גלאי המוקשים הפולני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טנקים בריטיים נעים בשדות המוקשים שפונו על ידי חיל ההנדסה, אל עלמיין 1942
יוזף קוסאצקי, ממציא גלאי המוקשים הנייד
חייל משתמש בגלאי הפולני כדי לבדוק הימצאות מוקשים נוספים מסביב לשרידי רכב שעלה על מוקש בעיירה טילי-סור-סל (Tilly-sur-Seulles) בנורמנדי בצפון צרפת, 19 June 1944

גלאי המוקשים הפולני היה כינוי לגלאי המוקשים הנייד הראשון. הוא פותח בעת מלחמת העולם השנייה בחורף 1941–1942, על ידי מהנדס פולני שהצטרף לכוחות פולין במערב. מוקשים היו כלי הנשק הקטלני השלישי אחרי ארטילריה ומרגמות מבחינת הקף האבידות והפציעות שגרמו לבעלות הברית[1], ולגלאי הנייד הייתה תרומה ניכרת לניצחונן. מבנהו הבסיסי של הגלאי לא השתנה במשך מעל 50 שנה, הוא שרת צבאות רבים ושימש גם במלחמת המפרץ[2][3].

רקע

עשרות מיליוני מוקשים הוטמנו בזמן מלחמת העולם השנייה. עד לפיתוחו של הגלאי החדש, הדרך היחידה לנקות שדה מוקשים נגד אדם ונגד טנקים הייתה בזחילה תוך כדי דקירת האדמה בכידון או במוט, ונטרול המוקש שהתגלה. ההתקדמות הייתה איטית ומפרכת ולא אחת מוקש שלא אותר התפוצץ וגרם למוות ופציעות. היה נחוץ מכשיר שיגלה מוקשים מהר יותר ובדיוק רב יותר.

מוקש נעל גרמני ממלחמת העולם השנייה, עשוי ללא חלקי מתכת ובתוך קופסת עץ כדי שלא יתגלה על ידי גלאי המוקשים

פיתוח הגלאי

תרשים והוראות שימוש של דגם 4a של הגלאי הפולני, שהוא דגם מעט מאוחר יותר, משנת 1945, בחוברת של הצבא האמריקאי. המשך ההוראות כאן

יוזף קוסאצקי

ממציא הגלאי, יוזף קוסאצקי (Józef Kosacki), היה מהנדס בחברה פולנית לתקשורת רדיו. ב-1 בספטמבר 1939 פלשה גרמניה הנאצית לפולין, וקוסאצקי כמו אנשי מילואים רבים אחרים התגייס להגנת פולין. אחרי נפילת ורשה חיילים ומתנדבים ניסו להגיע דרך הונגריה לצרפת, כדי לחבור לצבא הפולני הגולה (Polish Army in France) שהתאסף שם. אבל הונגריה הצטרפה למדינות הציר וסגרה את החיילים שעברו דרכה במחנות שבויים. קוסאצקי הצליח לברוח מהמחנה והגיע לצרפת, שם התאגדו כ-85,000 פולנים לצבא שכונה "צבא סיקורסקי". ב-10 במאי 1940 התחילה המערכה על צרפת. הצבא הפולני שעוד לא הספיק להתארגן ולהצטייד השתתף במספר קרבות כשהוא לא מצויד דיו. לאחר כניעת צרפת כ-20,000 חיילים פולנים פונו לאנגליה, ביניהם קוסאצקי. באנגליה הוא המשיך לשרת את הצבא הפולני שם, והוצב בסקוטלנד.

פיתוח הגלאי באנגליה

האנגלים שחששו מפלישה גרמנית, מיקשו חופים שהיו נגישים מהים במזרח ובדרום האי. מעל 350 אלף מוקשים פוזרו בחופים אלה[4][5]. ב-1 ביוני 1941 חוליה של חמישה חיילים היו בסיור על החוף המזרחי של סקוטלנד ליד (Arbroath) שבקרבת דאנדי, בחוף המזרחי של סקוטלנד. הם לא הוזהרו מהמוקשים בחוף זה, וכולם נהרגו[6]. האירוע טלטל את קוסאצקי, והוא החליט להמשיך מיד בפרויקט שהוחל בו עוד בפולין - פיתוח גלאי מוקשים נייד. תכנון של גלאי מתכת החל בפולין כבר ב-1937 ביוזמת הממשלה הפולנית, לצורך איתור נפלים באתרי אימון, אבל התכנון לא הושלם בגלל פרוץ המלחמה, והמהנדס שעסק בו לא הצליח לברוח למערב[7].

מספר חודשים לאחר מכן, בעקבות התאונה על החוף, הזמין משרד המלחמה הבריטי מהציבור הצעות לתכנון גלאי מוקשים[8]. מהנדס פולני מיחידתו של קוסאצקי, אנדז'יי גרבוש[9] עבד איתו על הפיתוח[10], ותוך שלושה חודשים היה האבטיפוס הראשון מוכן.

