עמילאז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דיאסטאז)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבנה מרחבי של עמילאז

עמילאז או דיאסטז, הם האנזימים המפרקים את העמילן למולקולות גלוקוז. נמצאים בעיקר בלבלב ובבלוטות הרוק.

לעמילאז תפקיד עיקרי בעיכול סוכרים, בעיקר עמילן וגליקוגן. אנזים זה הוא חלק מאנזימי מערכת העיכול המסייעים בעיבוד המזון כדי שיוכל להיספג דרך מערכת העיכול לדם. ניתן לבדוק את רמת האנזים בדם או בשתן.

סיווג
α-עמילאז α-עמילאזות הם אנזימים שפעילותם נזקקת לסידן. α-עמילאז מפרק את שרשרת העמילן באתרים אקראיים, ובשל כך הוא לרוב פועל מהר יותר מבטא-עמילאז. בבעלי חיים הוא אנזים עיכול עיקרי. בפיזיולוגיה של אדם, העמילאזות ברוק ובלבלב הם אלפא-עמילאז.
β-עמילאז β-עמילאזות מיוצרות בחיידקים, פטריות וצמחים. אלו מפרקות את הקשר הגליקוזידי α-1,4 השני, וכך מתפרקות שתי יחידות גלוקוז (מלטוז) בכל חיתוך. במהלך הבשלה של פירות β-עמילאז מפרק עמילן לסוכר, מה שמעניק את הטעם המתוק לפרי הבשל. גם אלפא עמילאזות וגם בטא עמילאזות מופיעות בזרעים, כאשר בטא עמילאזות מופיעות בטרם הנביטה ואילו אלפא עמילאזות ופרוטאזות מופיעות כאשר מתחילה הנביטה. עמילאזות בגרעיני דגנים הם בעלי תפקיד מפתח בייצור לתת. מיקרואורגניזמים רבים מייצרים עמילאזות לפירוק עמילן חוץ תאי. רקמות בעלי חיים לא כוללים בטא עמילאזות, אבל הוא עשוי להימצא במיקרואורגניזמים החיים במערכת העיכול.
γ-עמילאז γ-עמילאז מפרק את הקשר הגליקוזידי ‏α‏(1-4) בקצהו של עמילוז ועמילופקטין ויוצר גלוקוז, אך מפרק גם קשרים גליקוזידים ‏α‏(1-6).

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0