הבור (אתר הנצחה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבור, 2010. משמאל נראית הבמה שעליה האובליסק. מולה ומימין נראים גרם המדרגות והפסל "הדרך האחרונה"

הבורבלארוסית: Яма) הוא אתר הנצחה ליהודי מינסק שנספו בשואה. הוא ניצב בתחומי העיר מינסק, בירת בלארוס, באתר שבו נורו למוות על ידי הגרמנים ב-2 במרץ 1942 כ-5,000 יהודים מתוך אלו שהיו כלואים בגטו בעיר.

האתר הוא שקע באדמה, שהיה במקור חשוף וכיום הוא מרוצף בתחתיתו ומדרונותיו מכוסים צמחייה. בפאתי תחתית הבור, על גבי במה נמוכה, נמצא אובליסק זיכרון מגרניט, שהוצב במקום זה לראשונה בשנת 1947. על גבי האובליסק נחקקה ברוסית וביידיש הכתובת: "זיכרון נצח לזכרם של חמשת אלפים יהודים קדושים שנרצחו על ידי אויביה הרצחניים ביותר של האנושות - הרוצחים הגרמנים הפשיסטים, 2 במרץ 1942".

בשנת 2000 הוצב פסל נוסף באתר ליד גרם מדרגות היורד לתוך השקע. זהו פסל ארד הנקרא "הדרך האחרונה". הוא מסמל קבוצה של כ-20 נידונים למוות היורדים אל הבור על מנת להיירות בתוכו. ביניהם נמצאים אשה בהיריון, ילד וכנר. הפסל נוצר על ידי האדריכל ליאוניד לוין (רו'), שהיה יושב ראש הקהילות היהודיות בבלארוס, ועל ידי הפסלת הישראלית אלזה פולק.

פעמיים בשנה נערך במקום טקס זיכרון, ב-2 במרץ בו נרצחו 5000 תושבי גטו מינסק, וב-23 באוקטובר יום חיסול גטו מינסק[1]. אתר ההנצחה נפל קרבן בעבר למעשי ונדליזם.


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הבור בוויקישיתוף
  • אתרים (1,‏ 2,‏ 3) אודות האנדרטה (ברוסית)
  1. ^ [1] קרן The Together Plan