גוט וינקל (חוות הכשרה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גוט וינקלגרמנית: Gut Winkel, מילולית - "זווית טובה") היה שמה של חוות הכשרה ציונית לנוער יהודי גרמני בפרברי ברלין. החווה הוקמה על ידי הנציגות הארצית של יהודי גרמניה בשנות העשרים והתקיימה עד 1941.

היסטוריה

בגרמניה התקשו המוסדות היהודיים להקנות חינוך והכשרה מקצועית לנוער, לשם הקניית מקצוע שיאפשר לנוער לעזוב את גרמניה, אם לארץ ישראל או לארצות שמעבר לים, בין אם ארצות הברית או דרום אמריקה. כדי לפתור בעיה זו, הקימו המוסדות היהודיים - לימים, בתקופת גרמניה הנאצית, הנציגות הארצית של יהודי גרמניה - מרכזי הכשרה מקצועית לנוער יהודי שביקש להגר מגרמניה, לאו דווקא לארץ ישראל, וזאת כדי לפתור את בעייתו של הנוער היהודי שהיה בן לבתים מתבוללים, ולכן היה מרוחק, הן מהדת והן מהציונות. היו גם יוזמות ציוניות פרטיות בכיוון של הקמת מרכזי הכשרה חלוצית, בהן יוזמתו של זלמן שוקן.

כשנסע שוקן לארץ ישראל ב-1921, הוא ביקר במושבים וקיבוצים.[1] החלוצים דוברי העברית שראה שם חסרו ידע חקלאי מודרני. הוא שב לגרמניה וביקש לסייע לנוער יהודי להגר לארץ ישראל ולהצטרף להתיישבות העובדת. בראשית שנותיו של המשטר הנאצי, היה שוקן ממקימיה של חוות הכשרה חקלאית - גוט וינקל - באחוזה באזור ברלין. החווה פעלה בסגנון הציוני-חלוצי של ורקלויטה, והכשירה בני נוער יהודי-גרמני להיות חקלאים שעתידים לעלות ארצה ולעבוד בקיבוצים ובמושבים. הצלם רומן וישניאק ביקר בגוט וינקל וצילם את הווי החווה ויושביה.

החווה הכשירה מאות בני נוער. רבים מהם עזבו את גרמניה והצטרפו לקיבוצים, בעיקר בית זרע והזורע,[2] שם יישמו את הידע וההכשרה החקלאית שרכשו. חלקם עלו לארץ ישראל באופן לא חוקי, כמעפילים.[3]

בשנת 1941 סגרו הנאצים את גוט וינקל ואסרו את תלמידי החווה במחנה ריכוז. מנהל החווה מרטין-מנחם גרזון (Gerson) קיבל הצעה להישאר בה, אך הוא הצטרף אל תלמידיו ונרצח איתם באושוויץ.

הנצחה

  • הצלם רומן וישניאק ביקר בגוט וינקל ופרסם ספר צילומים המתעדים סצנות מחיי החווה.
  •  בשנת 2003 הוציאה הוצאת שוקן ספר לזכר תלמידי החווה ומוריה, שנרצחו בשואה.[4] 

קישורים חיצוניים

ראו גם

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גוט וינקל (חוות הכשרה)38351258