בנה קראצ'ון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סופר ריקה. בנה קראצ'ון (במקור ברנאט קלרמן, בהונגרית: Karácsony Benő; אלבה יוליה, 7 בספטמבר 1888אושוויץ, קיץ 1944) סופר יהודי-הונגרי מטרנסילבניה.

ביוגרפיה

ברנאט קלרמן נולד במשפחה יהודית. הוא השלים את לימודיו התיכוניים בבית הספר התיכון בעיר הולדתו, אך את תעודת הבגרות קיבל בקולוז'וואר (1906). הוא החל את לימודיו באקדמיה למשפטים של אוראדיה, אך אביו, החייט, לא יכול היה עוד לפרנס אותו, ולכן סיים תואר במשפטים באקדמיה רק לאחר מלחמת העולם הראשונה. בינתיים שירת בחזית, נפצע, טופל בבית החולים בטימישוארה, ואחר כך נשלח שוב לחזית וחזר הביתה ב-1919.

הוא השתקע בקלוז' בתחילת שנות ה-30 ופתח משרד עורכי דין עצמאי; הוא גם המשיך את עיסוקו המשפטי גם כסופר ידוע במשך כמעט עשרים שנה. הוא גורש למחנה ההשמדה אושוויץ ב-1944, והנציונל-סוציאליזם נטל שם את חייו.

פעילותו

כסטודנט למשפטים ערך שבועון עוקצני בעיר אלבה יוליה שבו מתח ביקורת חריפה על המינהל הציבורי של המחוז. סיפוריו הקצרים הראשונים הופיעו בעיתון אחר (1908–1909) תחת שם משפחתו המקורי.

קראצ'ון משך לראשונה את תשומת הלב הציבור הספרותי (1920) בנובלה "לפתן המלונים" שהופיע בכתב העת "זריחה" (Napkelet). זמן קצר לאחר מכן, התיאטראות של טרגו מורש וקלוז' הציגו את מחזהו "אחרי גירושין", ולאחר מכן הופיע ב"אגודת ידידי הספר הטרנסילבנית" עם כרך של סיפורים קצרים (בלדת האביב, 1925). הוא עדיין לא היה נוכח בהקמת "קהילת הליקון" (קהילת הכותבים החופשיים של סופרים ומשוררים הונגרים בטרנסילבניה), אך מאוחר יותר נעשה מעורב בעבודתה של קהילת הכותבים ועד 1942 והשתתף בקביעות בפגישות בטרגו מורש. רומנים אחרים שלו התפרסמו על ידי הגילדה הטרנסילבנית לאמנויות יפות, בעוד שיצירתו "בשבילי הרוגע", פורסמה ב-1946 לאחר מותו בהשגחת ה-(JBA (Jewish Business Association

הרומנים שלו מאופיינים לא כל כך באפוס אלא בסובייקטיביות. וידויים אירוניים-ליריים של הרומנים הללו, שבערך כולם משקפים אותה בעיה, הסביבה ברובה זהה, הגיבורים דומים, כך שאחת מיצירותיו יכולה להיחשב כהמשך של השנייה.[1] אנו מבחינים גם בהבדלים: המבט על "המסע על הנהר האפור" פחות עליז מזה של הרומנים הקודמים, והוא חורג ממסלולי הביטחון ככל שהוא מרמז על סולידריות עם הכוחות הנלחמים למען חברה אנושית יותר, מעבר להתנגדות המוסרת לחברה הבורגנית.

נוסחה שחוזרת על עצמה ביצירותיו היא שלגיבור הרציני יש אלטר אגו קומי. הדיאלוג בין השניים מנתח בעצם את החברה ברוח הגרוטסקה האנליטית. התוצאה, לא משנה כמה הומוריסטי הניתוח הזה, היא טרגית. קראצ'ון מראה בבירור את הנטיות האנטי-אנושיות של הקפיטליזם שכתוצאה מכך ניתן למצוא אנושיות אמיתית רק בקרב קורבנות החברה האזרחית, הנופלים, התמהונים הנסחפים שלו, נמצאים בין הגיבורים הפצועים המכסים את פגיעותם באירוניה הנעלה שלהם, לבין "ליצני חצר".

