ג'ון מקאדמס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. ג'ון מקאדמסאנגלית: John C. McAdams;‏ 26 באוקטובר 194515 באפריל 2021) היה פרופסור אמריקאי למדע המדינה, מחוקרי רצח קנדי ובעל אתר אינטרנט אודות רצח הנשיא ג'ון פיצג'רלד קנדי.

ג'ון מקאדמס נולד במדינת אלבמה בארצות הברית. מקאדמס היה בוגר אוניברסיטת הרווארד ושימש כפרופסור למדע המדינה באוניברסיטת מרקט (Marquette University) הישועית בעיר מילווקי שבמדינת ויסקונסין, ולימד בנושאים של פוליטיקה אמריקאית, דעת הקהל ודפוסי הצבעה. ג'ון מקאדמס נודע כחוקר רצח קנדי וכבר סמכא בנושא זה.

האתר "The Kennedy assassination"

מקאדמס הפעיל החל משנת 1995 את אתר האינטרנט The Kennedy assassination ("רצח קנדי")[1], אתר האינטרנט של מקאדמס הוא האתר המופיע ראשון כאשר מחפשים את "רצח קנדי" במנוע החיפוש של גוגל באנגלית.

מקאדמס היה בין חוקרי רצח קנדי שקיבלו את מסקנות דו"ח ועדת וורן. מקאדמס דחה באתר שלו את כל תאוריות הקונספירציה בקשר לרצח וקיבל את תאוריית "היורה הבודד" (Lone Gunman), שהיה לפי גרסתו לי הארווי אוסוואלד ולא אחר.

אתר האינטרנט של מקאדמס הוא אתר מושקע ומפורט וכלולים בו מספר ראשי הפרקים, ובהם:

  • כיכר דילי
האתר בוחן את כל ההשערות הקשורות למקום התרחשות הרצח, כיכר דילי בדאלאס: כי הנשיא נורה מלפנים מכוון "תלולית הדשא" (Grassy Knoll); כי "איש המטרייה", האדם שנראה פותח מטרייה בבר בעת התקרבות שיירת הנשיא, ביום הרצח, שהיה יום בהיר, אותת בכך למעשה למתנקשים; כי שלושת הנוודים, שנראו בצילומי אתר הרצח היו חלק מן הקושרים, והשערות נוספות. באתר מובאים מאמרים הסותרים את ההשערות הללו אחת לאחת.
  • תאוריית הכדור הבודד
האתר בוחן את אחת המסקנות המרכזיות של דו"ח וורן, שקבעה כי קליע אחד שנורה על ידי אוסוואלד מאחור ומלמעלה, פגע בנשיא, חלף בגופו, וחדר לגופו של מושל טקסס ג'ון קונלי שישב בלימוזינה מלפני הנשיא. מסקנה זו של הדו"ח הותקפה על ידי מבקרי הדו"ח שלדבריהם מסלול זה של הקליע אינו אפשרי באופן פיזי והם העניקו לו את הכינוי "כדור הקסם" (Magic Bullet). האתר מאשש את מסקנת הוועדה כי מסלול הקליע אפשרי ואין בו שום קסם.
באתר מופרכות כל ההשערות שנקשרו בשמו של אוסוואלד, כאילו היה איש שירותי הביון, כי היו "שני אוסוואלד", האחד האיש עצמו והשני מתחזה שפעל באופן שיפליל את אוסוואלד ותאוריות רבות נוספות, הנסתרות על ידי המאמרים שבפרק זה.
  • העדויות הרפואיות
אחת מטענות חסידי הקונספירציה היא כי רופאי בית החולים פארקלנד בדאלאס, שניסו להחיות את הנשיא לאחר ההתנגשות הבחינו כי הנשיא נורה מלפנים. מקאדמס הוכיח כי לא כל רופאי בית החולים פארקלנד הסכימו עם קביעה זאת.
  • ראיות על זיופים והטעיות
מקאדמס טען כי כל הראיות שנתגלו כמזויפות היו ראיות שהצביעו על קונספירציה. כמו כן ניתח מקאדמס את רשימת "מקרי המוות המסתוריים" שפקדו רבים מן המעורבים בפרשה והעדים, רשימה שהייתה אחת מאבני היסוד עליהן התבססה תאוריית הקונספירציה, וקבע כי לרבים ממקרי המוות האלו יש הסבר סביר והגיוני והם אינם מסתוריים כלל.
חסידי הקונספירציות לא קיבלו את הגרסה כי ג'ק רובי פעל על דעת עצמו וייחסו לו חלק בקשר של המאפיה לרצוח את הנשיא, או ראו בו סוכן שפעל מטעם רשויות הביון. מקאדמס ראה ברובּי אדם חם מזג ומהיר תגובה שפעל לבדו, איש עסקים פרטי קטן שפעל מתוך אימפולס של רגע. מקאדמס הרחיב את הביטוי "היורה הבודד", שבא לתאר את אוסוואלד ל-"שני מופרעים בודדים", אוסוואלד ורובי בנפרד.

באתר של מקאדמס נכלל אוסף גדול של תצלומים הנוגעים לרצח, לכל הסתעפויותיו ולכל הדמויות הקשורות בו וכמו כן קטעים מן העדויות שהושמעו בפני ועדות החקירה. האתר כולל מנועי חיפוש למציאת כל פרט, אירוע, עובדה או אדם הקשורים לעניין.

מקאדמס כלל באתר רשימת קישורים לאתרי האינטרנט העיקריים בנושא רצח קנדי, גם כאלה המנוגדים לעמדתו. מקאדמס כלל באתר מאמרים ומחקרים של חוקרים שונים, המפריכים את כל תאוריות הקונספירציה למיניהן.