על מנת לבחון את הגלאים שהוגשו לו, משרד המלחמה הבריטי סימן חלקות בשדה פתוח כמספר הגלאים שהוצעו, וטמן בכל חלקה אותו מספר של מטבעות. הגלאי של קוסאצקי איתר את כל המטבעות, ועל כן בנוסף ליתרונות האחרים של הגלאי, הוא נבחר[11][8]. קוסאצקי לא ביקש לרשום פטנט על הגלאי ונתן אותו במתנה לצבא בריטניה. המודל הראשון שלו נקרא Mark I.

השימוש בגלאי

הגלאי הכפיל את מהירות פינוי המוקשים פי שתיים[12]. מיד לאחר אישור הדגם בריטניה החלה בייצור המוני שלו וסיפקה גלאים לכל יחידות הצבא, מעל 100 אלף גלאי Mark I יוצרו, וכמה מאות אלפים מהדגמים הבאים ‏II, ‏III, ו-IV[13].

הגלאי הוכנס לראשונה לשימוש בקרב אל-עלמיין השני, שם נלחמה הארמייה השמינית של חבר העמים הבריטי נגד צבא מדינות הציר, והגרמנים בפיקודו של רומל זרעו כחצי מיליון מוקשים כדי למנוע מהארמייה להתקדם. סופקו לארמייה כ-500 גלאי מוקשים כדי שיעזרו לפלס את הדרך, ועל אף אבדות כבדות שהיא ספגה בעת חציית שדות המוקשים בגלל ירי על היחידות החשופות ובגלל ירידה מהמסלול המנוקה ממוקשים, נחסכו חיי אדם וההתקדמות הייתה מהירה. בעלות הברית ניצחו בקרב זה והוא היווה נקודת מפנה בזירה הצפון אפריקאית במלחמת העולם הראשונה.

מאוחר יותר, הגרמנים פיתחו בתגובה מוקשים ללא מתכת, ארוזים בקופסת עץ קטנה. מוקשים אלה היו לא פחות קטלניים ממוקשי המתכת.

מבנה הגלאי

משקלו של הגלאי היה 14 קילוגרם, והוא פעל על עקרון ההשראה האלקטרומגנטית. הוא כלל תרמיל ובתוכו תיבת עץ שבה סוללה חשמלית ויחידה שמשולבים בה מגבר ומתנד. המתנד היה אחראי על יצירת תנודות במתח היוצא מהסוללה, כדי לגרום לתנודות בזרם החשמלי המגיע לגלאי עצמו. בנוסף המכשיר כלל אוזניות, ומוט במבוק שבקצהו ראש הגישוש השטוח. ראש הגישוש היה עשוי מאבוניט (Ebonite) שהוא סוג של גומי קשיח, בתוכו היו שני סלילים מוליכים, שאחד מהם הוא סליל השידור והשני סליל הקליטה. בסליל השידור הועבר זרם חשמלי משתנה ולכן נוצר סביבו שדה מגנטי משתנה. כשמפעיל הגלאי העביר אותו מעל מוקש שטמון באדמה, השדה המגנטי המשתנה השרה זרם במוקש שמתחת לקרקע, זרם שנקרא זרם פוקו. גם הזרם במוקש השתנה והשרה סביבו שדה מגנטי משתנה, שבתורו השרה זרם בסליל הקולט. הזרם בסליל הקולט הועבר למגבר וממנו לאוזניות, ואותת למפעיל הגלאי על הימצאות המוקש.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ The Polish Invention That Changed WW2, Mark Felton
  2. ^ Maslen, Stuart (2001). Anti-personnel mines under humanitarian law : a view from the vanishing point. Intersentia. pp. 126–127. ISBN 9789050951890.
  3. ^ Hammond, Bryn (2012). El Alamein : the battle that turned the tide of the second World War. Osprey Pub. ISBN 9781780964539. The first, and most important, was a reliable portable mine detector, of which the most noted example was invented by a Polish officer, Józef Stanisław Kosacki.
  4. ^ World War II Coastal Minefields in the United Kingdom
  5. ^ Polish mine detector
  6. ^ Józef Kosacki. The invention of the Pole helped the Allies win World War II and saved thousands of lives
  7. ^ Polish mine detector, לפי מקור בספר THE POLISH CONTRIBUTION TO THE ULTIMATE ALLIED VICTORY IN THE SECOND WORLD WAR" by Tadeusz Modelski, עמ' 221
  8. ^ 8.0 8.1 Dalla Polonia la rivoluzione di Joseph Kosacki (איטלקית)
  9. ^ Andrzej Garboś, בכינוי המלחמתי שלו אדם גאלב Adam Galb
  10. ^ Mieczysław Borchólski : With general Maczek's sappers . Warsaw: MON, 1990, pp. 58–59. ISBN 83-11-07794-0
  11. ^ על גלאי המוקשים במוזיאון הצבא הפולני
  12. ^ המהירות עלתה פי 2 Modelski, Tadeusz (1986). The Polish Contribution to The Ultimate Allied Victory in The Second World War. Worthing. p. 221.
  13. ^ landmine-detector-inventor-born-in-poland-108-years-ago.html Portable landmine detector inventor born in Poland 108 years ago
  14. ^ האבטיפוס של הגלאי, עם מוט הבמבוק והתרמיל
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0