דמיון משפחתי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גם כדורגל וגם ברידג' מכונים על ידינו "משחקים" למרות שלכאורה אין שום דבר משותף ביניהם. אנו מכנים את שניהם "משחקים" משום ששניהם דומים לפרטים אחרים בקבוצת המשחקים כגון טניס זוגות.

דמיון משפחתי הוא מושג שהגה הפילוסוף לודוויג ויטגנשטיין במטרה לנמק מיון של עצמים לקבוצות במקרים בהם אין לעצמים הגדרה משותפת. על פי הסיווג לקבוצות בעזרת דמיון משפחתי, שני עצמים שאין להם לכאורה דבר במשותף יכולים להתמיין לאותה קבוצה בזכות העובדה שלכל אחד מהם יש מן המשותף עם עצם שלישי בקבוצה.

דוגמאות:

  • אנו מכנים הן את הכדורגל המקצועני והן את משחק הקלפים החובבני ברידג' בשם משחק למרות שלכאורה אין שום דבר דומה ביניהם. זאת משום שיש לשניהם הרבה מן המשותף עם אחרים בקבוצת המשחקים, כגון טניס זוגות.
  • לארבעת הפרופילים השונים של מחלת הסכיזופרניה יש לכאורה מעט מאד מן המשותף. אולם, העובדה שרבים מן החולים בסכיזופרניה הם במצב ביניים בין שניים עד ארבעה מהפרופילים האלה מאפשרת לסווג את כל הארבעה לאותה קבוצה.
  • הדמיון בין תסמונת רט לתסמונת אספרגר הוא דל ביותר. במשך שנים רבות נהוג היה לסווג את שתי התופעות כתסמונות הקשת האוטיסטית, משום שהדמיון בין תסמיני כל אחת מהן לבין תסמיני האוטיזם הקלאסי הוא דמיון ניכר. (כיום זה לא נהוג, משום שמבינים טוב יותר את הגנטיקה של תסמונת רט וברור, שגנטית, היא שונה מהאוטיזם. כמו כן, הניסיון הטיפולי שהצטבר לא מראה דמיון בין הטיפול הרצוי בתסמונת רט לבין הטיפול הרצוי בסוגי האוטיזם).

ויטגנשטיין כינה מושג זה בשם "דמיון משפחתי" בטענה שאנו אומרים על שני קרובי משפחה שהם דומים כאשר הם מזכירים לנו בן משפחה שלישי. לבד מהיותו של מושג הדמיון המשפחתי חשוב בתורתו של ויטגנשטיין, מושג זה חשוב גם להסברת תהליכי ההמשגה עצמם בפסיכולוגיה קוגניטיבית. מעבר לזאת, ניתן להבחין במושגים רבים שמוגדרים בעזרת דמיון משפחתי בדיסיפלינות מדעיות שונות, במיוחד במדעי החברה.

תפיסה שגויה נפוצה של המושג

תפיסה שגויה מקובלת לגבי מושג זה היא שמדובר במושג שמסביר ששני קרובי משפחה אמורים תמיד להיראות דומים. על פי תפיסה זו, המושג "דמיון משפחתי" הוא כביכול מושג בגנטיקה. תפיסה שגויה זו מוקנה על ידי מותחני טלוויזיה שבהם מושג זה מצוי בשימוש כאשר יש שגיאה בזיהוי בין אדם מסוים לבין אחיו או כאשר תמונות של שני אנשים שאמורים להיות זרים זה לזה מתבררות כתמונות של אותו אדם בתחפושות שונות.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • מבוא לפסיכולוגיה בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה (1990), יחידה 6, עמודים 73-74.
P yin yang.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא פילוסופיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.