ג'ינסנג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןג'ינסנג
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: סוככאים
משפחה: קיסוסיים
סוג: ג'ינסנג
שם מדעי
Panax

ג'ינסנגאנגלית Ginseng, שם מדעי: Panax) הוא סוג של צמח רב שנתי ממשפחת הקיסוסיים, בעל שורשים עבותים. הג'ינסנג גדל בעיקר בחלקה הצפוני של סין, בקוריאה הצפונית, בצפון אמריקה ובסיביר ונפוץ בעיקר בסביבה אקלימית קרה.

מקור השם

השם "ג'ינסנג" בו משתמשים בשפה העברית מקובל גם בשפות אירופאיות, לצד השם פאנאקס (Panax). מקור השם מהשפה הקנטונזית, בה קרוי הצמח ג'אן-סאנג, שמשמעותו "שורש האדם". מנגד, השם "פאנאקס" שאוב מהשפה היוונית בה משמעותו "מרפא-כל" והוא הוענק לצמח על ידי הבוטניקאי הנודע קרולוס ליניאוס שהיה מודע לשימוש הנרחב שנעשה בצמח ברפואה הסינית.

שימושים ברפואה

החומרים הפעילים בג'ינסנג קרויים ג'ינסנוסידים שהם סוג של טריטרפנואידים. עד היום בודדו 31 גינסנואידים, המסודרים באינדקס לפי קוטביות יורדת מ-a עד h וסימונם Rx. ברפואה התזונתית נעשה שימוש בשורש הצמח כאדפטוגן המגביר את עמידות הגוף בפני לחץ-נפשי ותנאים משתנים, כאפרודיזיאק מעורר, כחומר ממריץ ולהקטנת התנגודת לאינסולין בחולי סוכרת מסוג 2. רמת יעילותו של הג'ינסנג כאדפטוגן נתמכת על ידי המחקר המודרני, אך באשר לסגולות אחרות המיוחסות לו על פי הרפואה הסינית, המסקנה אינה חד משמעית. תופעת הלוואי הבולטת ביותר בשימוש בג'ינסנג היא אינסומניה. עם זאת, נצפו תופעות לוואי נוספות המופיעות בשכיחות נמוכה יותר כדוגמת הזעה מוגברת, עליה בלחץ הדם וכאבי ראש.

הרפואה הסינית מייחסת לג'ינסנג את ההשפעות הבאות:

מיני הג'ינסנג הנפוצים

  • ג'ינסנג קוריאני (Panax Ginseng) - מקובל לשימוש כממריץ ומעורר.
  • ג'ינסנג סיבירי (Siberian Ginseng) - מכיל אליוטרוסידים במקום ג'ינסנוסידים. השפעתו המעוררת עדינה יותר מזו של הג'ינסנג הקוריאני.
  • ג'ינסנג אמריקאי (American Ginseng) - זן ג'ינסנג הגדל בצפון אמריקה. היות שעל פי הרפואה הסינית הוא מקדם את יסוד הין, הרי שהוא מקובל לשימוש על ידי נשים.
  • ג'ינסנג יפני (Nihon Ginseng)- זן ג'ינסנג האופייני ליפן. הרכבו הכימי מקנה לו השפעה המשפרת קרישת דם.
  • ג'ינסנג הודי (Withania somnifera) - ידוע בשם אשווגנדה. בשימוש להחלמה ולחידוש כלל מערכות הגוף.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ג'ינסנג25106616