דורן (הולנד)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Doorn
מדינה הולנדהולנד הולנד
מחוז Utrecht (province)-Flag.svg אוטרכט
בית השער של טירת דורן
הקייזר לשעבר חי כאן יותר מעשרים שנה.
קברו של וילהלם השני בבית דורן

דורןהולנדית: Doorn) היא עיירה ברשות המקומית אוטרכטסה הובלרוך (אנ') במרכז הולנד, במחוז אוטרכט. בשנת 2021 מנתה העיר 10,052 תושבים.

היסטוריה

במסמך משנת 885 עד 896 נקרא היישוב "תורהם", משכנו של תור, אל הרעם. ויקינגים שהתגוררו בדורסטאד (כיום Wijk bij Duurstede), כינו את המקום Thorhem מכיוון שלכאורה סגדו שם לאל הרעם. ואכן, חפירות ארכאולוגיות בנחל באחוזת Hoog Moersbergen, מצפון לדורן, מוכיחות שהיה שם אתר קורבנות פגאני.

היישוב תורהם היה שייך אז לחווה של וילה תורהם. בסביבות שנת 1200 חווה זו הייתה ברשותו של פרובסט של הבישוף של אוטרכט. הוא או אחד ממשיכי דרכו בנה טירה במאה ה-14, כיום אחוזת דורן, וכנסייה בשם מרטנסקרק ("כנסיית מרטין הקדוש") בסביבות שנת 1200. הכנסייה הורחבה במאה ה-15. היא נפלה לידיים פרוטסטנטיות בסביבות 1585 והיא עדיין בשימוש ככנסייה פרוטסטנטית. טירה נוספת, Kasteel Moersbergen, הוזכרה לראשונה בשנת 1435 ושונתה מספר פעמים מאז המאה ה-17.

האחוזה מסביב לבית דורן הייתה כה גדולה עד שלא היה מקום להרחבה של העיר. רק לאחר 1874, כשהאחוזה פוצלה, היה מקום לצמיחת העיר. לאחר מלחמת העולם השנייה, העיר גדלה במידה ניכרת.

דורן היא גם בסיס מרכזי עבור הנחתים ההולנדיים המלכותיים. Arboretum Von Gimborn, אחד מאתרי הגנים הבוטניים של אוניברסיטת אוטרכט, נמצא ליד העיירה.

דורן הייתה רשות מקומית עצמאית עד 1 בינואר 2006. מאז, היא העיירה העיקרית באוטרכטסה הובלרוך. יש גם מועדון כדורגל, Dev Doorn.

תושבים מפורסמים

הקיסר הגרמני האחרון, וילהלם השני, התגורר באחוזת דורן שבמרכז העיירה לאחר שהודח ב-1918. הוא נפטר בדורן ב-1941.

הסופר ההולנדי סימון וסטדייק חי בדורן חלק גדול מחייו (בין 1939 ל-1971, למעט כמה מרווחים קצרים). ניתן לזהות היטב את הסביבה של דורן בתיאורי הנוף ברבים מהרומנים שלו.

מארטן מארטנס, סופר הולנדי שכתב באנגלית, בנה טירה קטנה בדורן: Zonheuvel ("גבעת השמש", הסתיימה ב-1903). נכון לעכשיו הטירה נקראת Maarten Maartenshuis והיא חלק מהמלון ומרכז הכנסים Zonheuvel.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דורן בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0