המכלול:אודות
|
|
|
---|
המכלול הוא מיזם ליצירת האנציקלופדיה היהודית הגדולה ביותר בהיסטוריה, שתאסף את כלל הערכים התורניים, בהלכה ובאגדה, את כלל ערכי היהדות ותולדות עם ישראל, וכן את כלל הידע האנושי הקיים בכל תחומי החולין - בלשון נקייה ובהתאם להשקפה היהודית. מקים המיזם הוא מכון חכמת התורה – ארגון חרדי הפועל כמוסד ללא מטרות רווח, בהכוונתם ותחת מרותם של גדולי הדור.
המטרה בהקמת המכלול, היא יצירת אנציקלופדיה מקיפה, שתכיל הן את כל הידע הכללי הנצרך למשתמשים שומרי תורה ומצוות (להלן: שתומ"צ), והן את כל הידע היהודי והתורני, ושתהיה בעז"ה מקור המידע המרכזי של כל יהודי שתומ"צ.
ארבעת עקרונות היסוד של המכלול
למכלול ארבעה עקרונות יסוד מרכזיים:
עקרונות אלו הם חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהמיזם, ועל כן לא ניתן לשנותם בבסיסם, גם לא על ידי קונצנזוס של העורכים[1].
אנציקלופדיה יהודית
עקרון היסוד: "אנציקלופדיה יהודית" הוא, שכל הערכים והתכנים הקיימים במכלול, יהיו נקיים מפריצות או השקפות פסולות, ושהם יוצגו מנקודת המבט היהודית, ובהשקפה התורנית הראויה. העיקרון "אנציקלופדיה יהודית" מתחלק לשני עקרונות משנה: "נקיות התוכן", ו"אספקלריה תורנית".
- עקרון המשנה "נקיות התוכן" הוא, שכל הערכים הקיימים במכלול, לא יכילו תכנים שיש בהם חשש של כיעור ופריצות, או השקפות ודעות פסולות.
- עקרון המשנה "אספקלריה תורנית" הוא, שכל התכנים הקיימים במכלול, יוצגו באספקלריה תורנית, מתוך נקודת המבט היהודית.
בנוסף, תהליך הניקוי והסינון של התכנים המיובאים למכלול וההתאמה שלהם לנקודת המבט של האספקלריה התורנית, מתחלקים לשני שלבים שמפורטים במבנה הבסיס.
אספקלריה תורנית
כפי שהתבאר, חלק מהתכנים הבעייתיים בויקיפדיה, אינם מכילים בעיות תוכן הגורמות שהם לא יוכלו להיכלל במכלול, אלא שחסרה בהם השקפת האספקלריה התורנית. כמו כן, על אף שחלק מהתכנים הבעייתיים המיובאים מויקיפדיה ניתנים לתיקון באמצעות מחיקת מספר מילים או ניסוח מחדש, קיימים תכנים שהבעייתיות שזורה בה בצורה כזאת שלא ניתן לתקן אותם בקלות, אלא הם דורשים שכתוב מקיף וניסוח מחדש. בתכנים אלו יש צורך לפרק את הידע ממעטפת הכפירה והחילון שבה הוא נתון, ולשזור אותו מחדש במעטפת יהודית נאמנה, כדי שיוכל להכלל במכלול (לדוגמה: ידע בנושאי גאולוגיה, שבויקיפדיה הוא שזור תמיד עם התפיסה ה"מדעית" אודות גיל העולם, ידע כזה, לא ניתן להתאמה על ידי תיקון, אלא הוא דורש ניסוח ושכתוב מחדש).
חלק מרכזי מעבודת התאמת התוכן בשלב הסינון השני, הוא ה"אספקלריה תורנית", שבה נוסיף את נקודת המבט של האספקלריה היהודית לכל הערכים המיובאים שסווגו כחסרי האספקלריה בשלב הסינון הראשון. ונתאים את התכנים שסווגו כדורשים שכתוב מקיף כדי להתאימם למכלול. מדיניות האספקלריה תקבע בעתיד (בשלב הסינון השני), על ידי עורכי האספקלריה, חוקרי האספקלריה, וחברי הועדה הרוחנית של המכלול במשותף.
להרחבה נוספת אודות הרעיונות המנחים את גיבוש עקרונות האספקלריה התורנית ראה בדף: מכון חכמת התורה.
צורת העבודה
המכלול פועל כאנציקלופדיה שיתופית המיוסדת על טכנולוגיית ויקי - שיטה לבניית מאגרי מידע, אשר בהם התוכן נכתב ונערך על ידי כלל הציבור. מלאכת העריכה נעשית באופן התנדבותי על ידי כל מי שסבור כי יש בידו לתרום למאגר המידע, ומשום כך האנציקלופדיה אינה תלויה כמעט במגבלות של מימון, כוח אדם, זמן או מרחק גיאוגרפי.
מלאכת העריכה היא פשוטה ביותר. כל מי שמעוניין לתרום מידיעותיו לערך קיים או לכתוב ערך חדש – יכול ליצור חשבון משתמש ולעשות זאת ללא צורך באישור או בתיאום. ניתן להוסיף כל ערך או תיקון המתאימים לרוח המכלול, בכל תחום ובכל נושא, והשינויים נשמרים מידית.
תכני המכלול
המכלול ישיג את מטרתו רק אם יעמוד בסטנדרטים מחמירים של אמינות ודיוק, כתיבה אובייקטיבית, לשון בהירה והשקפה תורנית – כדי שהוא יוכל לשמש כתובת ברת סמכא לכל חיפוש ידע תורני או כללי. לשם כך, הקים מכון חכמת התורה מנגנון בקרה איכותי, המציע לעורכים הכוונה וייעוץ ואשר מסנן תכנים שאינם תואמים לכללים. מידע רב על דרכי העריכה ניתן למצוא גם בדפים המיוחדים.
במיזמי ויקי דומים שהוקמו בעולם, ובראשם ויקיפדיה, הוכח שחכמת ההמון והשאיפה ליצירה משותפת, גוברים על רוב הטעויות ואף על ניסיונות ההשחתה. ויקיפדיה, שהוקמה אך בשנת תשס"א, הפכה למקור הידע הכללי הגדול בתבל ובעקבותיה קמו אנציקלופדיות ויקי ייעודיות רבות, שזכו אף הן להצלחה.
הצלחתו של מיזם המכלול תלויה בעיקר במתנדבים, אשר ייאותו להקדיש מזמנם ולשתף את הציבור בידיעותיהם ובהשכלתם בתחומי ההתמחות שלהם. ככל שיתרחב מעגל תורמי התוכן למכלול, כך הוא יהפוך לכתובת מרכזית יותר עבור הלומדים והקוראים, אשר יוסיפו אף הם ערכים חדשים ויעשירו את הקיימים - וחוזר חלילה.