המהונג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף האמהונג)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המהונג
함흥시
מדינה קוריאה הצפוניתקוריאה הצפונית קוריאה הצפונית
מחוז דרום האמגיונג
שטח 330 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 768,551 (2008)

המהונגקוריאנית: 함흥시) היא עיר בצפון-מזרח קוריאה הצפונית, העיר השנייה בגודלה במדינה. המהונג נמצאת במחוז דרום האמגיונג ומשמשת כבירתו. המהונג נמצאת על הגדה המזרחית של נהר סונגצ'ון, בשטח מישורי מוקף הרים. בהמהונג שוכן אחד הנמלים הגדולים ביותר בקוריאה הצפונית, והאי מהווה את המרכז העיקרי לסחר של קוריאה הצפונית עם מדינות אחרות.

היסטוריה

טרום-מודרנית

ב-1400 יי-סונג-קה, מייסד שושלת יי, ברח אל המהונג לאחר הפיכה מוצלחת, שביצע בנו, יי-באנג-וון.

מהכיבוש היפני עד לשחרור העיר

בזמן השלטון היפני בחצי האי הקוריאני מ-1910 עד 1945, העיר נקראה קנקו. ב-22 בדצמבר 1945, העיר שוחררה מהשלטון היפני על ידי הצבא האדום. 80%-90% מהעיר נהרסו במהלך מלחמת קוריאה. במהלך כל מלחמת קוריאה, העיר הייתה בידי כוחות הצפון, למעט בתקופה שבין 17 באוקטובר עד 17 בדצמבר 1950.

בשלטון קוריאה הצפונית

בשנים 19551962, המהונג עברה שיקום ופיתוח אינטנסיביים, על ידי גרמניה המזרחית. תוכנית הפיתוח והשיקום כללה יצירת תעשיות הקשורות לבנייה, הכשרת עובדי בניין, מהנדסים, מתכנני ערים ואדריכלים. הפרויקט המקורי היה אמור להימשך עד שנת 1964, אך בשל הימצאות של צפון קוריאה ומזרח גרמניה בצדדים מנוגדים בסכסוך הסיני-סובייטי, הפרויקט הסתיים שנתיים מוקדם יותר, בשנת 1962, ללא כל אירועי חניכה או טקסים. בין השנים 19601967, המהונג הייתה נפרדת ממחוז דרום חמגיונג, והייתה עיר מנוהלת ישירות (כמו פיונגיאנג), אך בשנת 1967, היא הצטרפה למחוז דרום חאמגיונג, והפכה לבירת המחוז. בשנת 1995, קרה בעיר אחד האתגרים המתועדים היחידים לממשלה הצפון קוריאנית - כאשר חיילים מוכי רעב צעדו לכיוון פיונגיאנג כדי למרוד. המרד דוכא, יחידת החיילים פורקה, ולא ידוע מה עלה בגורל החיילים. ברעב בקוריאה הצפונית בשנות ה-90 של המאה העשרים, אנדרו נטסיוס, מנהל USAID, תיאר את המהונג כ"עיר שהרעב השפיע עליה בצורה החמורה ביותר". הוושינגטון פוסט וסוכנות הידיעות רויטרס, דיווחו כי נמצאים קברים טריים רבים על הגבעות שמסביב להמהונג, וכי רבים מילדי המהונג היו ננסיים כתוצאה מתת-תזונה. עריק צפון קוריאני טוען שיותר מ-10% מאוכלוסיית העיר מתו ברעב, וכ-10% נוספים נמלטו מהעיר בחיפוש אחר מזון. אף על פי שבעבר זרים (אזרחי מדינות אחרות), לא הורשו לבקר בהמהונג, כיום זרים יכולים לבקר בהמהונג, בסיורים של סוכנויות הנסיעות הצפון קוריאניות. ישנה סברה כי המהונג, בעלת שיעור גבוה של כימאים ומפעלים כימיים שהקימו היפנים במלחמת העולם השנייה, היא המרכז לייצור מתאמפטמין של קוריאה הצפונית.

כלכלה

המהונג היא מרכז חשוב לתעשייה כימית בקוריאה הצפונית. זוהי עיר תעשייתית המשמשת כנמל העיקרי של קוריאה הצפונית לסחר חוץ. התעשייה כוללת בעיקר תעשייה כימית, טקסטיל, מתכות, מכונות, נפט מזוקק ומזון מעובד.

תחבורה

המהונג היא מרכז תחבורה חשוב, המחובר לקו הרכבת פיונגרא (אנ'). בעיר שוכן נמל התעופה טוקסאן (אנ').

חינוך ותרבות

חינוך

בהמהונג מספר מוסדות להשכלה גבוהה:

  • אוניברסיטת המהונג לרוקחות
  • אוניברסיטת המהונג לכימיה
  • אוניברסיטת המהונג לרפואה
  • מכללת המהונג לבקרת איכות
  • מכללת המהונג להידרוגרפיה
  • מכללת המהונג לאלקטרוניקה ואוטומציה

תרבות

התיאטרון הגדול של המהונג

בהמהונג שוכן התיאטרון הגדול של המהונג, שהוא התיאטרון הגדול ביותר בקוריאה הצפונית.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המהונג בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0