גן בעברית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גן בעברית
שלט הכניסה ומפת הגן
שלט הכניסה ומפת הגן
מידע כללי
תאריך הקמה 2013
נתונים ומידות
שטח 68 דונם קמ"ר

גן בעברית הוא פארק עירוני וגן ציבורי בראשון לציון שבישראל. הגן ממוקם בקצה הצפון-מזרחי של העיר, סמוך למחנה צריפין וליד שכונת רביבים. הגן הוקם ב-2013 ונחנך ב-14 באוקטובר 2013 על ידי ראש העיר דוב צור.

תיאור

גן בעברית הוא פארק עירוני רחב-ידיים וגן נושא המבוסס על השפה העברית, שחודשה ופותחה באופן ניכר בראשון לציון על ידי אליעזר בן-יהודה וסגל המורים של בית ספר חביב. שטח הגן כ-68 דונם.

הפארק כולל מדשאות, מתקני שעשוע לילדים (רובם מקורים בסככה), מתקני כושר, מזרקות, סככות, שבילי אופניים, שבילי החלקה אתגריים ובריכה אקולוגית גדולה ובה צמחי מים, נימפאות ודגים. באזור המדשאות והשבילים נטועים עצי דקל. בחלק המזרחי של הפארק עצי אקליפטוס המספקים צל ואזור המיועד לפיקניקים. בגן מספר מבנים שנשארו מהמחנה הצבאי בהם מספר ביתנים וצריפים וכן מספר האנגרים וסככות ששולבו בעיצוב הגן.

לצד זה כולל הגן מתקנים מיוחדים המוקדשים לשפה העברית: מזרקות עם אותיות בעברית, סככות שעליהן פתחים בדמות שירים של משוררים עבריים ידועים דוגמת רחל המשוררת, נתן זך, יורם טהר-לב ועוד - והן יוצרות צל של השירים על המדרכה, "גבעת אלפון" - גבעה עם אותיות שעליהן אפשר לטפס ואז לרדת במגלשה, מתקן עם קוביות מסתובבות המאפשר ליצור צירופי מילים ומשפטים, לוח קלאס המורכב מאותיות ומאפשר לילדים להרכיב מילים, קיר קשקוש ובו לוח וגיר, מבוך שבו ההתקדמות נעשית באמצעות השלמת משפטים וניבים בעברית וכן שדרה עם צמחים לפי סדר האלפבית.

בצפון הגן מגרשי ספורט למשחקי כדור, אך אלו סגורים עד להעתקת קו מתח גבוה שעובר מעליהם. לצד הגן ישנה חניה לכלי רכב בתשלום.

היסטוריה

הגן הוקם ביוזמת ראש העיר דוב צור במסגרת תוכנית פיתוח של מזרח העיר. את הגן תכנן משרד אדריכלי הנוף ברוידא-מעוז. הגן הוקם על שטח של 68 דונם שפינה צה"ל והיה שייך בעבר למחנה הצבאי צריפין. חלק מהסככות של המחנה, שבהן חנו כלי רכב, הושארו בפארק. עלות הקמת הפארק נאמדה ב-35 מיליון שקלים חדשים. הפארק נחנך ב-14 באוקטובר 2013, אף על פי שלא הושלם עד הסוף. באותו שבוע הומלץ הפארק על ידי דובי זכאי מעיתון מעריב וזכה למבקרים רבים. באמצע דצמבר נהרסו מספר מתקנים בגן כתוצאה מהסופה במזרח התיכון (2013). בעקבות בדיקות קרינה שהתבצעו בגן בראשית 2014 נסגרו מגרשי הספורט שבחלקו הצפוני, והם צפויים להיפתח מחדש רק לאחר שיועתק קו המתח הגבוה שעובר מעליהם.[1]

גלריה

ראו גם

שולחן תפזורת אותיות

לקריאה נוספת

  • עליזה ברוידא, "עוברים לאזרחי: שטח ממחנה צריפין הופך לגן ציבורי המוקדש לשפה העברית", אדריכלות נוף גיליון 48, 2013, עמ' 11-14

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גן בעברית בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אביגיל קדם, "לא משחקים", ידיעות ראשון, 15 באוגוסט 2014, עמ' 30.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0