הלוויית המלכה אליזבת השנייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארונה של המלכה אליזבת' על כרכרת התותח בהלוויה

הלווייתה הממלכתית של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד ושאר ממלכות חבר העמים הבריטי, הייתה אחת ההלוויות הגדולות ביותר שנערכו בהיסטוריה של הממלכה המאוחדת. ההלוויה נערכה ביום שני, 19 בספטמבר 2022, והייתה לאחת מההתכנסויות הגדולות ביותר של שליטים אירופים ובינלאומיים.[1]

רקע

ערכים מורחבים – מותה של אליזבת השנייה, מבצע גשר לונדון

לאחר מותה של אליזבת השנייה ב-8 בספטמבר 2022 בטירת בלמורל שבסקוטלנד, בגיל 96, החלו ההכנות להלווייתה הממלכתית בהשתתפות בכירים מרוב מדינות העולם. מאז פטירתה עבר ארונה מסע ארוך מסקוטלנד לאנגליה והוצב לבסוף בארמון בקינגהאם. ב-16 בספטמבר נלקח הארון בתהלוכה אל וסטמינסטר הול, שם הוצב. בימים שלאחר מכן, עמדו אלפי אנשים בתורים ארוכים כדי לחלוק כבוד למלכה.

זו הפעם הראשונה בה נערך טקס הלוויה של מונרך במנזר וסטמינסטר, מאז ג'ורג' השני ב-1760. זו ההלוויה הממלכתית הראשונה בבריטניה מאז הלוויית וינסטון צ'רצ'יל שנערכה ב-1965. מבחינת המורכבות של תכנון לוגיסטי, פרוטוקול דיפלומטי ואבטחה, הלווייתה של אליזבת השנייה היא האירוע הגדול ביותר בבריטניה מאז הלוויית צ'רצ'יל, עם עד 500 נכבדים זרים, כולל ראשי מדינות, שצפויים להשתתף. עיתוי ההלוויה יאפשר לאורחים שמתכננים להגיע לעצרת הכללית של האו"ם למחרת, להגיע בזמן בטיסה מעבר לאוקיינוס ​​האטלנטי. הזמנות יצאו לכל מדינה שעימה מקיימת בריטניה יחסים דיפלומטיים, למעט רוסיה (בשל פלישתה לאוקראינה), בלארוס, מיאנמר, סוריה, ונצואלה ואפגניסטן. משרד החוץ וחבר העמים טיפל בהזמנות, בתקשורת ובסידורי אבטחה באמצעות מטה חדש שהוקם, הכולל 300 פקידים שהובאו ממחלקות ממשל אחרות.

מחירי המלונות עלו בימים שלפני ההלוויה בלונדון. שירותי הרכבת ללונדון וממנה תוגברו, כדי לאפשר לאנשים לבוא לחלוק כבוד לנפטרת בימים שקודם ההלוויה. ההלוויה עצמה נערכה כשבוע וחצי לאחר מות המלכה. מעל 2,000 אישים הוזמנו לתהלוכה שעברה מארמון וסטמינסטר למנזר וסטמינסטר.

מהלך ההלוויה

החלק הראשון: טקס האשכבה במנזר וסטמינסטר

בשעה 10:44 של יום ההלוויה (שעון לונדון), הועבר הארון מאולם ווסטמינסטר שבארמון למנזר ווסטמינסטר על כרכרת תותחים של הצי המלכותי, ובהתאם למסורת של כל הלוויה ממלכתית של מונרך מאז אדוארד השביעי, הכרכרה הובלה על ידי 142 מלחים של הצי המלכותי, כאשר המלך צ'ארלס השלישי וחברי משפחת המלוכה אחרים כמו גם בני ביתו של המלך צעדו מאחור. בני מלוכה שהופרשו או פרשו מהחובות המלכותיות, כמו הדוכס מיורק והדוכס מסאסקס, לא לבשו מדים צבאיים להלוויה הממלכתית. הארון הגיע למנזר ווסטמינסטר בשעה 10:52. לפני תחילת הטקס, פעמון הטנור צילצל 96 פעמים בכל דקה ומחזיקי צלב ג'ורג', צלב ויקטוריה, נציגי מסדר האבירות ונציגים מקהילות אחרות עשו את דרכם למנזר.

