הלכות שקלים (רמב"ם)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הלכות שקלים הם ההלכות השביעיות בספר זמנים מתוך הי"ד החזקה להרמב"ם. יש בהם ארבעה פרקים וארבעים ושבעה הלכות בחלוקה הרגילה וארבעים ותשעה הלכות בחלוקה התימנית. הראב"ד משיג על הלכות אלו תשעה פעמים.

ההלכות מתמקדות במצוות מתן מחצית השקל שהיתה נוהגת בזמן שבית המקדש היה קיים.

בהלכות אלו התפרשה מצוות עשה אחת.

נושא ההלכות

חלק חשוב מן הבסיס הפיננסי של בית המקדש היה מצוות מתן מחצית השקל: סכום קבוע שכל אחד מישראל היה מחויב להעביר לבית המקדש לטובת קרבנות ושימושים שונים. סכום זה היה קבוע לכל אחד מישראל והיווה חובה דינית ולא רק חובה כלכלית. ההלכות הללו מדברות סביב מצוה זו; מי מחויב בה, כיצד מעבירים את הכסף, מה עושים בו ודינים שונים שנאמרו סביב מצוה זו.

המצוות

בהלכות אלו נתבארה מצות עשה אחת;

  • מצוות עשה - ליתן כל איש מחצית השקל כל שנה.

הפרקים

  • פרק ראשון - הפרק הראשון מגדיר את מצוות מתן מחצית השקל; הוא פותח בעיקר המצוה ועובר לפרט מהו שווי המטבעות. מי חייב במחצית השקל ומתי ונחתם בדיני שיעבוד וכפיה למי שלא נותנים לו את המעות.
  • פרק שני - הפרק השני עוסק בלוגיסטיקה שסביב מתן מחצית השקל[1]; כיצד אוספים את הכסף, איך מובילים אותו לירושלים, כיצד תורמים את הלשכה ומתי, ועוד.
  • פרק שלישי - הפרק השלישי עוסק בדינים ממוניים הנוגעים למצוות מחצית השקל; דיני הקלבון[2] דיני השומרים, גניבה, מעילה, נתינה בטעות ועוד. הפרק נחתם בדין מעות שנמצאו קרוב לקופת בשקלים.
  • פרק רביעי - הפרק הרביעי עוסק בתרומת הלשכה ושימושיה; הוא מפרט את הדברים הבסיסיים שעבורם היא קיימת, את הדברים שחז"ל הוסיפו ומדוע. מה עושים אם יש יתר או חסר מהמעות ודין מעות שעבר זמנם. הפרק וההלכות נחתמות בדיני קטורת שעבר זמנה.

הלכות מפורסמות

  • מטבעות של תורה - בפרק ראשון הלכות ב'-ה', הרמב"ם מפרט את כל סוגי המטבעות שהתורה וחז"ל משתמשים בהם ומה שוויים בזמנו[3]

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ הלוגיסטיקה של כיצד מכריזים על חובת הנתינה מפורשת בפרק הראשון
  2. ^ התוספת שכל אחד מחוייב להוסיף על חצי שקל
  3. ^ ביחס למשקל הכסף

[[[קטגוריה:נושאי ספרי משנה תורה]]