דרכון יפני
דרכון יפני (ביפנית: 日本国旅券) הוא דרכון המונפק לאזרחי יפן, לצורך מעבר בין מדינות. נכון לשנת 2020, דרכונים יפניים פטורים מאשרה בכניסה ל-193 מדינות, מה שהופך את הדרכון לדרכון החזק בעולם.
היסטוריה
מסמכי הנסיעה הראשונים לאזרחי יפן הוצגו בשנת 1866, סמוך לסוף תקופת שוגונת טוקוגאווה. מסמכים היו כמו "מכתב בקשה" המאפשר לאזרחים יפנים לנסוע מעבר לים למטרות עסקים וחינוך. המונח "דרכון" הוכנס רשמית לשפה היפנית בשנת 1878, ובשנת 1900 נכנסו לתוקף התקנים הראשונים המסדירים את השימוש בדרכונים יפניים. הצורה המודרנית של הדרכון היפני נוצרה לראשונה בשנת 1926, והדרכונים היפנים הראשונים הניתנים לקריאה במכונה נוצרו בשנת 1992.
סוגי דרכונים
- דרכון רגיל: מונפק לאזרחים יפנים רגילים.
- התוקף של הדרכונים הרגילים הוא 5 או 10 שנים. אזרחים יפנים עד גיל 16 יכולים לקבל דרכון ל-5 שנים בלבד, בעוד שבני 17 ומעלה יכולים לבחור דרכון של 5 שנים (כחול) או 10 שנים (אדום) עבור דמי רישום שונים.
- דרכון רשמי: מונפק לחברי הפרלמנט של יפן ולעובדי ציבור.
- דרכון דיפלומטי: מונפק לבני המשפחה הקיסרית, לדיפלומטים, בני משפחתם ולפקידי ממשל בכירים.
- דרכון חירום: מונפק לאזרחים יפנים מעבר לים כאשר אין אפשרות להנפיק דרכונים הנקראים על-ידי מכונה, על ידי נציגות דיפלומטית של יפן, עקב תקלה, ואין אפשרות להמתין להנפקת הדרכון על ידי משרד החוץ של יפן.
כל הדרכונים היפנים שהונפקו לאחר 20 במרץ 2006 הם דרכונים ביומטריים.
בדרכונים יפניים יש את החותם הקיסרי של יפן, במרכז הכריכה הקדמית, כאשר התווים היפניים 日本国旅券 כתובות מעל, ומתחת לכיתוב כתוב JAPAN PASSPORT (דרכון יפן). דרכונים רגילים התקפים לחמש שנים הם בצבע כחול כהה, ואלו התקפים לעשר שנים כוללים כיסויים בצבע אדמדם. בנוסף, צבע הדרכונים רשמיים הוא ירוק כהה, וצבע הדרכונים דיפלומטיים חומים כהים.
דף נתונים
- תמונה של בעל הדרכון
- סוג הדרכון
- מדינה מנפיקה
- מספר דרכון
- שם משפחה
- שם פרטי
- לאום (יפן)
- תאריך לידה
- מין
- מקום מגורים
- יום הוצאה לאור
- תאריך תפוגה
- הנפקת סמכות
- חתימת הנושא
דף המידע מסתיים באזור הניתן לקריאה במכונה.
תמונה בדרכון יפני צריכה לעמוד בדרישות מסוימות:
- גודל: 35 מ"מ על 45 מ"מ.
- גודל ראש ומיקום: המרחק מהסנטר למצח צריך להיות בין 32 מ"מ עד 36 מ"מ.
- התמונה חייבת להיות בצבע.
- התמונה צריכה להיות מצולמת בחצי השנה שקדמה להנפקת הדרכון.
- רקע: לבן מלא בלבד. אין חפצים אחרים גלויים, כמו דלת, חלונות וכו'.
- הבעת פנים נייטרלית.
- 2 תמונות.
- אסור לכסות את הראש, פרט לסיבות דתיות או רפואיות.
הדרכונים מכילים הערה מהמדינה המנפיקה, המופנית לרשויות של שאר המדינות, המזהה את נושא הדרכון כאזרח של אותה מדינה, ומטרתו לאפשר לו לעבור ולהתייחס אליו על פי נורמות בינלאומיות. ההערה בתוך הדרכונים היפנים מציינת:
ביפנית:
- 日本国民である本旅券の所持人を通路故障なく旅行させ、かつ、同人に必要な保護扶助を与えられるよう、関係の諸官に要請する。 日本国外務大臣
באנגלית:
- "שר החוץ של יפן מבקש לאפשר לנשא, אזרח יפן, לעבור בחופשיות וללא הפרעה, ובמקרה הצורך להעניק לו עזרה והגנה אפשרית."
שפה
דרכונים יפניים מודפסים במלואם גם ביפנית וגם באנגלית, למעט ההערה שנמצאת בסוף הדרכון, המודפסת רק ביפנית. הערה זו מכילה מידע על מה שעל נושא הדרכון לדעת כאשר הוא נתקל במצבים שונים במדינה זרה.
שם המשפחה, השם הפרטי ופרטים אחרים (כמו מקום מגורים) מצוינים רק באותיות לטיניות. שמות יפניים נכתבים על פי שיטת הרומנטיזציה של הפבורן, אך מקרים יוצאים מן הכלל ניתנים במקרים מסוימים, בעיקר כאשר השם הוא תעתיק קאטאקאנה של שם לועזי (בן זוג יפני או ילד יפני של אזרח מדינה זרה), ובמקרה זה ניתן להשתמש באלפבית הלטיני.
דרישות אשרה
דרישות ויזה לאזרחים יפנים הן הגבלות הכניסה המנהליות על ידי הרשויות של מדינות אחרות המוטלות על אזרחי יפן. נכון ל-6 באוגוסט 2022, לאזרחים יפנים הייתה גישה ללא ויזה או ויזה בהגעה ל-193 מדינות וטריטוריות, מה שדירג את הדרכון היפני כדרכון החזק בעולם מבחינת חופש הנסיעה לפי מדד הנלי לדרכונים.[1] בנוסף, מדד הדרכונים של ארטון קפיטל מדרג את הדרכון היפני במקום הרביעי בעוצמתו בעולם עם ציון ניידות של 172 נכון ל-6 באוגוסט 2022.[2]
נכון לשנת 2022, הדרכונים של יפן, ברוניי, סינגפור וסן מרינו הם היחידים שמאפשרים כניסה ללא ויזה או אשרה בדואר אלקטרוני לארבע המדינות בעלות הכלכלה הגדולה בעולם, כלומר סין, הודו, האיחוד האירופי וארצות הברית.
גלריית דרכונים יפניים
-
דרכון יפני ראשון, הונפק ב-1866.
-
דרכון יפני הונפק ל-Denjū Horiuchi (ja) בשנת 1903.
-
דרכון יפני אימפריאלי מעבר לים הונפק בטייוואן בשנת 1917.
-
דרכונים מוגבלים לנוסעים בין יפן היבשתית לאוקינאווה במהלך השנים 1952–1972.
-
כריכה קדמית של דרכון יפני שאינו קריא במכונה שהונפק בשנות ה-80.
-
5 שנות תוקף יפני ePassport.
-
דרכון רשמי יפני.
-
מסמך מסע לחזרה ליפן.
-
אישור כניסה מחדש.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ "The Official Passport Index Ranking". Henley & Partners (באנגלית). נבדק ב-2022-01-15.
- ^ "Global Passport Power Rank 2022 | Passport Index 2022".
38203804דרכון יפני