הברווזון המכוער

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית ספר ריקה.

"הברווזון המכוער", גרסת דיסני, 1939.
גוזלי ברבור צעירים. בעלי כנפיים קצרות ולכאורה מעוותות, ועם כיסוי נוצות דליל ומדובלל.

הברווזון המכוערדנית: Den grimme ælling) היא יצירה ספרותית, שנכתבה על ידי הסופר הדני הנס כריסטיאן אנדרסן, ופורסמה לראשונה ב-11 בנובמבר 1843.

הסיפור עוסק בברווזון השונה מאחיו הברווזונים, מגושם, מכוער, דוחה, ועל כן נרדף. הסיפור מתאר את התמודדויותיו השונות עד לסוף הטוב שבו הוא מגלה שלמעשה אינו ברווז אלא ברבור יפה תואר. יש הסוברים כי הסיפור מבוסס על חייו הקשים של היוצר עצמו, אנדרסן, אשר בתחילת דרכו נרדף והושפל עד שהפך לסופר מפורסם.

תקציר העלילה

הערה: מכיוון שמדובר בסיפור פופולרי, נפוצו גרסאות רבות ושונות.

אמא ברווזה דוגרת על ארבע ביצים. שלוש בוקעות ויוצאים מהן אפרוחים נפלאים. לפי חלק מהגרסאות, הביצה הרביעית קצת מתעכבת אך אמא ברווזה מסרבת לנטוש אותה וממשיכה לדגור עליה. בסוף בוקע ברווזון אפור ומכוער. חלק מהגרסאות טוענות שבשלב זה ישנה מריבה קלה בין אמא ברווזה לאביהם של הברווזים כאשר לא ברור איך נוצר הברווזון המכוער.

כל החיות בחווה צוחקות על הברווזון המכוער ואפילו אחיו לועגים לו. בחלק מהגרסאות אמו מגינה עליו ובחלק אחר לא.

הברווזון המכוער בורח מהחווה ונודד עד שהוא מגיע אל ביתה של אישה זקנה הגרה לבדה עם חתול ותרנגולת. האישה מאכילה אותו ושמחה לארח אותו בביתה אך החתולה והתרנגולות מציקים לו ללא הרף עד שהוא עוזב גם את בית האישה. הוא רואה קבוצת ברבורים יפהפייה עפה ורוצה להצטרף אליהם אבל לא יכול כיוון שהוא צעיר מדי ולא יכול לעוף היטב.

החורף מגיע וקר לברווזון. הוא נודד לבדו כל החורף עד לאביב ומגיע לאגם מפשיר שם הוא רואה קבוצת ברבורים יפהפייה חונה. הוא רוצה להצטרף אליהם אבל אז חושב בליבו על כך שהוא מכוער, ושהברבורים וודאי לא ירצו בו. לבסוף הוא מחליט לזרוק את עצמו לתוך קבוצת הברבורים ושעדיף לו למות על ידם מאשר להמשיך את חייו מלאי הצער. לתדהמתו הברבורים מברכים אותו לשלום ומקבלים אותו כאחד משלהם. כשהוא מסתכל מטה לאגם הוא רואה שהוא הפך לברבור יפהפה.

לפי גרסה אחת הברבורים עפים והוא מצטרף אליהם, לפי גרסה אחרת הם שטים באגם ושני ילדים רואים אותם ומכריזים שהוא הברבור היפה מכולם ולפי גרסה שלישית הוא חוזר לחווה יחד עם קבוצת הברבורים ואחיו לא מזהים אותו ונדהמים לגלות איך התייפה.

סמליות ביצירה

הברווזון המכוער הפך לסמל תרבותי לאדם שאינו מתאים לחברה, לאדם שונה משאר האנשים סביבו.

אף על פי שנכתב כסיפור ילדים, מכוונת היצירה גם לקהל המבוגרים תוך אמירה חזקה על החברה האנושית ויחסה לחריגים. היצירה, נחשבת כאחת מיצירות המופת של אנדרסן. הברווזון המכוער נתקבל בעולם באהדה רבה והוא אחד הספרים האהובים בקרב ילדי העולם.

הברווזון המכוער העלה דיונים רבים בקרב הספרות על השונה מאיתנו ומשמש לחינוך ילדים קטנים לקבל את השונה.



הערות שוליים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הברווזון המכוער בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא ספרות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23440845הברווזון המכוער