הארון נישא דרך המנזר כאשר המקהלה של מנזר ווסטמינסטר שרה יחד עם המקהלה של הקפלה המלכותית, ארמון סנט ג'יימס. הארכיבישוף מקנטרברי, ג'סטין ולבי, נשא דרשה ולאחר מכן הושר ההמנון בעוד התפילות נאמרו על ידי הארכיבישוף מיורק, הארכיבישוף הקרדינל מווסטמינסטר, דרשן האספה הכללית של כנסיית סקוטלנד. בשעה 12:00, נשמע ההמנון הלאומי לאחר שתי דקות דומיה שסימנו את סיום הטקס.

החלק השני: תהלוכת ההלוויה

בשעה 12:15, נלקח הארון בתהלוכה ממנזר וסטמינסטר לקשת ולינגטון על כרכרת התותחים הממלכתית שתובל על ידי 98 מלחים של הצי המלכותי, בראשות המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה ואחריהם המלך ובני משפחת המלוכה. הביג בן צילצל בכל דקה כשהתהלוכה המשיכה דרך כיכר הפרלמנט, וויטהול, מצעד משמר הסוסים, כביש משמר הסוסים, המאל וגבעת החוקה ותותחים ירו מהייד פארק. מקשת וולינגטון, הארון הועבר לרכב ההלוויות המלכותי לקראת הנסיעה לטירת וינדזור. הרכב עזב את לונדון בשעה 13:00 והגיע לווינדזור בשעה 15:00, כשעבר דרך Queen's Gate, Cromwell Road וכבישים A4, A30 ו-A308.

החלק האחרון: הקבורה בטירת וינדזור

התהלוכה האחרונה החלה בדרך אלברט ודרך ה-Long Walk אל קפלת סנט ג'ורג'. משפחת המלוכה הצטרפה לתהלוכה בטירת וינדזור, שבמהלכה צילצלו פעמונים ונורו מטחי כבוד מהמדשאה המזרחית של טירת וינדזור. בתום התהלוכה הובא הארון לקפלת סנט ג'ורג' דרך המדרגות המערביות בליווי משמר כבוד שהורכב על ידי משמר הגרנדירים של הגדוד הראשון. לאחר מכן, בשעה 16:00, נערך טקס אשכבה בקפלת סנט ג'ורג', במהלכו ארונה הורד לכספת המלכותית, בה שכן גם ארונו של הנסיך פיליפ, דוכס אדינבורו. בשעה 19:30 נערך טקס הקבורה שהתקיים באגף ג'ורג' השישי שבקפלה, בנוכחות בני משפחת המלוכה בלבד, במהלכו ארונה של המלכה אליזבת נטמן לצד ארונו של בעלה הנסיך פיליפ, ובקרבת הוריה ואחותה של המלכה.[2]

אישים בתהלוכה

מדינות ששלחו לפחות נציג אחד להשתתף בהלוויה הממלכתית של אליזבת השנייה

ההלוויה הייתה ראויה לציון במספר העצום של אישים חשובים מהעולם שהשתתפו בה. סך הכל 500 ראשי מדינות ומכובדים זרים צפויים להיות נוכחים בטקס ההלוויה במנזר וסטמינסטר, שיכול להכיל עד 2,200 איש. בשל מספר המושבים המצומצם, לוו ראשי המדינה רק בבני זוגם והם התבקשו להקטין ככל האפשר את משלחותיהם. לקראת ההלוויה הממלכתית, ממשלת בריטניה פרסמה הנחיות לנכבדים שהוזמנו לאירוע ודחקה בהם להשתמש בטיסות מסחריות מכיוון שנמל התעופה לונדון הית'רו לא יכול להכיל את המספר העצום של טיסות פרטיות. אלו שביקשו לטוס באופן פרטי קיבלו הוראה לנחות בשדות תעופה אחרים. 180 טיסות הושפעו מכך וכ-100 בוטלו בנמל התעופה הית'רו. בנוסף, ההנחיה קראה לראשי מדינות ואורחים לא להשתמש במכוניות פרטיות לנסיעות ביום ההלוויה, במקום זאת ציינו שהאורחים יועברו לאתר נפרד בלונדון שבו הממשלה תספק הסעות עם רכבות מנקודת כינוס מרכזית למנזר ווסטמינסטר. עם זאת, כמה אישים בחרו שלא לפעול לפי ההנחיות הללו, כך נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, למשל, לא נסע באוטובוס; במקום זאת הוא הגיע למנזר ווסטמינסטר במכונית השרד הנשיאותית. כך גם, נשיא מדינת ישראל הגיע לאירוע באמצעות רכב פרטי. מכובדים רבים נכחו בקבלת פנים של המלך בארמון בקינגהאם בערב ההלוויה, וכל האורחים הבינלאומיים הוזמנו להשתתף בקבלת פנים בהנחיית שר החוץ ג'יימס קלברלי לאחר טקס ההלוויה.

