המהפכה הבאדית
המהפכה הבאדית (בגרמנית: Badische Revolution) הייתה ניסיון כושל למהפכה לאומית-רפובליקנית נגד הדוכסות הגדולה של באדן בשנים 1848–1849 כחלק ממהפכות חודש מרץ בגרמניה נגד הקונפדרציה הגרמנית, שהתרחשו גם הן כחלק מאביב העמים.
מהפכות חודש מרץ החלו בחודש מרץ 1848 בדוכסות הגדולה של באדן בהשראת המהפכה בצרפת, המהפכנים הבאדים שאפו להפוך את באדן לדמוקרטיה במסגרת רפובליקה פדרלית כלל-גרמנית ולהפיל את מעמד האצולה שלשיטתם דיכא את בני העם הגרמני ופילג אותו לפיאודומים.
חלק מהמהפכנים היו סוציאליסטים וחלק קפיטליסטים, אך כולם היו אנטי-מונרכיסטים. אחרי שפרצה המהפכה בבאדן פרצו התקוממויות לאומיות-רפובליקניות במקומות רבים שהיו תחת הקונפדרציה הגרמנית. נקודות השיא של המהפכה היו התקוממות הקר (Heckeraufstand) באפריל 1848 שהייתה ניסיון פשיטה על ארמון הדוכס בהובלת המהפכן פרידריך הקר והפיכת שטרופה (Struve-Putsch) בספטמבר 1848 שבה המהפכן גוסטב שטרופה עמד בראש צבא שכבש את העיר לראך (Lörrach) והכריז שם על הקמת "הרפובליקה הגרמנית".
המהפכה לוותה לפרקים גם ברדיפת יהודי באדן על ידי חלק מהמהפכנים.
המהפכנים מאזורי גרמניה השונים, כולל באדן, הקימו יחד את הפרלמנט הדמוקרטי של השטחים בשליטתם, האספה הלאומית של פרנקפורט בעיר פרנקפורט אם מיין. אותו אזור בו התחילו מהפכות חודש מרץ היה גם המעוז האחרון של המהפכנים, ב-23 ביולי 1849 כוחות צבא פרוסיים כבשו את מבצר ראשטאט בבאדן והמהפכה דוכאה סופית.
בתרבות
המהפכה הבאדנית התקבעה כאירוע הירואי בתודעה ההיסטורית של אנשי באדן.
ב-1964 יצא לאור הספר "כתבי אנדריאס לֶנץ" מאת שטפן היים העוסק במהפכן באדי המהגר לארצות הברית. ב-1986 הופק סרט טלוויזיה גרמני בן ארבעה חלקים בבימויו של הבמאי הגרמני דיטר ברנר בשם "לנץ, או החירות", על פי ספרו של היים.
קישורים חיצוניים
31768982המהפכה הבאדית