ג'נט בראון
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה.
ג'נט אליזבת' בראון (באנגלית: Jeannette Elizabeth Brown; נולדה ב-13 במאי 1934) היא כימאית אורגנית, היסטוריונית וסופרת אמריקאית. עבדה בתעשייה, פיתחה תרופות, ובנוסף גם הייתה היסטוריונית של מדע. היא כתבה ספרים על כימאיות אפרו-אמריקאיות ותרמה לשוויון החברתי והמגדרי בארצות הברית, בכך שקידמה נושאי חינוך מדעי וטכנולוגיה ושוויון הזדמנויות לשכבות מוחלשות.
קורות חיים
בראון נולדה ברובע הברונקס שבעיר ניו יורק בארצות הברית לאביה פרדי בראון, שעבד בחברת ניהול בניינים ולאימה אדה בראון. בגיל צעיר חלתה ג'נט בשחפת, ולאחר שהבריאה שאלה את הרופא שטיפל בה, ארתור לוגן: "איך אני הופכת לרופאה?". תשובתו "את לומדת מדעים" היוותה את ההשראה הראשונית שלה ללמוד ולחקור.
ג'נט בראון סיימה את לימודיה בתיכון ניו דורפ (אנ') בשנת 1952. את התואר הראשון שלה עשתה במכללת האנטר, שם היא הייתה אחת משני סטודנטים אפרו-אמריקאים בתואר בכימיה, וסיימה אותו בשנת 1956. את תואר המאסטר שלה בכימיה אורגנית היא למדה באוניברסיטת מינסוטה וסיימה אותו בשנת 1958. בדומה למכללת האנטר, גם באוניברסיטת מינסוטה הייתה בראון הסטודנטית האפרו-אמריקאית הראשונה לסיים תואר מאסטר בכימיה אורגנית. שם גם כתבה בראון את התזה שלה בנושא צביעה וצבעים תחת השם:
“Study of Dye and Ylide Formation in Salts of 9-(P-dimethylaminophenyl) Fluorene”.
את הקריירה שלה בתעשייה היא התחילה בשנות השישים בתור חוקרת תרופות בחברת התרופות Ciba (אנ') בשנת 1968 עברה לעבוד במרק שם גם עבדה על פיתוח תרופות.
פעולתה המחקרית
בCIBA השתתפה בראון במחקר ופיתוח תרופות נגד קוקסידיוזיס ושחפת – אותה מחלה אשר גרמה לה להתחיל להתעניין במדע מלכתחילה. לאחר כמה שנים, היא עברה לחברת התרופות Merck בה היא המשיכה לעסוק בפיתוח תרופות, בעיקר בסינתזה של תרופות פוטנציאליות, בעיקר של התרכובת cilastatin sodium.
למרות שהמשרה של בראון ב־Merck הייתה שמורה לאדם אפרו-אמריקאי, היא נבחרה לתפקיד לא רק על רקע אתני אלא בזכות הרקע וההישגים הקודמים שלה והניסיון מעבודתה ב־CIBA. במהלך אותה תקופה ב־Mreck היא כתבה חמישה עשר מאמרים, הייתה בין המחברים של עוד חמישה ואף רשמה פטנט.
תרומתה לחברה
עבודתה למען שוויון חברתי ומגדרי
ג'נט בראון תרמה רבות למען שוויון חברתי ומגדרי בארצות הברית. בשנת 1993 הצטרפה בראון לסגל של המכון הטכנולוגי של ניו ג'רזי (אנ'). שם היא הובילה סטודנטים אפרו-אמריקאים רבים שהיו מעוניינים בלמידה על חינוך טכנולוגי (STEM) ואף הוסיפה למגוון בתחום. ג'נט גם עבדה בוועדה של קרן המדע הלאומית של ארצות הברית למען שוויון הזדמנויות לנשים מקבוצות מיעוט ואנשים בעלי מוגבלויות.
בשנת 1986 היא מונתה ליושבת ראש של פרויקט SEED[1]. החל משנת 1998 שימשה בראון כמנהלת בפרויקט שנועד לשפר חינוך מדעי באזורים במדינת ניו ג'רזי.
עבודתה כסופרת והיסטוריונית
במהלך חייה ג'נט בראון כתבה שני ספרים על מדעניות אפרו-אמריקאיות בתחום הכימיה:
כמו כן, בראון לקחה חלק בפרויקט הלאומי של ארצות הברית לביוגרפיות של אפרו-אמריקאים. היא כתבה שבע ביוגרפיות על כימאים אפרו-אמריקאים, כולל הביוגרפיות של הנשים האפרו-אמריקאית הראשונות שקיבלו תואר דוקטור בכימיה והנדסה כימית.
פרסים והוקרה
במהלך חייה זכתה ג'נט בראון במספר רב של פרסים והייתה חברה באיגודים מקצועיים רבים:
- 1991 - פרס לבוגרים מצטיינים של מכללת האנטר.
- 2005 - פרס לבוגרים מצטיינים של אוניברסיטת מינסוטה.
- 2007 - חברות והוקרה באגודת הנשים במדע.
- 2009 - חברות והוקרה באגודת הכימיה האמריקאית.
- 2020 - פרס הנרי א. היל .
קישורים חיצוניים
- ג'נט בראון, באתר Library of Congress
- ראיון עם ג'נט בראון, באתר The History Makers
- ג'נט בראון, באתר Chem Diversity
- ג'נט בראון, באתר Othmeralia
- פרויקט SEED, באתר ACS
- הביוגרפיות מאת ג'נט בראון, באתר c&en
הערות שוליים
- ^ פרויקט שנועד לעזור לשכבות סוציאו-אקונומיות מוחלשות בתחומי חינוך ותעסוקה
37804183ג'נט בראון