דוד שרקוביאק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

דוד שרקוביאקפולנית: Dawid Sierakowiak; נולד ב-25 ביולי 1924 בלודז', נפטר ב-8 באוגוסט 1943 בלודז') היה יהודי פולני, אסיר בגטו לודז', מחבר יומן שכתב בגטו, ואשר התגלה ופורסם לאחר המלחמה.

ביוגרפיה

נולד למיכאל שרקוביאק (נולד ב-14 בספטמבר 1892, מת מרעב בגטו ב-6 במרץ 1943) ולשרה (סורי) איידלי (נולדה ב-13 באוקטובר 1884, נרצחה במחנה ההשמדה חלמנו באחת מהאקציות של הגטו). הייתה לו אחות בשם נטליה (נדיה) שנולדה ב-12 ביולי 1927 ונרצחה בתאי הגזים באושוויץ-בירקנאו במסגרת חיסול הגטו ושליחת הנותרים שם להשמדה.

לפני המלחמה, הוא חי עם הוריו ברחוב סנוצקה 22 (פולנית: Ulica Sanocka 22), במה שנקרא "שיכון הביטוח הלאומי" (Osiedle ZUS) בדרום העיר לודז'. לאחר שסיים את לימודיו בבית הספר היסודי קיבל מלגה כדי להמשיך את לימודיה בתיכון השני עבור התאחדות בנים של הגימנסיה היהודית בלודז' ברחוב Magistracka (כיום רחוב קמינסקייגו 21). היה תלמידו של המורה והיסטוריון ידוע של המלחמה פיליפ פרידמן. הוא לא סיים את לימודיו בשל פרוץ מלחמת העולם השנייה. שרקוביאק השתייך לארגון היהודי "השומר הצעיר".

לאחר הקמת הגטו היהודי בלודז' (8 בפברואר 1940) גורש לשם שרקוביאק, יחד עם הוריו ואחותו. הם גרו ברחוב Spacerowa 5/7. לאחר גירוש אמו להשמדה במחנה חלמנו ומות אביו ב-6 במרץ, עברו הוא ואחותו ב-16 ביולי לרחוב וולסקה (Wawelska) 20, שם התגוררו עם דודתם אסתר ובנותיה נחא וחנה. דוד נפטר פחות מחודש לאחר המעבר, ב־8 באוגוסט, ואילו אסתר נפטרה ב־16 בדצמבר 1943.

בגטו למד בתחילה בבית ספר תיכון מאורגן במרישין, אזור כפרי בתוך הגטו. במקביל לעבודתו כמורה,הוא השתייך לארגון סודי של הקומוניזם של הנוער והמשיך בפעילותו בשומר הצעיר. שרקוביאק נאלץ להפסיק את לימודיו בשל השעיית ההשכלה היהודית בגטו כתוצאה מגירושם של למעלה מ-20,000 יהודים ממערב אירופה וצ'כיה אל הגטו במחצית השנייה של אוקטובר 1941. ב-24 באוקטובר, עם כמה מחברי הכיתה, הוא החל לעבוד ברחוב Szopena 4, בקומה השלישית של הבניין. זה היה כנראה גם כאן - באמצע יוני 1942 - התמונה היחידה שלו ידועה בקרב קבוצת הנערים המועסקים במחלקה זו.

ב-29 ביוני 1942 הועבר לעבודה עם סניף מחלקת האוכפים ברחוב Łagiewnicka 42 (סניף "Leder ו Sattler", בקומה הראשונה של הבניין). בחודש אוגוסט של אותה השנה הוא נשלח כעובד המשרד (Brüoangesteller) במחלקה "Arbeitseinsatz" סגל (אישי-ה"אבטיילונג") ברחוב לוטמיירסקה (Lutmierska) 11, שם עבד עד מותו.

המצבה על קברו של שרקוביאק בבית הקברות היהודי החדש בלודז'

בזמן מאסרו בגטו המשיך בכתיבת יומנו, שהחל לכתב לפני המלחמה, ובו כתב עד ה-15 באפריל 1943. הוא מת מרעב ב-8 באוגוסט 1943 ונקבר בבית הקברות היהודי החדש בלודז'. (שורה 'L, קבר מס' 25).

היומן שכתב

שתי המחברות הראשונות של היומן שכתב שרקוביאק נמצאו ב-1948. חלק א' של הגיליון הראשון, המכסה את התקופה מ-6 אפריל עד 29 ביוני 1941 יצא לאור בחודש דצמבר 1958. ב"עלון של המכון ההיסטורי היהודי". הכין אותו להדפסה לוציאן דוברושיצקי (אנ'), אז עובד המכון. כפי שכתב בהקדמה: "היומן מפרסם את עצמו מבלי להציג קיצורי דרך או שינויים בטקסט. רק איחוד של איות ופיסוק היה מוגבל, במיוחד עבור הפרדות פסקאות מושמט על ידי המחבר בשל - כפי שהוא אמור להיות משוער - לחיסכון בנייר". בשנה שלאחר מכן, פורסמו ב"עלון של המכון ההיסטורי היהודי" המשכים של היומן: ג' ד' הגיליון הראשון (1 ביולי - 23 באוקטובר 1941) והשני (יוני 4 - 6 בספטמבר 1942). דוברושיצקי דיווח גם בהקדמה על הנסיבות שבהן הגיע היומן לידי המכון ההיסטורי היהודי: "הוא הגיע אלינו בצורה של שתי מחברות בכתב צפוף מצאו בטעות בלודז', מיד לאחר המלחמה (במקום המגורים האחרון ברחוב Wawelska 20). ב-1948 נרכשו המחברות הללו על ידי איגוד הסופרים והעיתונאים היהודים, אשר העבירו אותם לארכיון המכון ההיסטורי היהודי, שם הם נמצאים עד היום". ההקדמה הסתיימה עם ההצהרה כי "קרוב לוודאי שיש עדיין מחברות נוספות".

בשנת 1960, שתי המחברות הופיעו בצורת הספר "Dziennik Dawida Sierakowiak", שפורסם על ידי הוצאת Iskry. אדולף רודניצקי סיפק להם את דברי המבוא ולוציאן דוברושיצקי הוסיף שוב את ההערות.

ב-1966 נמצאו שלוש מחברות אחרות. במרץ 2015 הוצאה לאור המהדורה הפולנית הראשונה של יומן "דוד שרקוביאק" על ידי הוצאת "מרגינסי" בוורשה.

מלבד מהדורות אמריקאיות, בריטיות ופולניות, היומן פורסם בתרגום לצרפתית, פורטוגזית, שוודית ואיטלקית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דוד שרקוביאק בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דוד שרקוביאק32036733Q9202838