גד פולק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ד״ר גד (גדי) פולק (5 ביוני 1940) — 8 בדצמבר 2018) היה מחשובי הבוטנאים בישראל, כותבם של כמה ספרי יסוד בחקר צמחיית ארץ ישראל.

חייו

פולק נולד בקיבוץ געתון. כשמלאו לו שנה עקרו הוריו לרמת גן, שם גדל ולמד, עד סיום לימודי התיכון בתיכון אהל שם.

עם תום לימודיו התגייס לצה"ל, ושירת במסגרת הנח״ל בקיבוץ ארז ולאחר מכן בקיבוץ צאלים. בשנת 1963 החל בלימודי ביולוגיה באוניברסיטת תל אביב והמשיך לתואר שני ושלישי במדעי הצמח ואקולוגיה. את עבודת הדוקטורט שלו השלים בשנת 1975.

בשנת 1964 נישא לנאוה. לשניים שלוש בנות ושישה נכדים.

קריירה מקצועית

פולק שימש מרצה באוניברסיטה העברית ולאחר מכן בטכניון ובפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. כמו כן פיתח את קורס ״צומח ארץ ישראל״ באוניברסיטה הפתוחה ושימש שנים רבות מנחה הקורס. פולק גם עבד כמרצה ומנחה לתואר ראשון ושני וכראש מסלול ביולוגיה-כימיה בסמינר הקיבוצים לאורך שנים רבות.

ספריו

ספרו החשוב הראשון של פולק היה אקולוגיה של הצומח בארץ ישראל (1978), המשמש ספר מרכזי בתחום צומח ארץ ישראל עד היום.[1] המשך והרחבה לספר זה באו מאוחר יותר (2001), בספר אקולוגיה - התאוריה והמציאות הישראלית.[2] תרומה נוספת בעלת חשיבות רבה הייתה בשני כרכי הספר האדום – צמחים בסכנת הכחדה בישראל, שמנו צמחים הנמצאים בסיכון בישראל וצמחים הנמצאים בסכנת הכחדה.[3] שני כרכי ״הספר האדום״ היו מפעל יחידאי כמעט בתחום צומח ארץ ישראל שנהנה מהיקף אנציקלופדי תוך הקפדה על דיוק מדעי.

פולק, שנודע בגישתו המדעית היסודית והמעמיקה העשיר את מדף הספרים הקשורים לצומח ארץ ישראל גם בספר על החורש הים תיכוני,[4] ובספרון, פרי מחקר מעמיק, שעסק בביולוגיה והאקולוגיה של בר זית בינוני.[5] תרומה נוספת לחקר הבסיסי בתחום צומח ארץ ישראל העלה ביחידות הלימוד שכתב לאוניברסיטה הפתוחה (״צומח וצמחים״ ו״צומח וצמחים בארץ ישראל״).

מדריכים ואנציקלופדיות

פולק היה האחראי לעריכה מדעית של הערכים הבוטניים באנציקלופדיה חדוות הדעת - עולם הטבע,[6] והאנציקלופדיה המדעית לנוער.[7] עוד היה אחראי לערכים חשובים במדריך ישראל ובמדריך החי והצומח של ארץ ישראל.

כתבי עת

לצד פרסומים רבים בכתבי עת בישראל ובחו״ל, בהם טבע וארץ, רתם, Israel Journal of Ecology and Evolution, ואחרים, היה פולק אחד מעורכיו (לצד פרופ׳ אבי שמידע של כתב העת ״רתם״. מאוחר יותר (2014–2018) היה מקימו, מנהלו והנפש החיה שמאחורי כתב עת לצמחי ישראל ״כלנית״.[8] בכתב עת זה - יחיד בסוגו בישראל - ראו אור רשת מאמרים, דוחות ומחקרים ששילבו הקפדה מדעית בעריכה עם ניסיון להנגיש את תחום צומח ארץ ישראל לקהל מתעניינים רחב. ״כלנית״ שיקף גם את החשיבות שייחס פולק להגשת חומרים מדעיים איכותיים בנושא צומח ארץ ישראל בשפה העברית, ודחה את התפישה לפיה הפרסום בעברית צריך להיות משני או פחות ערך לפרסום בכתבי עת בלעז.

הערות שוליים

  1. ^ ויזל, י., פולק, ג. וכהן, י. 1978. אקולוגיה של הצומח בארץ ישראל. הוצאת המדור לאקולוגיה. 460 עמ'.
  2. ^ פרבולוצקי, א. פולק, ג. 2001. אקולוגיה - התאוריה והמציאות הישראלית 772 עמודים. הוצאת כרטא, ירושלים.
  3. ^ כרך ראשון: שמידע, א. ופולק, ג. 2007. הספר האדום – צמחים בסכנת הכחדה בישראל. כרך א'. הוצאת רשות הטבע והגנים, 495 עמודים. כרך שני: שמידע, א., פולק, ג . ופרגמן-ספיר, א. 2011. הספר האדום – צמחים בסכנת הכחדה בישראל, כרך ב'. רשות הטבע והגנים. 586 עמודים
  4. ^ פרבולוצקי, א., לחמן, א. ופולק, ג. 1992. החורש הים תיכוני, רקע כללי וסיכום ספרות. החברה להגנת הטבע ויד הנדיב. 152 עמ'.
  5. ^ פולק, ג. ושוורץ-צחור ר. 2003. הביולוגיה והאקולוגיה של בר זית בינוני. 59 עמודים. הוצאת החברה להגנת הטבע ויד הנדיב.
  6. ^ אנציקלופדיה "חדוות הדעת - עולם הטבע", המהדורה העברית בהוצאת מסדה, כרכים א', ב'. 1982.
  7. ^ האנציקלופדיה המדעית לנוער בהוצאת כתר, 1990. הכרך "עולם הצומח - מינים ואקולוגיה". 159 עמודים.
  8. ^ כלנית – כתב עת לצמחי ישראלhttp://www.kalanit.org.il/ . 2014.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
גד פולק25215628