המכלול:מלחמת עריכה/טיוטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דף זה אינו דף מדיניות רשמי, זוהי רק טיוטה
כדי לדון ולהגיע להסכמות, יש לפנות לדף השיחה.
דף זה אינו דף מדיניות רשמי, זוהי רק טיוטה
כדי לדון ולהגיע להסכמות, יש לפנות לדף השיחה.

מלחמת עריכה היא מצב שבו מספר משתמשים חוזרים שוב ושוב על ביטול עריכה וביטול הביטול וחוזר חלילה, כניסה למלחמת עריכה נחשבת לחריגה חמורה מהכללים ועלולה אף להביא לחסימת משתמשים. במצב שבו יש מחלוקת על עריכה מסויימת, עלולה להתפתח מלחמה.

הגדרות

  • זמן המתנה - הזמן שיש להמתין בדיון כדי שמי שלא השתתף ייחשב כמסכים או כנמנע. הזמן הוא בדרך כלל שבוע.
  • גירסה יציבה - הגירסה האחרונה שקיימת למשך זמן המתנה לכל הפחות.
  • עריכה - שינוי של תוכן בדף על ידי כתיבת תוכן חדש, מחיקת תוכן קיים או שינוי תוכן.
  • ביטול - החזרת הערך למצב שקדם לעריכה מסויימת, על ידי לחיצה על "ביטול" (מה שנקרא גם "שיחזור"), עריכה של גירסה ישנה יותר, או מחיקת התוכן.
  • שיחזור מהיר - פעולה של בעלי הרשאה כמפעיל או מנטר, שבלחיצה אחת מבטל את כל העריכות האחרונות של משתמש שערך בערך.
  • חזרה על עריכה - החזרת הערך למצב שהיה לפני הביטול על ידי ביטול הפעולה האחרונה.

הוועדה הרוחנית

במכלול, פעמים רבות הויכוח יכול לנבוע מענייני השקפה. למשל האם פלוני ראוי לתואר "רב", או האם מותר לכתוב דבר מסויים ואינו לשון הרע, כפירה או על תפנו אל האלילים וכיו"ב. במקרים כאלה לפני כל הליך יש לפנות לועדה הרוחנית ובינתיים יש להשאיר את המצב כדעת עורך אספקלריה. במקרה של ויכוח בין עורכי האספקלריה, הסמכות היחידה היא של הוועדה הרוחנית. אם הוועדה הרוחנית פסקה שנושא זה מותר לדיונים ואין בו איסור. יש לדון בדף השיחה של הערך ואחר כך אם לא הושגה הסכמה להמשיך לנהלים הבאים. אם הוועדה פסקה שאין לדון בזה בפומבי, הדיונים על הנושא ייעשו בתוך {{דף מותאם}}, או במייל.

כללים בסיסיים

כל עורך רשאי לבצע עריכה בכל דף שהוא, רצוי תמיד לכתוב בתקציר העריכה או בדף השיחה את סיבת השינוי. עורך שמתנגד לעריכה מכל סיבה שהיא רשאי לבטל את אותה עריכה, כאן חובה לכתוב בתקציר העריכה את סיבת הביטול, אלא אם כן העריכה הראשונה לא היתה מנומקת. מי שביטל עריכה בלא נימוק על הביטול (והעריכה הראשונה היתה מנומקת) ביטולו אינו נחשב, וכל אחד יכול גם לבטל את עריכתו בלי נימוק. במקרה זה יש להעיר למבטל בדף שיחתו שלא יחזור לבטל ללא נימוק. מצב זה אינו נחשב למלחמת עריכה, אם המבטל הזה יחזור ויבטל את הביטול ללא נימוק זה ייחשב כהשחתה. מלחמת עריכה היא במצב שעורך אחד נימק את עריכתו והמבטל נימק את ביטולו וכעת רוצה העורך הראשון או אחר להחזיר את העריכה שבוטלה.

