גולה (ליבריה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שבט הגולהאנגלית: Gola) הוא קבוצה אתנית באפריקה שחבריה ידועים כחקלאי יערות. השבט ממוקם בצפון מערב ליבריה, מדרום לסהרה ליד האוקיינוס האטלנטי, וכן גם במדינת סיירה לאון השכנה. שבט הגולה מונה כ-185,000 אנשים בליבריה, ואילו בליבריה וסיירה לאון יחדיו השבט מונה כ-194,400 אנשים[1]. מבחינה גאוגרפית, שכניהם של הגולה הם השבטים ואיי (Vai) ודה (De) בקו החוף, מנדה (Mende) מצפון מערב, וגבנדה (Gbande), בל (Belle) וקפל (Kpelle) ממזרח[2]. הגולה, יחד עם שבט הקיסי (Kissi), ידועים כתושבים הוותיקים ביותר של ליבריה[3].

גורמים שונים כמו הגירה, תערובת של אוכלוסיות, סחר עבדים, לוחמה ובריתות פוליטיות-כלכליות תקופתיות, הובילו ליחסים בין-שבטיים אינטנסיביים במשך מאות שנים[4]. חלק מהשבטים אף חולקים מאפיינים משותפים כמו ארגון וכלכלה[2]. קבוצות אלה כוללות את מנדה, טמנה, קונו, שרברו ופולום של סיירה לאון, וגם את גולה, וואי, דה, קיסי, קפל, ועמים אחרים בצפון ליבריה[4].

היסטוריה

שבט הגולה ושבט הקיסי היגרו למערב ליבריה החל משנת 1300. בתקופה זו, ליבריה וסיירה לאון, שכוללות יערות גשם טרופים, לא היו מיושבות ברובן. על כן, חלק גדול מהמהגרים פנו לעיבוד אדמה וחקלאות. בעקבות כך, גם כיום, אנשי שבט הגולה בליבריה וסיירה לאון נחשבים לחקלאים מיומנים[5].

שפה

שבט הגולה ממוקם באזור בו ישנו ריבוי של קבוצות שבטיות קטנות, היוצר את מה שקרוי "אשכול פורו" של עמים[4]. העמים הללו מייצגים שלוש תת-משפחות של קבוצות לשוניות- מאנדה, קווה ומל, אשר כולן שייכות למשפחת הלשון של שפות ניז'ר-קונגו (Niger-Congo)[3], שהיא אחת ממשפחות הלשון הגדולות בעולם והגדולה ביותר באפריקה, עקב התפשטותה על פני מרבית משטח אפריקה[6]. הצורות המקומיות של שפות אלו אינן מובנות אלו לאלו המדברים בשפות השונות[3]. אחת מהצורות המקומיות של תת-שפות אלו היא שפת הגולה (Gola),שהיא שפתו העיקרית של השבט. שפה זו יחסית קרובה לשפתם של שבט הקיסי[5].

דת

הדת העיקרית הנהוגה בגולה היא האסלאם הסוני, שנחשב לזרם הגדול ביותר של האסלאם[1].

שכיחות מחלות

במחקר מדגמי על השבט, נמצא כי המחלות מלריה, טריפונמה ודלקת תולעי כרץ הן שלוש המחלות השכיחות ביותר בשבט גולה, עם ממוצע של 15%, 28% ו -62% בהתאמה. כמו כן, 11% מהנדגמים במחקר הראו צורה כלשהי של פתולוגיה של שיניים; עששת שיניים נמצאה כשכיחה יותר אצל הבנות מאשר בבנים בני אותו גיל ומחוז. מלבד זאת, שכיחות המחלות הניווניות בשבט גולה נמוכה יחסית[7].

החיים בשבט הגולה

הגולה גרים בכפרים המפוזרים ביערות, לרוב בבקתות בוץ וגגות סכך. קשרי המשפחה בשבט חזקים וכל בני המשפחה עובדים יחד כדי לטפח ולקצור את היבולים. תפקידי הגברים כוללים את פינוי השדות וטיפוח הקרקע. לעומת זאת, הנשים והילדים עוזרים לנטיעת וקצירת האורז וגידולים אחרים כמו אגוזי אדמה וטארו (צמח טרופי אכיל בעל שורש גדול)[5].

