ג'ראייד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ג'ראיידערבית: جرايد) הוא אוסף דיגיטלי זמין לכל, ובו 47 עיתונים וכתבי עת שיצאו לאור בארץ ישראל בשפה הערבית בשנים 19081948.

האוסף הדיגיטלי הוא חלק ממפעלי הספרייה הלאומית אשר מחזיקה במחסניה מאגר חשוב של פרסומים תקופתיים בשפה הערבית שהופיעו בארץ ישראל החל מראשית המאה ה-20 כאשר זו הייתה תחת שלטון האימפריה העות'מאנית ותחת שלטון המנדט הבריטי. מאגר זה כולל עיתונים יומיים בעלי דגש חדשותי ואחרים הומוריסטיים, כתבי עת חברתיים, חינוכיים ותרבותיים שהתפרסמו באופן סדיר פחות או יותר (שבועונים, דו-שבועונים, ירחונים וכו').

עיתונים בערבית הופיעו בארץ ישראל לראשונה בשלהי המאה ה-19, ועד שנת 1948 הגיע מספרם המצטבר לכ-250. רק כמחצית מן הכותרים מצויים באוסף של הספרייה הלאומית, בצורה מלאה או חלקית ומתוכם מונגשים דיגיטלית במאגר רק 47 כותרים.

העיתונים שנסרקו כוללים בסך הכול יותר מ-128,000 עמודים בלמעלה מ-19,000 גיליונות שונים. סריקת העיתונים המופיעים באתר ושעברו דיגיטציה נעשתה מאחד משני המקורות האפשריים: נייר העיתון המקורי או מיקרופילם, כאשר ההעדפה היא תמיד למצוא את העותק הטוב ביותר מבחינת איכות, והשלם ביותר מבחינת מצאי של גיליונות. להבדיל מפרויקטים רבים של עיתונות אשר עברו תהליך של סריקת הטקסט בטכנולוגיית זיהוי הכתב (OCR) בפרויקט זה לא נעשה שימוש בטכנולוגיה עקב אחוזי זיהוי נמוך (20%–30%) של הטקסט שבסריקה. על מנת לעקוף את המכשלה הטכנולוגית הוקלדו ידנית כותרות הידיעות ושמות המחברים. דבר זה מאפשר חיפוש טקסטואלי מוגבל באוסף.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30818448ג'ראייד