להשקפתו של מקאדמס שותף גם חוקר רצח קנדי ג'רלד פוזנר, מבין התומכים העיקריים בתאוריית היורה הבודד ובמסקנות וועדת וורן. פוזנר סותר בספרו "תיק סגור" (Case Closed) משנת 1993, את כל הספקולציות וגרסאות הקשר ביחס לרצח הנשיא. את ספרו מכנה פוזנר "תיק סגור", הואיל והוא מבטא בו את ההשקפה שממצאי דו"ח וורן לא נסתרו על ידי ראיות חדשות וכי כל גרסאות הספקולציה למיניהן אינן אלא בגדר של היסטריה המונית, וכי התיק למעשה סגור. לגרסאות השונות הוא שם בספרו, לדעתו, "סוף פסוק".

מקאדמס עורר באתר שאלה היסטורית: "האם היה ג'ון קנדי קדוש מעונה ליברלי?" מקאדמס טען שבחוגים רחבים של הציבור האמריקאי נתפס הנשיא קנדי כקדוש ליברלי שנפל על משמרתו בעת שניסה לקדם את ארצות הברית למצב של אוטופיה, כלוחם למען זכויות האדם, כנשיא שהחליט להוציא את כוחות ארצות הברית מוייטנאם ובכלל, כליברל שאיים על המערכת השלטונית - תעשייתית - מודעינית וככזה נפל קרבן למערכת רבת עוצמה זאת. מקאדמס כלל באתר מאמר של היסטוריון המראה כי הנשיא שנרצח היה רחוק מלהיות כזה. בכך שמט מקאדמס את הבסיס מהתאוריה כי הנשיא נרצח בידי המערכת השלטונית האמורה, תאוריה שקיבלה תנופה רבה בסרט הקולנוע של אוליבר סטון "ג'י אף קיי - תיק פתוח".

תאוריה נוספת הנשללת באתר היא התאוריה של ג'ים גאריסון, התובע הכללי של ניו אורלינס, לפיה מזימת הרצח נרקמה בניו אורלינס ובגינה הוא אף העמיד לדין איש עסקים מעיר זו קליי שאו באישום שהיה מראשי הקושרים. האיש זוכה על ידי בית המשפט ומקאדמס סבר כי בצדק זוכה.

הספקולציות החריגות

באתר שלו הפריך מקאדמס לא רק את תאוריות הקונספירציה הסבירות (המאפיה, פידל קסטרו, הקובנים מתנגדי קסטרו, הסובייטים) והסבירות פחות (ה-FBI, ה-CIA, לינדון ג'ונסון), אלא גם ספקולציות דמיוניות שונות ומשונות. שתי דוגמאות מני רבות:

  • חוקר רצח קנדי דייוויד ליפטון העלה בספרו "הראיה הטובה ביותר" (Best Evidence) את התאוריה כי גופתו של הנשיא נחטפה מהמטוס הנשיאותי והובהלה למקום סתר בה נערכו בגופה שינויים ניתוחיים, כדי להסתיר את העובדה שהנשיא נורה מלפנים. בעוד שארון מתים מברונזה, שגופת הנשיא הוצאה ממנו, הובל באמבולנס לבית החולים של הצי האמריקאי בבתסדה, הוטסה הגופה עצמה בחשאי בהליקופטר לבית החולים על מנת שיבוצעו בה השינויים כאמור, וכאשר נערכה לבסוף הנתיחה הרשמית היא בוצעה על גופה משופצת. מקאדמס ביטל את התאוריה של ליפטון וראה בה סיפור של מדע בדיוני נוסח עלילת הסרט פלישת חוטפי הגופות משנת 1956. הוא הביא באתר שלו מאמר של אחד מחוקרי הרצח הנקרא "חוטפי הגופות בשדה האהבה"[2]. "שדה האהבה" הוא שדה התעופה Love Field בדאלאס ממנו הוטסה הגופה לוושינגטון הבירה.
  • אישה בשם ג'ודית בקר (Judyth Baker) העלתה בשנת 2003, ארבעים שנה לאחר רצח הנשיא, טענה כי הייתה בקשר עם לי הארווי אוסוואלד בקיץ 1963, בתקופה שקדמה לרצח הנשיא וכי נטלה עמו חלק ברקימת מזימות לרצוח את פידל קסטרו ואף ידעה מראש על תפקיד ה"פתי", השעיר לעזאזל התמים, שיועד לאוסוואלד במסגרת הקשר לרצח הנשיא. טענותיה הופרכו מכל וכל כחסרות שחר על ידי מקאדמס באתר שלו[3].

המתנגדים

האתר של מקאדמס, על המחקרים והמאמרים שבו, התומכים במסקנות ועדת וורן ודוחים את טענות הקונספירציה, מעורר התנגדות עזה מצד מצדדי תאוריות הקונספירציה וה"המשוגעים לדבר", ה-Buffs, שבאתריהם הם מקדישים מקום רב לניגוח הנאמר באתר של מקאדמס וגם להכפשתו באופן אישי. לדוגמה, באתר הנקרא "תעלומת רצח קנדי נפתרה", JFK Murder Solved, המבוסס על "הודאה" של אדם בשם ג'יימס פילס (James Files) כי הוא זה שירה בקנדי, הודאה שאיש מחוקרי הרצח, לרבות חסידי הקונספירציה לא מייחס לה כל משקל, נטען כי מקאדמס הוא סוכן של ה-CIA, סוכנות הביון המרכזית[4].

מקאדמס נפטר ב-15 באפריל 2021.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31198157ג'ון מקאדמס