The Blue Marble

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הגולה הכחולה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
התמונה. תיאור נאס"א המקורי: "מבט על כדור הארץ, כפי שנראה לצוות אפולו 17 כשטס לכיוון הירח. תמונה טרנס־ירחית זו משתרעת מהים התיכון עד לקוטב הדרומי של אנטארקטיקה. זו הפעם הראשונה שמסלולה של חללית אפולו איפשר צילום של הקוטב הדרומי. שימו לב למעטפת העננים הכבדה שבחצי הכדור הדרומי. כמעט כל קו החוף של אפריקה נראה לעין בבירור. את חצי האי ערב ניתן לראות בקצה הצפון־מזרחי של אפריקה. האי הגדול שניתן לראות מחוץ לחופה של אפריקה הוא מדגסקר. יבשת אסיה נראית באופק בכיוון צפון־מזרח."

The Blue Marbleתרגום לעברית: "הגולה הכחולה") הוא תצלום מפורסם של כדור הארץ שצולם ב־7 בדצמבר 1972 על ידי הצוות של חללית אפולו 17 במרחק של 29,000 קילומטרים בקירוב מכוכב הלכת.[1] התצלום הוא אחת מהתמונות הנפוצות ביותר הקיימות כיום, והוא אחד מהתצלומים היחידים שמציגים את כדור הארץ מואר כולו, בזכות כך שהאסטרונאוטים שצילמוהו, צילמו אותו כשהשמש ניצבת מאחוריהם, ולפיכך שימשה אמצעי תאורה לצילום. כשצילמו את התצלום, כדור הארץ הזכיר לאסטרונאוטים במראהו גולת משחק, ומכאן השם.

צילום התמונה

התצלום כפי שצולם באמת, בו נראית דרום אפריקה כביכול בחצי הכדור הצפוני

התמונה צולמה ב־7 בדצמבר 1972 בשעה 10:39 בערך (UTC), כ־5 שעות ו־6 דקות לאחר שיגור החללית,[2] ובערך שעה אחת ו־48 דקות לאחר שהחללית עזבה את מסלול ה"חנייה" ליד כדור הארץ והחלה להתקדם לכיוון הירח. זמן שיגורה של אפולו 17, 5:33‏ (UTC), מורה על כך שהיה יום באפריקה בשעותיה הראשונות של החללית בחלל. מכיוון שהתמונה צולמה שבועיים לפני 21 בדצמבר[3], אנטארקטיקה הייתה גם היא מוארת.

התמונה צולמה במקור כשהצפון בתחתית כדור הארץ והדרום במעלה הכוכב, כלומר הפוך מהייצוג המקובל. אולם היא סובבה לפני שהופצה.[4]

שמה הרשמי של התמונה הוא AS17-148-22727. תמונה AS17-148-22726 צולמה קצת לפני AS17-148-22727, והיא כמעט זהה לה. הצלם השתמש במצלמת Hasselblad‏ 70 מילימטר עם עדשת 80 מילימטר. הקרדיט הרשמי לתמונה, לפי נאס"א, ניתן לכל צוות אפולו 17 - יוג'ין סרנן, רונלד אוונס והאריסון שמיט - כולם צילמו תמונות שונות במהלך המשימה בעזרת המצלמה תוצרת Hasselblad שהייתה בחללית. שמיט טען מאוחר יותר שהוא אישית צילם את התמונה המפורסמת, אך זהות הצלם האמיתי אינה ניתנת לאימות.

משימת אפולו 17 הייתה האחרונה שבמשימות הנסיעה המאוישות לירח עד ימינו. נכון ל-2021, אף אדם לא נמצא בתחום שבו ניתן לצלם תמונה של כדור הארץ בשלמותו, כמו The Blue Marble, אם כי גשושיות ולוויינים מסוגלים לכך.

תפוצה

The Blue Marble הייתה התמונה הראשונה של פני שטח מוארים של כדור הארץ. התמונה פורסמה בתקופה שבה ניתן דגש על איכות הסביבה, במהלך שנות השבעים, וסביבתנים רבים ראו בה תיאור של כדור הארץ כשברירי, פגיע ומבודד במרחב החלל. לעומת זאת, מייק ג'נטרי, איש נאס"א, טען כי על אף הטענות שעלו נגדה, The Blue Marble היא התמונה הנפוצה ביותר בהיסטוריה. בנוסף, דעתם של ארגוני איכות הסביבה בנוגע לתמונה השתנתה עם הזמן והם הפכו לחובביה במקום להיות מבקריה.

כיום, המונח "Blue Marble", כמו גם התמונה עצמה, מצויים בשימוש תדיר, בידי ארגונים שונים הפועלים לשיפור איכות הסביבה או חברות שונות שרוצות לקדם את תדמיתן כחברות "ירוקות". בארצות הברית, וגם בישראל, שודרה בעבר תוכנית טלוויזיה לילדים בשם "Big Blue Marble" (נקראה בארץ "ילדים בעולם"), שהופקה בשנות השבעים והשמונים.

התמונה "Blue Marble 2012"

תמונות של כדור הארץ אשר דומות לתמונה, שהופצו לאחר מכן, הוגדרו כתמונות "Blue Marble". ב־4 בינואר 2012 צולמו מספר תמונות שחוברו יחד לתמונה אחת, שאותה הפיצו נאס"א ו־NOAA בשם "Blue Marble 2012" כמחווה לתמונה הפופולרית, ויחד אתה פרסמו גם תמונה משלימה המציגה את החצי המזרחי של כדור הארץ. גם תמונה זו הורכבה משש תמונות ברזולוציה גבוהה שצולמו ב־23 בינואר בידי לוויין.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא The Blue Marble בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Apollo 17 30th Anniversary: Antarctica Zoom-out, NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio. January 23, 2003
  2. ^ Eric M. Jones, Magazine 148/NN (Color) CSM Earth orbit, TLC, Lunar orbit, Frames 22607-22775, Apollo 17 Image Library, NASA History Program Office . November 5, 2017
  3. ^ היום הארוך ביותר בשנה בחצי הכדור הדרומי
  4. ^ Geek Trivia: Worth a thousand worlds
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

The Blue Marble32727191Q202014