הלינץ' בתומאס שיפ ואברם סמית'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הלינץ' בתומאס שיפ ואברם סמית' התרחש ב-7 באוגוסט 1930 בעיירה מריון שבמדינת אינדיאנה, ארצות הברית.

היסטוריה

תומאס שיפ ואברם סמית' היו שני גברים אפריקנים-אמריקנים בתחילת שנות העשרים לחייהם, שנרצחו על ידי ההמון בלינץ' אכזרי.

ביום שקדם להירצחם נעצרו השניים והואשמו ברציחתו של עובד מפעל לבן, ובתקיפת חברתו. המון זועם חמוש בפטישים, ברזלים ואלות, פרץ לתא המעצר שבו ישבו, הוציא אותם והכה אותם למוות תוך שימוש באלימות קשה. שוטרים שהיו בקהל הצטרפו גם הם למעשה הלינץ'. לאחר שהוכו למוות נתלו גופות שני הצעירים לראווה.

לורנס בייטלר, צלם סטודיו שנכח במקום, צילם במצלמתו את התמונה המפורסמת ובה שתי הגופות התלויות בכיכר העיר, מוקפות בקהל צוהל[1].

בייטלר העניק ראיונות לתקשורת, בעקבות אותו צילום, בהם תמך למעשה במעשה הלינץ' וטען כי שני הנרצחים עסקו בשוד בעת שנתפסו על ידי ההמון.

תמונת הצילום הבדילה אירוע זה מעשרות אירועים דומים אחרים של לינץ', שנעשו בשחורים על ידי ההמון, שלא תועדו בזמן אמת.

צעיר שחור שלישי, בן 16, בשם ג'יימס קמרון[2], שהיה עם סמית' ושיפ בתא המעצר, אמנם הוכה גם הוא אך הצליח להימלט ושרד. באופן פרדוקסאלי, ישב דווקא קמרון במשך ארבע שנים במאסר על השתתפותו באירוע. אף אדם נוסף מהקהל שביצע את הלינץ' לא הועמד לדין מעולם. לימים נותר קמרון העד היחיד, פרט לצלם, שזכר לפרטי פרטים את אירוע הרצח של שיפ וסמית' ויכול להעיד עליו. ג'יימס קמרון הקים את מוזיאון שואת השחורים בארצות הברית[3], לזכר הרצח.

פרי מוזר

ערך מורחב – פרי מוזר

המשורר והמורה היהודי אייבל מאירופול התחלחל מתמונת הלינץ' שצילם בייטלר. בהשראת התמונה חיבר מאירופול את השיר פרי מוזר[4], אותו פרסם בשנת 1937 בכתב העת של איגוד מורי ניו יורק תחת שם העט "לואיס אלן". השיר[5], המוחה על רצח השחורים בדרום ארצות הברית, בוצע על ידי אייבל ואן מאירופול, כמו גם על ידי לורה דנקן ששרה אותו במדיסון סקוור גארדן. בשנת 1939 הגיע השיר לאוזניו של ברני ג'וזפסון, מייסד מועדון הלילה המעורב הראשון בניו יורק קפה סוסייטי, שהציע אותו לבילי הולידיי. בביצועה של הולידיי זכה השיר להצלחה אדירה והפך לאחד מהמנוני זכויות האזרח הראשונים.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ ‏"Lawrence Beitler, a studio photographer, took this photo. For ten days and nights he printed thousands of copies, which sold for fifty cents apiece." from A Time of Terror, quoted in Legands of America, see previous note. See also Lynching in the Heartland, chapter 6 which discusses the photograph in detail.‏
  2. ^ על ג'יימס קמרון בוויקיפדיה האנגלית
  3. ^ America's Black Holocaust Museum בוויקיפדיה האנגלית
  4. ^ Strange Fruit by ‏Abel Meeropol
  5. ^ מילות השיר פרי מוזר, מאת אייבל מאירופול, בביצוע בילי הולידיי.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28502427הלינץ' בתומאס שיפ ואברם סמית'