החומה האדומה (אנגליה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת מחוזות הבחירה בבחירות 2017. המחוזות שהצביעו ללייבור מוצגים באדום, ויש ריכוז שלהם באזורי המרכז, המערב והצפון.

החומה האדומה (באנגלית: Red wall) הוא מונח המשמש בפוליטיקה הבריטית כדי לתאר קבוצה של אזורי בחירה לבית הנבחרים הבריטי המזוהים עם מצביעי מפלגת הלייבור ונמצאים בעיקר במחוזות המידלנדס וצפון אנגליה.[1]

ב-2019 נרשם מהפך כאשר הבטחתו של בוריס ג'ונסון לקיים את הברקזיט הובילה לניצחון של השמרנים ברבים ממחוזות החומה האדומה.[2] היו שייחסו את ההצלחה השמרנית בבחירות הללו לסלידה מעמדותיו של ג'רמי קורבין.[3] עם זאת, בבחירות שנערכו ב-2024 זכתה מפלגת הלייבור בחזרה במרבית המושבים הללו.

רקע היסטורי

מבחינה היסטורית, מעמד הפועלים היה מזוהה כבר בתחילת המאה ה-20 עם מפלגת הלייבור, ולפיכך, מחוזות שהתאפיינו במצביעים רבים ממעמד זה, כמו צפון המידלנדס ומחוזות נוספים בצפון אנגליה, נטו להצביע עבור המפלגה. כבר ב-1906 היו מרבית נציגי הלייבור מועמדים שהגיעו ממחוזות בצפון אנגליה.

מצב הדברים הזה התקיים במשך עשרות שנים, אולם עולות לא מעט טענות כי בעשורים האחרונים הוא כבר איננו רלוונטי, מאחר שהלייבור הפכה למפלגה המאפיינת יותר את מעמד הביניים וכבר איננה מזוהה בעיקר עם פועלים. מומחים למדיניות טענו כי מדובר ב"חומה מיתית" וכי המושג הבסיסי, שנועד להצביע כביכול על מצב בו ישנה בצפון אנגליה רצועה של מחוזות 'אדומים' מחוף לחוף, שגוי ולא התרחש מאז 2005 בשום מערכת בחירות. היו אף טענות כי מדובר בהגדרה שמסייעת דווקא ליריביה של הלייבור וצובעת את המפלגה באופן שנועד להרחיק ממנה מצביעים ממעמדות אחרים.

פרופ' דני מקינון מאוניברסיטת ניוקאסל טען כי היחלשות היחסים בין מצביעי החומה האדומה ובין הלייבור התרחשה בעיקר בשנות ה-90. לפי מקינון, הלייבור הפכה למפלגה של מעמד הביניים, ואילו באזורי החומה האדומה יש מצביעים רבים החשים ניכור מהמפלגה, כולל כאלו שמעמדם הכלכלי נחלש.[4]

פרשנות נוספת

הסבר אחר, המקשר גם הוא בין המושג 'החומה האדומה' ובין מצביעי הלייבור, מתייחס לכך שרבים ממעמד הפועלים, שהיו מזוהים כאמור כמצביעי המפלגה, התגוררו בשכונות שהיו מאוכלסות בבתים טוריים ונבנו מלבנים אדומות. אזורים רבים כאלו נחשבו בעבר שכונות עוני.

ראו גם

  • החומה הכחולה (מונח מקביל בארצות הברית המתייחס לאזורי בחירה יציבים של המפלגה הדמוקרטית)

הערות שוליים

  1. יואב קרני, ‏לקחי בריטניה: איך נפלו החומה האדומה והחומה הכחולה, באתר גלובס, 15 בדצמבר 2019
  2. אוריה בר-מאיר, החומה האדומה - השמרנים מאבדים תמיכה במחוזות הלייבור המסורתיים, באתר יס מיניסטר, ‏2020-12-04
  3. "החומה האדומה" נפלה: כך איבד קורבין את מעוזי הלייבור בזה אחר זה, באתר וואלה!‏, 13 בדצמבר 2019
  4. Sam Brooke, Does the 'red wall' really exist and can Labour win it back?, Yorkshire Live, ‏2021-02-22 (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

החומה האדומה (אנגליה)40587599Q85796374