבעיות הצצות.
- גיבוש האספקלריה התורנית גם הוא אינו תהליך פשוט כלל, הוא דורש לימוד מעמיק מכמה בחינות, וחבל להפסיד את טובת הציבור בדחייה כה משמעותית של תחילת הפעלת המיזם.
- למרות שגיבוש האספקלריה התורנית בצורתה הסופית נתון בלעדית לשיפוטו והחלטתו של מכון חכמת התורה, בהתייעצות בעת הצורך עם גדולי תורה, חפץ המכון - בהתאם לייעוד המכלול כאנציקלופדיה שיתופית - לאפשר לחבר העורכים להשתתף בתהליך, אפשרות שמתקיימת כמובן רק בהינתן מיזם פעיל עם עורכים משתתפים. מה גם שיש דברים עדינים שהצגתם תלויה בצורת תפיסת הציבור, דבר שאפשר לעמוד עליו באופן מיטבי רק תוך הצגת הערכים ושמיעת חוות הדעת של הקוראים והעורכים.
הפתרון
תוך כדי עבודה, נוצרים עוד ועוד דפים, הן דפי דיון והן דפי מדיניות, המשמשים לגיבוש מדיניות כתיבה אחידה במרחב הערכים של המכלול בהתאם לאספקלריה התורנית. דפים לדוגמה הם:
- והדיונים אודותיהם המתקיימים במושבי בית הדין של הדפים הנ"ל.
אולם לא די בכך; הבעיה שתוארה מעלה צורך מובהק בגיבוש נהלי עבודה אשר ישמשו באופן זמני למשך תקופת ההרצה של המכלול וכל עוד לא גובשה מדיניות הנותנת מענה מעשי וברור לצרכיה של אנציקלופדיה חרדית. נהלים אלו צריכים לענות לתנאים הבאים:
- קלות ונוחות - לפני חבר העורכים מוטלת עבודה גדולה דיה, יש לחסוך מהם את הצורך להוגיע את הראש בחיפוש אחר פתרונות לבעיות תקופת ההרצה, פתרונות שבכל מקרה אינן מהוות חלק טבעי ממלאכת העריכה.
- אחידות - פתרון אחיד שיעבור כקו לאורך כל מרחב הערכים, וימנע מצב בו עורך הישר בעיניו יתקן ו"יגייר".
- ריכוז ומיון - פתרון שיאפשר לרכז ולמיין בקלות כנגד העיניים את כלל המקומות שהוגדרו כבעייתיים ודורשים מענה כחלק ממדיניות מערכתית, לדון בהם ולטפל בהם בקלות.
- נִראות - המכלול עדיין בתקופת הרצה, אך עם זאת הוא מצוי במרחב הציבור, ונתון לעיני קוראים רבים. איננו יכולים לאפשר מצב בו תוכן בלתי הולם יוצג לעיני הקורא וייצור מיצג־שווא של איכות רוחנית ירודה במכלול. מאידך, עלינו לאפשר לעורכים העובדים על הערך להבחין בבעיות ולטפל בהן.
הפתרון שנבחר לאחר בחינה ארוכה ויסודית של תהליכי העבודה על 12,000 ערכים במכלול, ושצפוי לתת מענה אופטימלי לתנאים המבוקשים, הוא שימוש בתבניות זמניות. העורכים של פורטל ההרצה עובדים על שורת תבניות שישמשו את חבר העורכים לכל אורך תקופת ההרצה. התבניות ישמשו לייעודים שונים בהתאם לצרכים המתעוררים. על כל עורך במכלול המשתתף בבניה ועריכה במשך תקופת ההרצה, מוטלת החובה להכיר את התבניות המדוברות.
בראשית דף זה ישנה תיבה ובה רשימת הדפים החשובים בפורטל תקופת ההרצה, וביניהם הדפים הבאים:
חבר העורכים מוזמן לעיין, ליטול חלק בגיבוש הנהלים, להעיר הערות, ובעיקר - ליישם את הכלים השימושיים ברחבי מרחב הערכים של המכלול.