הדלק, התעורר, נשור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"הדלק, התעורר, נשור" (באנגלית: Turn On, Tune In, Drop Out) הוא ביטוי מתקופת תרבות הנגד שנטבע ב-1966 בידי הפסיכולוג, הסופר המשורר ד"ר טימותי לירי. לירי, שהיה חסיד נלהב של צריכת LSD, הפך את הביטוי לפופולרי לאחר שהשתמש בו בכנס Human Be-In שנערך בינואר 1967 בפארק שער הזהב בפני קהל של 30,000 היפים[1]. בנאומו באותו הכנס אמר:

כמו כל דת דגולה מהעבר, אנו מבקשים למצוא את הרוחניות שבתוכנו... אנו מגדירים את אותן מטרות עתיקות יומין בדימויי ההווה - הדלק, התעורר, נשור.

הביטוי עודד רבים לאמץ שינויים חברתיים דרך השימוש בסמים פסיכדליים ועל ידי התנתקות מהמוסכמות והיררכיות הקיימות בחברה[4] והוא אף אומץ כמוטו של הליגה לגילוי רוחני[5]

ב-1983 הסביר לירי:

המשמעות של "הדלק" היא להפעיל את הציוד העצבי והגנטי שלך. להיות רגיש לרמות הרבות והשונות של התודעה, והגורמים הספציפיים הנוגעים לה. סמים הם דרך אחת להשיג מטרה זו. המשמעות של "התעורר" היא ליצור אינטראקציה בהרמוניה עם העולם הסובב אותך - להחצין, לממש, לבטא את התפיסות הפנימיות החדשות שלך. "נשור" הציע תהליך פעיל, סלקטיבי, חינני, של ניתוק מהתחייבויות שנעשו לא מרצון או לא מדעת. המשמעות של "נשור" היא הסתמכות על עצמך, גילויי ייחודיותו של האדם ומחויבות לניידות, בחירה ושינוי. למרבה הצער ההסברים שלי בנוגע לרצף זה של התפתחות אישית מובנים לרוב שלא כהלכה כ"תתמסטל ותנטוש את כל הפעילות הקונסטרוקטיבית".

טימותי לירי, באוטוביוגרפיה שלו Flashbacks[6]

בראיון בשנת 1988 שערך עמו העיתונאי ניל שטראוס, לירי ציין שהסלוגן "ניתן לו" בידי מרשל מקלוהן במהלך ארוחת צהריים בניו-יורק. לירי הוסיף שמקלוהן "התעניין מאוד ברעיונות ושיווק, והוא התחיל לשיר משהו כמו "Psychedelics hit the spot / Five hundred micrograms, that's a lot" ללחן של הפרסומת של פפסי דאז, ואז הוא התחיל לשיר "Tune in, turn on, and drop out"[7].

הביטוי הוא גם הכותרת של אלבום ספוקן וורד בעל אותו שם שיצא ב-1966 בניו-יורק בידי דייוויד הנקוק. באלבומו של הנקוק ניתן לשמוע את לירי, ללא ספק תחת השפעת LSD, מדבר ארוכות על השקפותיו על העולם, המין האנושי, משמעות החיים, חוויית השימוש ב-LSD ונושאים נוספים. לירי עצמו הוציא אלבום בעל אותו שם ב-1967, אשר כלל נאום קצר יותר ולווה במוזיקת רוק.

במהלך שנות ה-90 של המאה ה-20 טען לירי ש"ה-PC הוא ה-LSD של שנות ה-90".

הערות שוליים

  1. ^ Human Be-In בישר את אירועי קיץ של אהבה, מהחשובים ומשפיעים שבאירועי תרבות הנגד של שנות ה-60. בין השאר, קיץ של אהבה השפיע רבות על המחזמר שיער.
  2. ^ וולטר אייזקסון, "סטיב ג'ובס", הוצאת מודן, 2012. תרגום לעברית: אלה בשן ונעמי כרמל
  3. ^ American Experience documentary on the Summer of Love. PBS and WGBH. 2007-03-14.
  4. ^ Ray, Oakley (1983). Drugs, society, & human behavior (3rd ed.). St. Louis: Mosby. p. 382. מסת"ב 080164092X.
  5. ^ ראשי תיבות: אל-אס-די
  6. ^ Timothy Leary, Flashbacks: A Personal and Cultural History of an Era pg. 253
  7. ^ Strauss, Neil. Everyone Loves You When You're Dead: Journeys into Fame and Madness. New York:HarperCollins, 2011, p. 337-38
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הדלק, התעורר, נשור33593507Q7855757