סידורי אבטחה

כ-10,000 שוטרים לקחו חלק באבטחת העיר לונדון, במה שתואר כ"מבצע הביטחוני הגדול ביותר שבוצע אי פעם" על ידי משטרת המטרופולין של לונדון. שירות הביטחון MI5 וסוכנות הביון GCHQ עבדו בשיתוף פעולה עם יחידות לוחמה בטרור ומשטרת המטרופולין כדי לספק אבטחה להלוויה. לצד חיילי משטרת הצי המלכותי והמשטרה הצבאית המלכותית ואנשי חיל האוויר המלכותי שהרכיבו צוות של 1,500 אנשי צבא. השוטרים ויחידות כלבנים סיירו גם באזורים שונים בווינדזור.

מחאות

שני אנשים נעצרו בסקוטלנד בגין עבירות של הסדר הציבורי לאחר שהפגינו נגד המלוכה במהלך אירועים הקשורים למותה של המלכה. סגן עוזר מפכ"ל במשטרת המטרופולין אמר כי "לציבור יש בהחלט זכות מחאה והבהרנו זאת לכל השוטרים המעורבים במבצע השיטור יוצא הדופן הקיים כעת ונמשיך לעשות זאת". בעקבות שני המעצרים והאישומים הפליליים שהתבצעו בסקוטלנד ומעצר אחד באנגליה (מאוחר יותר), המדד על הצנזורה הזהיר מפני שימוש במותה של המלכה "כדי לכרסם בכל דרך בחופש הביטוי שממנו נהנים אזרחי המדינה הזו." בעוד קבוצת ההסברה ליברטי הצהירה כי זה "מדאיג מאוד לראות את המשטרה אוכפת את סמכויותיה הרחבות בצורה כה כבדה."

מחאה שקטה התקיימה מחוץ לטירת קרדיף במהלך ביקורו של המלך בעיר הבירה של ויילס ב-16 בספטמבר. בנוסף לכרזות הקוראות לביטול המלוכה, המפגינים החזיקו דגלים עם סמלו של אווין גלינדור. המחאה הייתה בחלקה נגד ההכרזה המיידית של המלך החדש כי בנו הבכור ייקח את התואר הנסיך מוויילס. היא הובלה על ידי קבוצות שונות של איגודים מקצועיים, רפובליקנים וקבוצות עצמאות וולשיות, תחת הדגל "דמוקרטיה אמיתית עכשיו".

פעילי זכויות אדם מחו על הזמנת נסיך הכתר של ערב הסעודית מוחמד בן סלמאן להלווייתה של אליזבת השנייה.

מספר הצופים

לפי הרשויות בבריטניה, כ-100,000 איש מילאו את אזורי הצפיה שהוקוצו לקהל הרחב, אך לפי ההערכות כמיליון איש נכחו בהלוויה, ומיליארדים צפו בה בטלוויזיה וברשתות החברתיות.

בהלוויה השתתפו כ-500 מנהיגים ממדינות שונות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Charlotte Dunn, Arrangements for the Funeral of Her Majesty The Queen, The Royal Family, ‏2022-09-10 (באנגלית)
  2. ^ ציקי ברנדוין, אחרי עשרה ימי אבל, ההלוויה הפומבית של המלכה אליזבת הסתיימה, באתר כיכר השבת, ‏2022-09-19
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34701167הלוויית המלכה אליזבת השנייה