לאסלו נמט אפיין את שיטת הכתיבה וההצגה של קראצ'ון באופן הבא: "הצליל המתפתל והמפותל של כתיבתו, המהממת והתמיד מפתיעה והבלתי צפויה, ההתעלות המתמדת הזו של הלעג עד דמעות, הניצוץ האינטואיטיבי שובה את רצונו של הקורא, גם ללא רצון, הוא חסר תקדים בספרות ההונגרית. הרבגוניות הסגנונית והפרדוקסלית הזו שלו הופכת את הסופר לפופולרי כל כך, עד שאחרי 1944 התפרסמה יצירתו כמעט במלואה במהדורה חדשה עם הערכותיהם של כמה וכמה מבקרי ספרות. "הברווז הקטן והמכוער" הוצג שוב, ועם העיבוד לכתביו כתב גאבור ג'נג'ש מחזה בשם "לעולם לא מאוחר". אישטוואן פרקש העלה גרסה מומחזת של "צד שטוף שמש" באוראדיה.

יצירותיו

  • אחרי גירושין, מחזה, 1923
  • בלדת אביב. נובלות ; Révész, טרגו מורש, 1925 (אגודת ידידי הספרים בטרנסילבניה) גישה מקוונת
  • פיוטרושקה. רומן, 2-1; גילדת טרנסילבניה לאמנויות יפות, קלוז'-נאפוקה, 1927 גישה מקוונת
  • בשערי חיים חדשים ; גילדת טרנסילבניה לאמנויות יפות, קלוז'-נאפוקה, 1932 גישה מקוונת
  • צד שטוף שמש. רוֹמָן ; גילדת האמנויות היפות של טרנסילבניה, קלוז', 1936 גישה מקוונת [2]
  • ברווזון מכוער, קומדיה, 1937
  • נסיעה על הנהר האפור ; רוואי, בודפשט, 1940 גישה מקוונת
  • בשבילי הרוגע. רוֹמָן ; Józsa Béla Athenaeum, קלוז'-נאפוקה, 1947 גישה מקוונת
  • בלדת אביב. סיפורים קצרים ; ספרותית, בוקרשט, 1968 (סופרים הונגריים ברומניה)
  • לירה. נובלות ; בחר והקדמה יאנוש א. גצי; קריטריון, בוקרשט, 1990
  • אחר הצהריים של קיץ באלבה יוליה הישנה. אספו סיפורים קצרים ; הקדמה בלאז' אימרה יוז'ף; קלוטה, קלוז'-נאפוקה, 2006
  • לפתן מלונים. סיפורים קצרים ;ערך יאנוש א. גצי; אגודת התרבות מחר, אוראדיה, 2016

לקריאה נוספת

  • Romániai magyar irodalmi lexikon: Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés I. (A–F). Főszerk. Balogh Edgár. Bukarest: Kriterion. 1981. (לקסיקון הספרות ההונגרית ברומניה: סיפורת, כתיבה ציבורית, ספרות מדעית, תרבות כרך א'. עורך ראשי. אדגר באלוג. בוקרשט: קריטריון. 1981 
  • Magyar Életrajzi Index (אינדקס ביוגרפי הונגרי)

ראו גם

  • ביוגרפיה
  • ביוגרפיה, ביקורות, יצירות
  • ז'ולט ה. טוט: שביל דרוך. חייו ויצירותיו של בנה קראצ'ון ; בלשי, בודפשט, 1994
  • אימרה רובוטוש: וידויים בתחפושת. היצירה של בנה קראצ'ון. ליטרטור, אוראדיה, 1998
  • אנדריאה באלוג: האירוניה ברומנים של בנה קראצ'ון; סדנה אוניברסיטאית – אגודת בויאי, קלוז'-נאפוקה, 2012 (עבודות דוקטור. חברת בויאי)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בנה קראצ'ון בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ A regény színpadi változatát Komzsik István írta.
  2. ^ 1983-ban magyar tévéfilm készült a regény alapján
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0