תרשים זרימה המתאר באופן אוטופי כיצד יש לפעול

הנהלים

יש להחזיר את הערך לגירסה היציבה, למשך כל תקופת הדיונים. עורך שיחזיר את הערך לגירסה השנוייה במחלוקת בניגוד לכללים, ייחסם לאחר אזהרה. ניתן לבקש בדף המכלול:בקשות ממפעילים#בקשות אחרות לטפל בעורך הבעייתי.

אם הושגה הסכמה בדף שיחת הערך אפשר להגדיר את העריכה האחרונה כגירסה יציבה. אם לא הושגה הסכמה, יש לפנות לתהליך גישור.

גישור

פנייה למגשר תתבצע בנוהל הבא:

    • אחד הצדדים יפנה למגשר. המגשר יכול להיות כל משתמש רשום במכלול.
    • הצד השני יכול לקבל את הצעת הגישור, או לדחות אותה.
      • אם הוא דוחה אותה, יוכל בעל הסמכת ביורוקרט לחייב אותו בגישור. במקרה כזה ישמש כמגשר הביורוקרט עצמו או מי מטעמו.
  1. אם, לאחר מאמץ, נואש המגשר מניסיונות להשיג הסדר מוסכם, נעשה תפקידו לתפקיד של בורר, והוא יקבע את פניו של הערך. עם זאת, גם אחרי קביעתו יוכל אחד מן הצדדים לבקש שההכרעה תושג בהצבעה.
    • הרוב בקרב עורכי המכלול שיחפצו להשתתף בהצבעה ושיהיו כשירים להצביע (כלומר, בעלי זכות הצבעה [ראו: סעיף 4]) יקבע את דמות הערך.
      • הערה: אם הביורוקרט משוכנע שתוצאת ההצבעה סותרת באופן מובהק את אופיו של המכלול, הוא רשאי לשנותה.
  2. לאחר שהתקבלה ההחלטה אין לעבור עליה. הכוונה בהחלטה היא החלטת הבורר (אם לא הוגש עליה ערעור), או תוצאות ההצבעה. כל מי שיפר אותה ייחשב משחית לכל דבר ועניין.
  3. רק משתמשים בעלי זכות הצבעה יכולים להשתתף בהצבעה שתכריע האם לקבל החלטת בורר.
  4. מרגע כניסתו של המגשר לתמונה ועד סיום מלחמת העריכה ייאסר על שני המשתמשים לערוך את הדף לחלוטין, למעט תיקוני ניסוח ואיות. אם יש להם הצעות לשינוי מעבר לכך, הם יעשו זאת בתת-דף זמני בלבד (שייקרא "{שם הדף}/זמני"), תוך מתן הסבר מלא בדף השיחה המקורי על כל שינוי שהוא. לאחר שתושג הסכמה לגבי השינוי, יוסיף אותו המגשר, ולא מישהו אחר. חריגה מכלל זה תתאפשר רק לפי הסכמת המגשר.
  5. הבורר לבדו יחליט מתי הדיון הגיע למבוי סתום וזה אחרי שניסה כל דרך אחרת ובכל זאת נכשל בתפקידו.
  6. הבורר לבדו יפתח את הצבעת המחלוקת תוך תיאום בין הצדדים.
    • תיאום בין הצדדים פירושו: כל צד יכתוב את אופציית ההצבעה שלו. ויכתוב את נימוקי ההצבעה ורק לאחר מכן תיפתח ההצבעה.
  7. היה ומישהו שלא היה נוכח בדיון המקדים בכל זאת חושב שיש לו אופציה אחרת, טובה יותר, שיכולה להביא לתוצאות טובות יותר, יבקש משני הצדדים המתדיינים רשות להוסיף את האופציה שלו. אם שניהם מסכימים, אזי מותר לו להוסיף את האופציה החדשה. אם אחד הצדדים מסרב, מותר לבורר להוסיף את אופציית ההצבעה הנוספת אם ראה לנכון לעשות כן. מוסיף האופציה צריך להודיע לכל משתתפי ההצבעה על הוספת האופציה החדשה בדפי שיחתם בהודעה פרטית.
  8. יש להמתין 72 שעות לפחות בין הכרזה על מלחמת עריכה לתחילת ההצבעה בפועל.