הלוואות עמית לעמית
תחום ההלוואת עמית לעמית הידוע גם כהלוואות המונים או הלוואות חברתיות או הלוואות p2p (באנגלית: Peer-to-peer Lending) הוא תחום פיננסי המתפתח בשנים האחרונות (כחלק מתחום מימון המונים) ומאפשר לאנשים ולעסקים קטנים לקבל הלוואות, לא מובטחות (הלווה אינו מעמיד בטוחה למלווה כחלק מתנאי ההלוואה כהגנה מפני חדלות פרעון), הממומנות על ידי אנשים וחברות אחרות, בדרך כלל, צדדים שלישיים לא קשורים. כל זאת, מבלי לעבור דרך גורמי התיווך המסורתיים כגון בנקים, חברות כרטיסי אשראי או גופי מימון חוץ בנקאיים אחרים. מרכיב בסיסי בתחום ההלוואות עמית לעמית הוא השימוש באינטרנט כזירת מפגש ללווים ולמלווים.
דרך הפעולה
הלווים, מבקשי ההלוואה, באתרי הלוואות מעמית לעמית הם בדרך כלל אינדיבידואלים או עסקים קטנים המגישים דרך האתר בקשה להלוואה. הליך בקשת ההלוואה כולל, בדרך כלל, שאלון אונליין הכולל את הסכום המבוקש, תקופת ההלוואה הרצויה וכן פרטים אודות הלווה. לרוב, לאחר אישור ההלוואה על ידי האתר, תפורסם (ברוב אתרי הלוואות עמית לעמית בעולם - ללא פרטים מזהים של הלווה) בלוח הלוואות באותו האתר. לוח ההלוואות משמש כזירת מסחר בו יכולים מלווים לבחון את בקשת ההלוואה, לעיתים אף להציג שאלות נוספות ללווה, ולהחליט האם ברצונם לממן את ההלוואה. לרוב, אתרים אלו, מגבילים את אחוז ההשקעה או סכום ההשקעה שכל מלווה יכול לתת ללווה בודד. בדרך זאת, נוצר פיזור סיכון בין מלווים רבים ובמקרה של חדלות פרעון של הלווה הפגיעה בסכום ההשקעה הכולל לכל מלווה נמוך יותר.
הלוואות אלו אינן מובטחות על ידי גוף ממשלתי כלשהו או על ידי הבנק המרכזי והסיכון להפסד ההשקעה למלווים - קיים.
הריבית המשולמת על ידי הלווה נקבעת או בדרך של מכרז הפוך בו מתחרים המלווים מי ייתן את ההלוואה בריבית הנמוכה ביותר או על ידי האתר המתווך הקובע דירוג אשראי ללווה. לווים המוערכים כבעלי סיכון גבוה לחדלות פרעון ישלמו ריבית גבוהה יותר, לווים המוערכים כבעלי סיכון נמוך לחדלות פרעון ישלמו ריבית נמוכה יותר.
במקרה בו הלווה אינו מחזיר את ההלוואה החברות המנהלות את אתרי ההלוואות מעמית לעמית יפעלו על מנת לגבות את החוב מהלווה באמצעים משפטיים מקובלים.
אתרי ההלוואות עמית לעמית הם חברות הפועלות למטרת רווח, את הכנסותיהן מייצרות חברות אלו על ידי גביית עמלה הן מהלווה והן מהמלווה תמורת הארגון והתיווך בהלוואה. עלות התיווך שחברות הלוואות עמית לעמית מציעות בעולם נמוך יחסית משתי סיבות עיקריות: 1. חברות אלו אינן מלוות כסף בעצמן אלא רק מתווכות בהלוואות. עלות הכסף מבחינתן הוא אפס, בניגוד לגורמי התיווך המסורתיים המגייסים כסף באמצעות הנפקת הון, הנפקת חוב, גיוס פיקדונות, הלוואות מהבנק המרכזי ו/או בנקים אחרים. 2. כיוון שרוב פעילות התיווך מתבצעת דרך פלטפורמה אינטרנטית עלויות התפעול לחברות אלו נמוך יותר מעלויות התפעול של גורמי תיווך מסורתיים.
מאפיינים
המאפיינים העיקריים של אתרי הלוואות עמית לעמית הן:
- הפעילות מתבצעת למטרות רווח;
- אין בהכרח היכרות מוקדמת בין הלווה למלווה;
- התיווך מתבצע על ידי חברות הלוואות עמית לעמית;
- העסקאות מבוצעות באינטרנט;
- המלווים יכולים לבחור איזה הלוואות לממן;
- ההלוואות אינן כנגד בטוחה ואינן מובטחות על ידי ביטוח ממשלתי או אחר;
- לרוב, מספר רב של מלווים, לעיתים מאות, מממנים הלוואה בודדת.
