האחיות ברונטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

האחיות ברונטה - שרלוט (1855-1816), אמילי (1848-1818) ואן (1849-1820) - השתייכו למשפחה אנגלית מהמאה ה-19, שהייתה מבורכת בכישרונות ספרותיים.[1] המשפחה עוררה עניין רב, בייחוד מאז החלו להתפרסם הרומנים של שלוש האחיות; "ג'יין אייר" מאת שרלוט ברונטה, "אנקת גבהים" מאת אמילי ברונטה ו"הדיירת מאחוזת ויילדפיל" מאת אן ברונטה. שני הספרים הראשונים הם מהידועים ברומנים שבספרות האנגלית.

כנהוג באותה תקופה, פרסמו האחיות את ספריהן בשמות בדויים של גברים, כדי להסתיר את זהותן כנשים. הספרים זכו מיידית לתשומת לב הציבור, בשל מקוריותם ובשל עוצמת הרגשות שהפגינו. "ג'יין אייר" היה הראשון שהצליח מאוד, ולאחר שנים הצטרפו גם שני הספרים האחרים לרשימות ההצלחה, על אף שספריהן של שרלוט ואמילי מפורסמים יותר מספריה של אן.

משפחת ברונטה

שלוש האחיות לבית ברונטה היו בנותיהם של כומר ממוצא אירי, פטריק ברונטה, ואשתו, מריה בראנוול ברונטה. למשפחת ברונטה היו חמש בנות ובן אחד, והם השתקעו בכפר האוורת' (Haworth) אשר בערבות יורקשיר לאחר שהאב קיבל שם את תפקידו של כומר הקהילה.[1]

לאחר זמן קצר נפטרה אם המשפחה, ובעקבותיה הלכו גם שתי הבנות הבוגרות, מריה ואליזבט. אחותה של האם, אליזבט בראנוול הגיעה מקורנוול כדי לטפל בארבעת הילדים שנותרו: שרלוט, אמילי, אן והבן: פטריק ברנוול.

כל הילדים במשפחת ברונטה זכו לחינוך בבתי ספר שונים וגם בביתם. פעמים רבות הם נאלצו לשהות לבדם בביתם המבודד ולהעסיק את עצמם ביצירת עולמות בדויים וכתיבת סיפורים. שלוש האחיות הועסקו מדי פעם כמורות ואומנות, ובשלב מסוים אף נסעו שרלוט ואמילי לבריסל כדי לשפר את הצרפתית שלהן, ואף ללמוד גרמנית. הן תכננו לפתוח בית ספר במימון דודתן, אך נאלצו לחזור באמצע לימודיהם לאחר שזו נפטרה. שרלוט חזרה לבריסל לשנה נוספת, והייתה בקשר עם אחד המורים בבית הספר, קונסטנטין הגר, שהיה איש בעל תפיסה וניסיון יוצאי דופן. הוא השפיע רבות על שרלוט, והיא ניתבה את השפעתו עליה לכיוון הספרותי.[1]

בשנת 1845 התאחדה המשפחה שוב, אך הבן, בראנוול, שתוחלתו להתפרסם כצייר נכזבה, כבר היה אלכוהוליסט שמכור לסמים.[2] בשנת 1846 פרסמו האחיות ספר שירה תחת שמות בדויים, שנוצרו מהאות הראשונה של שמותיהן: קורר, אליס ואקטון בל (Curer, Ellis and Acton Bell). הוצאת הספר עלתה להן 50 פאונדס, אך הן הצליחו למכור רק 2 עותקים מהספר. שרלוט ניסתה ללא הצלחה לפרסם את ספרה הראשון, "הפרופסור", ואז שלחה במקומו את "ג'יין אייר", שהתבסס רבות על ניסיונותיה בחיים, וההצלחה הייתה מיידית.

ספר השירה שהוציאו שרלוט, אמילי ואן ברונטה בשמות בדויים, בשנת 1846

קשה להצביע על התאריך המדויק שבו יצא לאור ספרה היחידי של אמילי "אנקת גבהים", אך יש לשער שעבדה עליו שנים רבות, והוא אכן שונה לחלוטין מספריהן של אחיותיה. גם אם היא חולקת עימן אותו דמיון עשיר וחוש הומור יבש, בריטי, מנותק ספרה של אמילי מחייה האישיים, ונתון כולו תחת השפעת הנוף הפראי של ערבות יורקשייר המתוארות להפליא. זהו ספר עז, פראי ויוצא דופן.[1]

שני הרומנים של אן, הושפעו מניסיונה בעבודתה עם ילדי עשירים מפונקים. ספרה הידוע ביותר, "הדיירת מאחוזת ויילדפיל", נחשב לאחד מהרומנים הפמיניסטיים הראשונים. רומן זה זכה להצלחה רבה מיד לאחר הוצאתו לאור, אך באופן מפתיע, אחרי מותה של אן, אחותה שרלוט מנעה את יציאתו המחודשת משום שסברה שהספר אינו תואם את אופיה העדין של אחותה[3]

ברנוול, אחיהן, מת בספמבר 1848. אמילי התקררה בהלוויתו וחלתה. היא ניסתה להתגבר על מחלתה ללא עזרת רופאים, אך נפטרה בדצמבר 1848. זמן קצר לאחר מכן חלתה גם אן ומתה במאי 1849.

לאחר מות אחיותיה נותרה שרלוט בביתו של אביה וכתבה שני רומנים נוספים, "שירלי" ו"וילט".

ב-1854 נישאה שרלוט לסגנו של אביה, הכומר בל ניקולס. במרץ 1855, נפטרה בעודה בהיריון.

מוזיאון משפחת ברונטה בבית הכומר בהוורת'

ספריהן של האחיות ברונטה

  • ספר השירה שהוציאו שלוש האחיות ברונטה בשמות בדויים (1846)

שרלוט ברונטה

אמילי ברונטה

אן ברונטה

לקריאה נוספת

  • Alexander, Christine; Sellars, Jane (1995). The Art of the Brontës. Cambridge University Press. מסת"ב 9780521438414. Retrieved 10 February 2017.
  • Barker, Juliet R. V. (1995). The Brontës. London: Phoenix House. מסת"ב 1-85799-069-2.
  • Drabble, Margaret, ed. (1985). The Oxford Companion to English Literature (Fifth ed.). מסת"ב 978-0-19-866130-6
  • The life of Charlotte Bronte / Elizabeth Gaskell

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האחיות ברונטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 Encyclopedia Britanica on Charlotte Bronte, Emily Bronte and Anne Bronte
  2. ^ BBC, Bronte sisters (1855-1818)
  3. ^ Barker, Juliet R. V. (1995). The Brontës. London: Phoenix House, p. 654
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30935352האחיות ברונטה