הימור פתולוגי
סיווגים | |
---|---|
ICD-10 | F63.0 |
הימור פתולוגי היא הפרעה נפשית המתבטאת בהתמכרות להימורים. עיסוק בהימורים אינו מהווה כשלעצמו סימן למחלת נפש, אולם צורך כפייתי להמר, הפוגע קשות במהלך חייו התקין של הפרט, נחשב להפרעה נפשית שעלולה להיות קשה והרת אסון לאדם ולמשפחתו.
סימפטומים
בדרך כלל התהליך שבו הופך ההימור לפתולוגי מורכב משלושה שלבים: בתחילה מצליח המהמר לזכות בסכומי כסף, מה שמסב לו ריגוש והנאה. בשלב השני ההימורים גוררים איתם גם הפסדים כספיים גדולים. בשלב השלישי המהמר מנסה נואשות להשיב לעצמו את הסכומים שאיבד על ידי הימור נוסף, אבל פעולותיו רק הולכות ומשקיעות אותו עמוק יותר בתהום החובות.
יש להבחין בין המהמרים הפתולוגיים לבין המהמרים החברתיים, אשר יודעים להגביל את משחקם למידה שתסב להם הנאה, אך שלא תפגע בהתנהלותם התקינה של חייהם. כן יש להבחין בין המהמרים הפתולוגיים לבין המהמרים המקצועיים, המתכננים להפיק רווח פיננסי מההימורים ואוחזים במשמעת עצמית המאפשרת לממש תוכנית זו.
שתי שליש מקורבנותיה העיקריים של תסמונת ההימור הפתולוגי הם גברים, שליש מהמכורים להימורים הם נשים[1]. מקובל להניח שהיא שכיחה יותר בקרב מובטלים ובקרב שכבות מצוקה, ושמכורים לאלכוהול ולסמים נמצאים בקבוצת סיכון גם לגבי התמכרות זו[2]. נמצא מתאם בין התפתחות הפרעות חרדה ודיכאון לבין ההימור הפתולוגי, אם כי קשה לדעת בבירור מה הסובב ומה המסובב בקשר ביניהם[3].
בניגוד לחומרים כמו אלכוהול וסמים, הידועים כממכרים מבחינה נוירו־ביולוגית, ההכרה בהתמכרות להימורים הגיעה באיחור. רק במהדורה החמישית של ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, ה–DSM, שפורסמה בשנת 2013, הופיעה ההתמכרות להימורים בפעם הראשונה כאבחנה פתולוגית תחת הסיווג "הפרעת הימורים" (Gambling Disorder). האבחנה מפרטת רשימה של סימפטומים, כמו הצורך להגדיל את גובה ההימור כדי להשיג ריגוש, חוסר מנוחה ועצבנות כאשר מנסים להפחית או להפסיק את ההימורים, כישלון של ניסיונות לשלוט ולהפחית, נטייה להמר במצבי מצוקה, שימוש בשקרים להסתרת ההתמכרות, סיכון או איבוד קשרים משמעותיים או מקומות עבודה[4]. בשנת 2006, בארצות הברית דווח כי 5 מיליון אנשים מוגדרים "מכורים להימורים". 15 מיליון נוספים נמצאים בסכנת התמכרות[1].
בתחילת שנות ה-2000 החלה עלייה עולמית במספר המכורים להימורים, לאחר שהוקמו מאות אתרי הימורים באינטרנט שהגדילו את הנגישות והזמינות של ההימורים[5][6].
טיפול
אין תרופות מאושרות לטיפול בהימור פתולוגי, אך יש יסוד להנחה כי תרופות נוגדות דיכאון יכולות להועיל גם כנגד הפרעה נפשית זו.
ההסברים להימור הפתולוגי הם ביהביוריסטיים - ההימור יוצר סיפוק ומשכך חרדות ולפיכך מהווה חיזוק חיובי, או פסיכואנליטיים - ההימור מהווה תחליף לתאווה ותשוקה או נובע מרצון להענשת העצמי.
