גלגל הצבעים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף גלגל צבעים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גלגל צבעים משנת 1908 המחולק ל"צבעים חיוביים" ו"צבעים שליליים".
גלגל צבעים המכיל צבעי יסוד, צבעים משניים וצבעים שלישוניים.

גלגל הצבעים הוא ייצוג מופשט של גוני הצבע השונים הנתפשים על ידי עין אנושית, על פני מעגל.

הצבעים בגלגל הצבעים

בשימוש בצבע כחומר לציור נהוג להשתמש בגלגל צבעים המורכב משלושת צבעי היסוד: אדום, כחול וצהוב,והצבעים המיוחדים שחור ולבן,כשבין כל שניים מהם, הצבע הנוצר מערבובם. כך ניתן לראות את הצבע הכתום בין הצהוב והאדום, את הירוק בין הכחול והצהוב, ואת הסגול בין האדום והכחול. שלושת צבעים אלו נקראים צבעים משניים. ניתן להציג בגלגל צבעים גם את הצבעים הנוצרים בין ערבוב כל צבע יסוד והצבע המשני שלידו, וכך ליצור את ששת הצבעים השלישוניים וכאשר יערבבו את כל הצבעים יחד יצא שחור, ניתן לחלק את גלגל הצבעים לשני חצאים על מנת להפריד בין הצבעים החמים (האדומים, הצהובים וחלק מהירוקים) לצבעים הקרים (הסגולים, הכחולים וחלק מהירוקים). קיימים גם גלגלי צבעים המבוססים על שלושה צבעי יסוד שונים כמו גלגל צבעים המבוסס על הצבעים אדום ירוק וכחול (RGB), וכן כאלו המכילים ארבעה צבעי יסוד.

לרוב נהוג לשרטט את הצבעים כאשר הצבע האדום נמצא בזווית של 0 מעלות (כלומר - מצד ימין, או 'בשעה 3'), ויתר והצבעים מסודרים בהדרגה אחריו, עם כיוון השעון, בהתאם לתחום התדרים שלהם בספקטרום הנראה. [דרוש מקור]

בהינתן מודל של גלגל צבעים, קל לגזור ממנו שילובי צבעים משלימים ושאר ערכות צבעים לצורכי עיצוב חזותי, קריאות וכדומה.

היסטוריה של גלגל הצבעים

גלגל הצבעים של ניוטון עושה אנלוגיה בין צבעים לתווים מוזיקליים, כך שתדר כל צבע אנלוגי לגובה הצליל בסולם מוזיקלי.

הרעיון שניתן לסדר את צבעי הספקטרום הנראה בסידור מעגלי כדי לחזות את הגוון של תערובת צבעים הוצע לראשון על ידי אייזק ניוטון בספרו אופטיקה משנת 1704. ניוטון הציע תהליך חישובי המאפשר לחזות את גוון התערובת לפי שני הצבעים ועוצמת התאורה היחסית של כל צבע. החישוב של ניוטון את הצבע המתקבל כרך בשלושה שלבים: ראשית, סמן את שני הצבעים על גלגל הצבעים, ולידם כתוב את משקלו של כל צבע. שנית מצא את ה-barycenter (מרכז מסה) של שני הצבעים המשוקללים בצורה שונה. שלישית, פרש את המרחק הרדיאלי של מרכז המסה של שני הצבעים ממרכז המעגל כרוויה של הצבע, ואת המיקום האזימוטלי של התו המתקבל על המעגל כצבע של התערובת. לכן, גלגל הצבעים של ניוטון הוא חיזוי של מודל הצבעים המודרני CIE 1931 color diagram.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גלגל הצבעים בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא פיזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.