הבשורות של ורדזיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבשורות של ורדזיה
ვარძიის სახარება
המרכז הלאומי לכתבי-יד של גאורגיה

דפים מהבשורות של ורדזיה
מחבר ארבעת המבשרים (אנ')
שפת המקור גאורגית
ארץ מקור גאורגיה
מיקום נוכחי טביליסי
סוגה ספר בשורות (אנ')

הבשורות של וַרְדְּזִיָּהגאורגית: ვარძიის სახარება, וַרְדְּזִיִּיס סַאֲחָרֶבָּה) או ארבעת הבשורות של ורדזיה או הארבעה של ורדזיה (גאורגית: ვარძიის ოთხთავი, וַרְדְּזִיִּיס אוֹתְחְתָאוִוי) הוא כתב-יד ליטורגי מאוייר (אנ') מהמאה ה -12 או ה -13 של ארבע הבשורות[1] הקנוניות שהיה שייך ככל הנראה למלכה תמר. כתב-היד נשמר בוורדזיה עד המאה ה -16; לאחר שהצבא הפרסי-ספווי בראשות השאה שאה תהמאספ הראשון פשט על ורדזיה בשנת 1551 ובזז אותה, פדה אותו בנו של לוואן מלך קאחתי (אנ'), והעניק אותו שוב לורדזיה. כיום כתב-היד נמצא במרכז הלאומי לכתבי-יד של גאורגיה (סימון: Q-899).

כתב-היד מכיל 289 דפים בגודל 23X18 סנטימטרים כתובים על גבי קלף איכותי.

הטקסט בכתב-היד בכתב קליגרפי בכתיב הנוסחורי (גאו'), בשני טורים. הכותרות עוטרו בצבע סינגור[2] בכתב אֲסוֹמְתַווְרּוּלִי (גאו'). גולת הכותרת של הטקסט, האותיות הרישיות נעשו בצבע זהב. כתב היד מובחן בעיצובו המפואר והמקורי. תמונות של המבשרים (אנ') משולבות בטקסט והן קטנות יותר מאשר מיניאטורות המבשרים בכתבי בשורות אחרים. המיניאטורות מעוטרות בקישוטים מקוריים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הבשורות של ורדזיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ כתבי-היד הגאורגיים הנקראים אוֹתְחְתָאוִוי (הארבעה; ოთხთავი) כוללים את ארבע הבשורות של ארבע המבשרים (אנ'). המינוח מוכר בנצרות האורתודוקסית המזרחית (ביוונית τετραευαγγέλιον) (אנ') ומיוחס לבשורות הקנוניות שנמסרו על ידי ארבעת המבשרים (אנ') - הבשורה על-פי מתי, הבשורה על-פי מרקוס, הבשורה על-פי לוקאס והבשורה על-פי יוחנן.
  2. ^ סִינְגּוּר (גאו') - צבע אדום ששימש לכתיבת כותרות ואות גדולה בכתבי-יד גאורגיים עתיקים והיה בשימוש נרחב במיניאטורות שבכתבי-היד. החתימה בצוואתו של דוד הבנאי שנמצאת במנזר שיו-מר'ווימה כתובה בצבע סִינְגּוּר.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31262330הבשורות של ורדזיה