גאלט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גאלט מתאר גם פנקייקים גדולים ודקים העשויים מכוסמת

גָאלֵטצרפתית: Galette) הוא מונח כללי המשמש בצרפתית כדי לתאר סוגים שונים של עוגות פריכות, עגולות ושטוחות. בקנדה הצרפתית משתמשים במונח כדי לתאר עוגיות גדולות. על פי רוב הגאלט מורכב משכבת בצק פריך ומילית פירות כגון תפוחים, אפרסקים, נקטרינות, פירות יער וכיוצא בזה. לעיתים הגאלט ממולא במילית מלוחה עם פטריות, בצל, עגבניות ואף בשר.

סוגים נוספים אך שונים של מאפים הנושאים גם הם את הכינוי גאלט הם:

  • גאלט המלכים (Galette des Rois) שנהוג לאכול בחג ההתגלות (הקרוי בצרפתית גם חג המלכים, La Fête des Rois), ב-6 בינואר ומכיל בתוכו בובת מלך קטנה, בדרך כלל מפורצלן, שמביאה מזל למי שנפלה בחלקו שהופך להיות ה"מלך" של החג. בדרך כלל נהוג לחלק את העוגה באופן מכוון כך שאחד הילדים זוכה בתואר הנכסף.
  • גאלט סאראזין (galette de sarrazin) או גאלט כוסמת (galette de blé noir) הוא מאפה של חצי האי ברטאן ונורמנדי שהוא סוג של קרפ העשוי מכוסמת. הוא מוגש מלוח או מתוק ובעבר אף החליף את הלחם כמזון בסיסי.
  • גאלט תפוחי אדמה (Galette de pommes de terre) הוא המונח הצרפתי ללביבה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גאלט בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22530798גאלט