רוב חיי הגולה סובבים סביב חקלאות ולכן זה אינו מפליא כי הטקסים העיקריים שלהם קשורים לחקלאות. למשל, אף אחד לא רשאי למסוק את יבולו, עד הענקת המתנות הראשונות (פירות) לאלילים. כמו כן, בימי בצורת, זקן הכפר מבצע תפילה לאליל למען גשמים[5].

ארגון חברתי ומשפחה

בני הגולה של ליבריה המערבית מאורגנים ביחידות חברתיות[4]. יחידות חברתיות אלו נחשבות לסוג של חמולות, אשר נוטות להיות יותר כמו יחידות טריטוריאליות ולרוב, מאופיינות במגורים בקרבת המשפחה[5]. משק הבית הוא היחידה בסיסית הביתית בגולה ונקרא סא (sa), והוא בעצם מהווה קבוצה של בני משפחה - בדרך כלל אחים ואחיות, עם בני זוגם, ילדיהם ונכדיהם. מלבד בני המשפחה המרכיבים את ליבת הסא ייתכנו אנשים נוספים המצורפים כמו קרובי משפחה רחוקים, ילדים מאומצים, עבדים ועוד, כל אחד עם משק הבית המינימלי שלו. כלל האנשים עושים שימוש ברכוש הסא והם בעלי דרגות שונות של זכויות[4].

יתרה מכך, על סמך הספרות הקיימת בנושא, נישואין של בני דודים מתרחשים בתדירות גבוהה יותר בקרב קבוצות בשבט הגולה אשר בעלות סטטוס גבוה יותר מאשר בקבוצות בעלות סטטוס נמוכות יותר[4].

כינויים שונים בתוך המשפחה

בשבט הגולה ישנן טרמינולוגיות שונות לקרובי המשפחה. דודותיו של אב המשפחה זוכות לשיוך של ״אחות של האב״ (father’s sister) ואחיותיה של האם זוכות לכינוי ״אמא קטנה״ (little mother). הילדים והילדות של אחיותיו של אב המשפחה נקראים "קיי" (Kei) וכאשר הם פונים אליו, הוא נקרא "קימבה" (Kimbe) (אח של אמא). הילדים של אחיה של האם נקראים גם kei והיא נקראת "קה" (Ka) כאשר הם פונים אליה (father’s sister)[4].

דמויות חשובות משבט הגולה

  • צ'ארלס טיילור, שכיהן כנשיא ליבריה בין השנים 1997 -2003, הוא ממוצא מעורב; ליברי-אמריקאי וגולה[8].
  • מוצאה של אלן ג'ונסון סירליף, שנבחרה להיות נשיאת ליבריה בשנת 2006, הוא מוצא מעורב הכולל שילוב של גולה, בקרו וגרמניה[9][10].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גולה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 http://www.peoplegroups.org/Explore/groupdetails.aspx?peid=13499
  2. ^ 2.0 2.1 .d'Azevedo, W. L (1962), Uses of the past in Gola discourse, The Journal of African History, 3(1), 11-34.‏
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 https://www.britannica.com/place/Liberia#ref1042642
  4. ^ 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 .d'Azevedo, W. L. (1962), Common principles of variant kinship structures among the Gola of Western Liberia, American Anthropologist, 64(3), 504-520‏
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 https://joshuaproject.net/people_groups/11920/LI
  6. ^ http://aboutworldlanguages.com/niger-congo-language-family
  7. ^ Poindexter, H. A. (1953), Epidemiological survey among the Gola tribe in Liberia, The American journal of tropical medicine and hygiene, 2(1), 30-38
  8. ^ https://www.thefamouspeople.com/profiles/charles-taylor-5995.php
  9. ^ https://www.britannica.com/biography/Ellen-Johnson-Sirleaf
  10. ^ Jones, L. M. (2015), Ellen Johnson Sirleaf, Politics and Women as Global Leaders, 63, 315.‏
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0