קובץ תמונה
קובץ תמונה הוא קובץ מחשב אשר מכיל את המרכיבים של יצירת תמונה: אורך, רוחב, צפיפות, צבעים וכיוצא בזה. לאחסון והצגה של תמונות במחשב משמשים סוגים אחדים של קבצים, שלכל אחד מהם יתרונות וחסרונות משלו.
סוגים של קובצי תמונה
הבחנה בסיסית מחלקת את הסוגים השונים של קובצי תמונה לשתי מחלקות: מפת סיביות (bitmap) וקובץ וקטורי. קבצים מהמחלקה הראשונה מחזיקים את המאפיינים של כל פיקסל שמרכיב את התמונה. קבצים מהמחלקה השנייה מחזיקים את התמונה (או, ליתר דיוק, התרשים) כאוסף של פונקציות מתמטיות. יתרונה של המחלקה השנייה הוא ביכולתה להגדיל ולכווץ את התרשים בלא לפגוע באיכותו.
הבחנה בסיסית אחרת מבחינה בין קובץ תמונה דחוס, המאחסן את התמונה בנפח מזערי, ובין קובץ תמונה לא דחוס, השומר את המידע על התמונה בצורה מפורטת, הדורשת נפח רב.
סוגים נפוצים של קובצי תמונה:
- JPEG: קובץ תמונה דחוס. הדחיסה גורמת לאובדן מידע מועט. אידיאלי לשמירת תצלומים.
- BMP: קובץ תמונה בסיסי של Windows - לא דחוס.
- TIFF: קובץ תמונה לא דחוס.
- GIF: קובץ תמונה דחוס. הדחיסה גורמת לאובדן מידע, מכיוון שהפורמט כולל לא יותר מ-256 צבעים. אידיאלי לשמירת תרשימים, לתמונות אנימציה מונפשות, ואיורים שבהם הרקע מתמזג עם הסביבה (רקע שקוף). פורמט זה היה בעל פטנט של חברת Unisys, אשר פקע ב-2003 בארצות הברית וכשנה לאחר מכן באירופה, ביפן ובקנדה, ולכן תוכנות גרפיקה נדרשו לשלם תמלוגים כדי לתמוך בו.
- PNG: פורמט מתחרה ל-GIF, ללא הבעיה של זכויות יוצרים.
הפורמט אידיאלי מכיוון שהוא לא מאבד מידע, מאפשר רקע שקוף וקל משקל.
מצלמות דיגיטליות רבות יכולת להפיק קבצים בפורמט raw, קבצים אלה אינם קובצי תמונה כשלעצמם אלא מכילים את הנתונים הגולמיים שעל החיישן. באמצעות תוכנות גרפיקה אפשר להפיק מהם תמונות באיכות גבוהה.
יצירת קובץ תמונה
ליצירת קובץ תמונה משמשים כלים מסוגים שונים:
- תוכנת עיבוד תמונה. דוגמה לתוכנה בסיסית לציור היא "צייר" המופיעה במערכת הפעלה חלונות, ומשוכללות ממנה הן Paint Shop Pro, Photoshop, GIMP ורבות אחרות.
- אמצעי קלט מתאימים, ובפרט סורק, מצלמה דיגיטלית ומשטח רישום דיגיטלי.
- תוכנות ייעודיות שונות, שבין שאר פעולותיהן מאפשרות גם יצירת פלט גרפי של פעולתן.
הצגת קובץ תמונה
קובצי תמונה ניתנים להצגה באמצעות תוכנות עיבוד תמונה למיניהן, ואליהן נוספות תוכנות אחדות המסוגלות להציג קובצי תמונה מבלי שתהיה להן היכולת ליצור קבצים כאלה. התוכנה הבולטת ביותר מסוג זה היא הדפדפן, המאפשר הצגה של קובצי תמונה מסוג gif, jpeg ו-png. גם במסמכים של חבילות יישומים משרדיים, כגון אופיס, ניתן לשלב קובצי תמונה מסוגים שונים. בתוכנות אלה הצגת התמונה היא חלק ממכלול רחב יותר של מטרות שלהן משמשת התוכנה. תוכנות מסוימות משמשות אך ורק להצגה של קובצי תמונה. תוכנה בולטת בקטגוריה זו היא IrfanView, המסוגלת להציג מגוון רחב ביותר של קובצי תמונה. תוכנה נוספת בקטגוריה זו היא ACDSee, שלה גם יכולת מסוימת לעיבוד תמונה.
לכידת מסך והפיכתו לקובץ תמונה
לעיתים מתעורר צורך ללכוד מסך מחשב או חלק ממנו ולהפכו לקובץ תמונה. מצב כזה נוצר, למשל, בעת כתיבת מדריך למשתמש לתוכנה מסוימת, שבו יש לשלב תצלומי מסכים של התוכנה. ישנן תוכנות המאפשרות מימוש קל של מטרה זו. במערכת ההפעלה Windows 7 נכלל כלי כזה שנקרא "כלי החיתוך" (או "Snipping Tool" בממשק באנגלית). ללא כלי ייעודי למשימה זו ניתן לבצע לכידת מסך באמצעות לחיצה על המקש Print screen במקלדת והדבקת התוצר בתוכנה לעריכת תמונות.
קישורים חיצוניים
- ויקישיתוף מאגר קובצי תמונות ומדיה חופשיים
- שוקי גלילי, פורמטים של תמונות: מורה נבוכים, באתר ynet, 26 בינואר 2006
- תמונה, איכות רזולוציה ופיקסלים, באתר מגמת תקשוב, 14 בינואר 2016
26905269קובץ תמונה