בנד (הרלדיקה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Bend demo.svg

בנדאנגלית: Bend) הוא מטען הרלדי, אחד מ"הצורות המכובדות", שמעוצב כפס אלכסוני שנמתח מהפינה הימנית העליונה של המגן לפינה השמאלית התחתונה (מנקודת מבטו של נושא השלט). קיימות אפשרויות עיצוב רבות לבנד מלבד צבעו, שנוגעות לרוחבו, לעיצוב הקווים שלו ולאורכו. כמו כן, יכול להיות יותר מבנד אחד על המגן.
הרוחב המקובל הוא שליש מרוחב המגן, אם הבנד מוטען בעצמו, וחמישית מרוחב המגן, אם לא. קיימות צורות נוספות מקובלות שלהן שמות מיוחדים: בנדלט (Bendlet) שרוחבו חצי מרוחב בנד רגיל וקוטיסה (Cotise) שרוחבו חצי משל בנדלט. הקוטיסה מוטען רק בזוגות ומשני צידיו של בנד רגיל מוטען בסמל כלשהו. ריבנד (Riband) הוא בנד שקצותיו לא נוגעים בגבולות המגן ורוחבו כשל קוטיסה.
בנד סיניסטר הוא בנד הפוך בכיוונו והוא נמתח מהפינה השמאלית העליונה לימנית התחתונה. בבלאזון, חובה לציין אם הבנד הוא סיניסטר, ואם לא מצוין, המשמעות היא שהוא רגיל (דקסטר). גם בסוג זה קיימים כל העיצובים האמורים לעיל. בטון (Baton) הוא שמו של בנד סיניסטר קצר (כמו ריבנד) והוא מוטען במגיני צאצאים לא חוקיים של נושא המגן.
קווי הבנד יכולים להיות ישרים, גליים, משוננים, או כל אפשרות אחרת מתוך הקווים המקובלים. במקרה שהמגן מוטען גם בגבול, יש צורך לציין אם הבנד מוטען מעליו או לא.

קיימת גם חלוקת בנד, שמשמעה חלוקת המגן לשני חלקים בצורה אלכסונית. קיימות חלוקות עד שמונה בנד בשני צבעים לסירוגין.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בנד בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0