הארגון העולמי לתורמי מח עצם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הארגון העולמי לתורמי מח עצם
World Marrow Donor Association
התאגדות מלכ"ר
תחום השתלות מח עצם
מדינה הולנד
מטה הארגון ליידן הולנד
נשיא Matthew Seftel, Jay Feinberg
מנכ"ל Lydia Foeken
תקופת הפעילות 1988–הווה (כ־36 שנים)
https://wmda.info/

הארגון העולמי לתורמי מח עצם ( באנגלית: World Marrow Donor Association WMDA) הוא ארגון ללא מטרות רווח שבסיסו בליידן, הולנד, שמטרתו היא לסייע לשיתופי פעולה בינלאומיים של מאגרי מח עצם ודם טבורי, ושל מרכזי איסוף תאי אב מקומיים בעולם.

מידע כללי

הארגון נוסד בהולנד ב-1988[1]. כארגון בינלאומי ללא מטרות רווח, במטרה ליצור שיתופי פעולה בינלאומיים בין מאגרי מח עצם מקומיים ברחבי העולם, ולקבוע להם סטנדרטים אחידים, כדי לאפשר שיתופי פעולה ביניהם.

בנוסך הארגון מאגד גם חוקרים, רגולטורים מרכזי איסוף תאי אב ומאגרי דם טבורי.

תאי מח עצם מתורמים או מיחידות דם טבורי משמשים להשתלות בחולים ברחבי העולם הסובלים ממגוון של מחלות דם מסכנות חיים כגון לוקמיה, לימפומה, אנמיה אפלסטית, וכן מחלות מטבוליות, ומחלות של מערכת החיסון.

מאגר המידע העולמי

מאגר מח עצם שאושר על ידי הארגון יכול להצטרף למאגר המידע העולמי, מה שמאפשר לו גישה אל נתוני מאפיינים ראשוניים של תורמים, כך שהוא יכול לבצע חיפוש דרך האינטרנט במאגרים שונים ברחבי העולם, ובמידה ונמצא בהם תורם לפנות אל המאגר הרלוונטי כדי להשלים את תהליך בדיקות ההתאמה וההשתלה.

מאגר המידע העולמי עוסק בריכוז נתוני התורמים מהמאגרים השונים בעולם שאושרו על ידי הארגון העולמי, וקישורם למאגר אחד, הוא שוכן אף הוא בליידן, הולנד, הוא הוקם בשנת 1986 והחל לפעול בשנת 1988 (אז היו חברים בו 8 מאגרים), בשנת 1994 קבע הארגון כללים בהם על המאגרים המקומיים לעמוד כדי להיות חברים בו, ובשנת 1995 התבצע לראשונה חיפוש תורם מח עצם באמצעות האינטרנט[1].

כיום, הוא מסד הנתונים הגדול ביותר בעולם של תאי מח עצם, הכולל יותר מ-38 מיליון תורמי תאי גזע ויותר מ-800,000 יחידות דם טבורי. WMDA מאגד כ-75 מרשמי תורמי מח עצם מ-53 מדינות, ו-53 בנקי דם טבורי מ-36 מדינות[2].

בשנת 2020 אוחדו הארגון העולמי המאגר העולמי לתאגיד מאוחד[3].

בישראל

בישראל רשומים בארגון מאגרי מח העצם של עזר מציון ושל בית החולים הדסה עין כרם[1], החל משנת 2011 חלה חובה חוקית בישראל על מאגר מח עצם להיות חבר בארגון ולמלא את דרישותיו המקצועיות[4][5].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 מרכז המידע והמחקר של הכנסת, מסמך רקע בנושא מאגרי תורמי מוח עצם בעולם ובישראל
  2. ^ About WMDA, WMDA (באנגלית אמריקאית)
  3. ^ About WMDA, WMDA (באנגלית אמריקאית)
  4. ^ חוק מרשם תורמי מוח עצם, תשע"א-2011
  5. ^ חוזר מינהל הרפואה: מרשם תורמי מח עצם
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39092252הארגון העולמי לתורמי מח עצם