נראה שהמניע העיקרי להימור הפתולוגי הוא ההתמכרות לריגוש, אולי יותר מאשר החיפוש אחר רווח פיננסי. דווח שהפסקת ההימורים הובילה לסימפטומים של גמילה הדומים לתסמיני הגמילה מסמים.
נסיונו של המחוקק בארצות מסוימות (בהן ישראל) להילחם בהימורים מעמיד את המכור להם במצוקה כפולה - לא רק שהתנהגותו פוגעת בסדרי חייו, היא גם נחשבת לפלילית (החשבת ההימורים לעבירה אינה חידוש מודרני: כבר במצרים העתיקה היו שולחים את המהמרים לעבודת פרך במכרות).
מצד שני, במקרים רבים המהמר הפתולוגי יהפוך לעבריין לא רק בשל ההימור עצמו, אלא בשל עבירות הנובעות מהרצון להשיג כספים כדי לאפשר את ההתעסקות בו. גניבות, עבירות זיוף, עבירות מס, מעשי שוד - כפי שבמקרים רבים עומד מאחוריהם הרצון להשיג כסף לרכישת סמים, כך הם יכולים לנבוע גם מהתמכרות להימורים.
אף שלא מקובל לראות בהתמכרות להימור הצדקה הפוטרת מאחריות לביצוע מעשה פלילי, מכירה הפסיקה באפשרות להקל בעונש אם העבירה נעשתה בעטייה של התמכרות זו.
בספטמבר 2017, הודיעה משרד הבריאות כי יוקמו שני מרכזים ראשונים לטיפול במכורים להימורים בישראל[4].
לקריאה נוספת
- "התמכרות להימורים בקרב ילדים ובני נוער" באתר הכנסת דצמבר 2009
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: המור פתולוגי |
- ענת רואה, עופר מקסימוב מבקש: טיפול נגד התמכרות להימורים, באתר הארץ, 27 ביוני 2005
- תמי פרי-בר, כמו בסיגריות - מפעל הפיס צריך להזהיר מהתמכרות, באתר הארץ, 7 בינואר 2007
- הלית ינאי, מהו משחק ההימורים העתיק ביותר - ולמה כל-כך קל להתמכר?, באתר גלובס, 12 בספטמבר 2012
- רותי לוי, ארבעה דברים שלמדנו על הימורים (הודות למדע), באתר TheMarker, 17 בפברואר 2016
- מומי דהן, ההימורים של העניים מממנים את העשירים, באתר TheMarker, 6 בנובמבר 2016
- פאם בלוק, ניו יורק טיימס, מה קורה במוח בזמן שמקבלים החלטות הנושאות סיכון?, באתר הארץ, 1 במאי 2016
- שירות בלומברג, בכל יום מת אדם אוסטרלי כתוצאה מהימורים, אז למה לא נלחמים במגפה?, באתר גלובס, 28 בספטמבר 2016
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 מאיה לוין, הימורים, באתר הארץ, 25 במאי 2006
- ^ מתי אלפר, האוצר לא מצליח לגמול את מפעל הפיס מההתמכרות להימורים, באתר TheMarker, 15 באוגוסט 2017
- ^ מומי דהן, ההימורים של העניים מממנים את העשירים, באתר TheMarker, 6 בנובמבר 2016
- ^ 4.0 4.1 עידו אפרתי, המדינה מתכננת להקים שני מרכזים ראשונים לטיפול במכורים להימורים, באתר הארץ, 25 בספטמבר 2017
- ^ דאה הדר, 25 מיליון מהמרים אנונימיים, באתר הארץ, 14 במאי 2001
- ^ יובל יועז, העליון: הסכנה מהימורים באינטרנט גדולה מהימורים רגילים, באתר גלובס, 14 במאי 2012
26004758הימור פתולוגי