רוב אתרי הלוואות עמית לעמית מספקים את השירותים הבאים:
- פלטפורמות אינטרנטיות המאפשרות ללווים ומלווים להיפגש באמצעותן;
- פיתוח מודלים של אשראי לאישור הלוואות ולתמחורן;
- אמצעים לוידוי זהותו של הלווה, חשבון הבנק שלו ונתונים אחרים עליו;
- סליקת התשלומים בין הלווה למלווים;
- מעקב אחרי ההלוואה במהלכה, דיווחים שוטפים ללווה ומלווה על מצב ההלוואות. כמו כן, האתרים מספקים שירותי גבייה לחובות במידה והלווה המאחר בתשלומיו או חדל פרעון;
- מסגרת משפטית מתאימה לתיווך בהלוואות שכאלה.
חברות בינלאומיות בתחום
בריטניה: החברה הראשונה להציע הלוואות עמית לעמית באנגליה הייתה Zopa שהוקמה בשנת 2005. מאז הקמתה ועד מרץ 2013 Zopa תיווכה בסכום הלוואות כולל של 310 מיליון ליש"ט. בשנת 2010 RateSetter הייתה החברה הראשונה באנגליה להציע למלווים דרך הפלטפורמה שלה "קרן שיפוי" המפצה את המלווים במידה והלווים אינם מחזירים את הכסף. חברת FundingCircle מציעה את אותו מנגון למלווים לעסקים קטנים באנגליה.
ממשלת אנגליה, כחלק מרצונה לשפר את הנגישות של משקי הבית ועסקים קטנים לאשראי, החליטה להלוות, בסוף 2012, דרך אתרי הלוואות עמית לעמית, סכום של 55 מיליון ליש"ט.
בשנת 2011, חברת הלוואות עמית לעמית Quakle פשטה את הרגל עם כמעט 100% חדלות פרעון. המודל של Quakle היה להעריך את הלווים בצורה של ציון משותף אותו נותנים המלווים ללווה, בדומה למנגנון הנהוג בeBay.
ארצות הברית: האתר הראשון להציע הלוואות עמית לעמית בארצות הברית היה Prosper Marketplace בשנת 2006 וכשנה לאחר מכן החלו לפעול חברות נוספות וביניהן LendingClub. המודל הנוכחי של חברות אלו הוא להציע איגרות חוב מגובות בתזרים המזומנים הנובע מהחזר ההלוואה.
נכון למאי 2013, LendingClub הוא האתר הגדול ביותר להלוואות מעמית לעמית בארצות הברית ובעולם ועד לאותה עת, תיווך וארגן סכום כולל של 1.8 מיליארד דולר. LendingClub נבחרה על ידי המגזין פורבס כאחת החברות המבטיחות בארצות הברית בשנים 2011 ו-2012.
מימון המונים בישראל
בישראל פעילות מספר חברות להלוואות במימון המונים המשרתות קהלים שונים:
- CREDITPLACE - החלה לפעול ב-2013
- BTB - Be The Bank - החלה לפעול בפברואר 2014. מתמחה בהשקעות לציבור הרחב ובמתן הלוואות לבעלי עסקים.
- בלנדר - החלה לפעול באוקטובר 2014
- TARYA (טריא) - החלה לפעול בתחילת -2014;
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתרי ההלוואות החברתיות - תחרות אמיתית לבנקים?, מגזין דה מרקר, 7 מרץ 2015
- חגי עמית, כבר לא שוטף + 30: פשוט לגייס כסף באינטרנט, באתר TheMarker, 8 בפברואר 2014
- אורן מג'ר, אתרי אינטרנט המאפשרים הלוואות בין אזרחים צוברים פופולריות, באתר TheMarker, 17 באוגוסט 2012
- איתי להט, השורה התחתונה - אגי'יו: בנקאות ללא בנקים, באתר כלכליסט, 14 ביוני 2012
- אבי טמקין, הלוואות אישיות באינטרנט - רווח, סיכון והסבירות שזה יקרה גם אצלנו, באתר גלובס, 28 במאי 2006
- ענבל קליין שובע וניב גלבוע, מסלול עוקף בנקים: שיטת ההלוואות החדשה שכובשת את העולם, באתר של "רשת 13", 6 בספטמבר 2014 (במקור, מאתר "nana10"); מתוך "המגזין עם אושרת קוטלר", חדשות 10
- Would You Lend Money to These People?, באתר WSJ
- Google Buys Stake In Lending Club, באתר Forbes
- שי שגב ואמיר עוז, מה נותר מחזון הלוואות עמית לעמית?, באתר "אנשים ומחשבים", 10 באוקטובר 2018
הלוואות עמית לעמית30261024